27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

AD | Kamervragen over witwassen op Sint Maarten

HomeLandenArubaAD | Kamervragen over witwassen op Sint Maarten
Volgens diverse media berichten is de omvang van de transacties die worden gemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties zeven keer groter is dan het bruto binnenlands product van Sint Maarten.

Den Haag – D66 wil van minister van Financiën Wopke Hoekstra en staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties horen hoe het kan dat criminele bendes op Sint Maarten gemakkelijk geld kunnen witwassen. Dit gebeurt onder andere via casino’s.

De vrees bestaat dat het Caribische land op een zwarte lijst terecht komt waar ook landen als Noord-Korea en Iran op staan.

Directe aanleiding voor de vragen van Kamerleden Antje Diertens en Joost Sneller zijn twee artikelen in de Volkskrant van 30 april, maar het onderwerp werd eerder ook door andere media al aangekaart. Sint Maarten heeft een deadline voor het indienen van een rapport over nieuwe wetgeving tegen witwassen niet gehaald. In de Staten is daarvoor geen meerderheid.

Minister van Justitie Cornelius de Weever waarschuwde eind april al voor de gevolgen, zoals de plaatsing op een lijst van landen met een hoog risico door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). D66 wil van de Nederlandse bewindslieden horen wat dit voor gevolgen kan hebben voor de economie van Sint Maarten en eventueel andere landen binnen het Koninkrijk.

Verder vrezen Diertens en Sneller dat het Koninkrijk door de Europese Commissie op de vingers wordt getikt als Sint Maarten in gebreke blijft. ,,Wat betekent dit voor uw eigen inspanningen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan?”

De Kamerleden vragen zich af of de aanbevelingen van de FATF in Rijkswetten kunnen worden verankerd. Ze zijn benieuwd in hoeverre het kabinet iets kan doen aan de praktijken op Sint Maarten, waar volgens de berichten de omvang van de transacties die worden gemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties zeven keer groter is dan het bruto binnenlands product van Sint Maarten.

Een punt dat de Kamerleden nog aandragen is de integriteitsautoriteit die op Sint Maarten volgens de afspraken moet worden opgericht. Ze willen weten hoe het daarmee staat en wat die kan doen om ‘de regering van Sint Maarten te stimuleren om aan dit soort integriteitsregels tegen witwassen, financiering van terrorisme en integer bestuur te voldoen’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties