27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Kamervragen over witwassen op Sint Maarten

Volgens diverse media berichten is de omvang van de transacties die worden gemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties zeven keer groter is dan het bruto binnenlands product van Sint Maarten.

Den Haag – D66 wil van minister van Financiën Wopke Hoekstra en staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties horen hoe het kan dat criminele bendes op Sint Maarten gemakkelijk geld kunnen witwassen. Dit gebeurt onder andere via casino’s.

De vrees bestaat dat het Caribische land op een zwarte lijst terecht komt waar ook landen als Noord-Korea en Iran op staan.

- Advertentie -

Directe aanleiding voor de vragen van Kamerleden Antje Diertens en Joost Sneller zijn twee artikelen in de Volkskrant van 30 april, maar het onderwerp werd eerder ook door andere media al aangekaart. Sint Maarten heeft een deadline voor het indienen van een rapport over nieuwe wetgeving tegen witwassen niet gehaald. In de Staten is daarvoor geen meerderheid.

Minister van Justitie Cornelius de Weever waarschuwde eind april al voor de gevolgen, zoals de plaatsing op een lijst van landen met een hoog risico door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). D66 wil van de Nederlandse bewindslieden horen wat dit voor gevolgen kan hebben voor de economie van Sint Maarten en eventueel andere landen binnen het Koninkrijk.

Verder vrezen Diertens en Sneller dat het Koninkrijk door de Europese Commissie op de vingers wordt getikt als Sint Maarten in gebreke blijft. ,,Wat betekent dit voor uw eigen inspanningen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan?”

De Kamerleden vragen zich af of de aanbevelingen van de FATF in Rijkswetten kunnen worden verankerd. Ze zijn benieuwd in hoeverre het kabinet iets kan doen aan de praktijken op Sint Maarten, waar volgens de berichten de omvang van de transacties die worden gemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties zeven keer groter is dan het bruto binnenlands product van Sint Maarten.

Een punt dat de Kamerleden nog aandragen is de integriteitsautoriteit die op Sint Maarten volgens de afspraken moet worden opgericht. Ze willen weten hoe het daarmee staat en wat die kan doen om ‘de regering van Sint Maarten te stimuleren om aan dit soort integriteitsregels tegen witwassen, financiering van terrorisme en integer bestuur te voldoen’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -