AD | Kamer hoort zaakwaarnemer U2 en Rolling Stones rond Panama Papers

Onder meer het verhoor van de voorzitter van United Trust Curaçao en bestuurder van United Trust International Holdings, Gregory Elias (bijgenaamd de Koning van Curaçao) zal de nodige aandacht trekken, verwacht commissievoorzitter Henk Nijboer (PvdA) | Persbureau Curacao

De zaakwaarnemer van de bands U2 en Rolling Stones moet binnenkort in de Tweede Kamer verschijnen voor een verhoor.

Topman Jan Favié van Promogroup BV en U2 Limited is een van de personen die is opgeroepen door een commissie van politici die onderzoek doet naar het ontwijken en ontduiken van belastingen in Nederland.

De speciale commissie begint op 7 juni met de verhoren van bijna dertig deskundigen en direct betrokkenen uit de sector, van toezichthouders en belastinginspecteurs tot belastingadviseurs en directeuren. Onder meer het verhoor van de voorzitter van United Trust Curaçao en bestuurder van United Trust International Holdings, Gregory Elias (bijgenaamd de Koning van Curaçao) zal de nodige aandacht trekken, verwacht commissievoorzitter Henk Nijboer (PvdA).

De commissie van PvdA, SP, D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie buigt zich over fiscale constructies. Het initiatief ontstond na onthullingen over een internationaal netwerk van belastingontwijking, de zogenoemde Panama Papers. De commissie wil meer inzicht krijgen in het doorsluizen van kapitaal via ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd maar hier niet of nauwelijks actief zijn (brievenbusfirma’s), en het wegsluizen van particuliere vermogens naar het buitenland.

Het gaat om de eerste zogenoemde parlementaire ondervragingscommissie die de Tweede Kamer in het leven heeft geroepen. Deze mini-enquête is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht mee te werken en zij worden onder ede gehoord.

Topman Jan Favié van Promogroup BV en U2 Limited is een van de personen die is opgeroepen door een commissie van politici die onderzoek doet naar het ontwijken en ontduiken van belastingen in Nederland.

De verhoren zijn ook op 8 en 9 juni en 12 tot en met 16 juni.

Bron: Algemeen Dagblad

7 Reacties op “AD | Kamer hoort zaakwaarnemer U2 en Rolling Stones rond Panama Papers

 1. caribbeancynic

  Belasting rulings zijn niet corrupt, het geld gaat niet naar belastingambtenaren of politici maar naar de schatkist. Kan Curaçao nog wat van leren. Nederland is geen witwasparadijs, daar heb je geen enkel bewijs voor.
  Elk land heeft zo zijn specialiteit op belastinggebied en probeert daar voordeel mee te halen ten koste van andere landen. Een trust is op zich niet verboden. Belastingontwijking is niet strafbaar, ontduiking wel. Alles gaat volgens belastingverdragen die elk door allebei de deelnemende landen zijn goedgekeurd. Misschien hebben sommige landen spijt van sommige belastingverdragen maar dan moet je ze zien te wijzigen.
  Leuk hoor, dat ‘zij doen het ook’ verhaal van je maar daar trappen we niet in.

 2. Waarom hoor ik de heer Vermeend niets zeggen ?
  Vindt hij het nu goed dat Brussel de Nederlandse belastingdeals cq offshore cq paradijs een halt toeroept ?
  Of is hij nu plotseling van gedachten veranders ?

 3. Storm in een glas water

 4. Renée van Aller

  Leven en laten leven houdt niet in criminele organisaties steunen. Niet in Curaçao en niet in Nederland. Ook al is Nederland nog zo corrupt (denk aan alle shady belastingrulings voor grote bedrijven en witwasparadijs voor vermogenden) terwijl de burger onnodig zwaar worden belast.
  Om het onoverbrugbare begrotingstekort te dichten, is dat nodig volgens Dijsselbloem. Grote corruptie in Nederland is geen excuustruus om het ergens anders rechtsgeldig wel te doen. Corruptie is onaanvaardbaar. Integriteit hoort in het hele Koninkrijk in de praktijk te worden betracht. Ook door bestuurders. Denk aan de Code Tabakasblat. Geldt voor overheid en voor het private ondernemen. Dat wil de VVD nog wel eens vergeten. Zelfs de demissionaire Nederlandse premier verliest dat regelmatig uit het oog. Zo wordt hij dan zelf ongewenst een Dikke Ik. Vanwege het gepercipieerde doorgeslagen eigen belang.

  Belasting ontduiken met behulp van de Nederlandse Belastingdienst en verschillende trust-kantoren en accountantskantoren, bestaat al jaren. Goed voorbeeld doet goed volgen. Dus dat dacht de koning van Curaçao misschien ook? Dat is jaren goed gegaan. Nederland is niet het land dat soepel ernstige bestuurlijke fouten erkent. Denk maar aan Kamp betreffende zijn bevoordeling en de berechting van zijn ambtenaar voor een geringere bevoordeling, waarom hij niet had gevraagd. En dan de aardbevingen in Groningen. Dat moet kunnen. Als het hem persoonlijk maar niet raakt. Zoiets als de vervuiling door de raffinaderij in Curaçao en Aruba. Wie hebben de koning van Curaçao in een positie gebracht, dat hij zoveel macht, aanzien en geld heeft kunnen genereren? Dat lijkt ons de meest interessante vraag. Of het is allemaal kosher? Gaat het hier om een oprecht, integer en goed ondernemer, of er zitten andere geldschieters achter? Zoals Benjamin Disraëli wellicht postuum zei en Mark Twain herhaalde: “Lies, damned lies, and statistics”. De waarheid kan willekeurig en aangepast worden weergegeven. Gelukkig dat er in Nederland nog een parlement is dat kwestieuze zaken onderzoekt, voor zolang als het duurt. Er tieren teveel doofpotten voor een Koninkrijk dat zich op zijn integriteit (in theorie) laat voorstaan. Renée van Aller&John de Vries

 5. Geen North Sea Jazz dit jaar wegens gebrek aan aansprekende artiesten is het argument.
  Daar had men de afgelopen jaren in dezelfde periode geen last van. Vreemd toch.
  Jaja.

 6. Maar als Nederland een belastingparadijs is met zoveel regelingen voor grote bedrijven, waarom mag en kan Curacao niet hetzelfde dien ?
  En de offshore van Cur is een schijntje vergeleken met Ned.

  Biba y laga bib.

 7. Goedheiligman spelen met zijn jazz festivalletje op Curacao waar criminelen als Chris Brown even hun zakken komen vullen en en passant hun neusbeentjes kapot snuiven en de zoveelste tattoo laten zetten, maar intussen wordt duidelijk dat de herkomst van de rijkdom van Gregory Elias zeer dubieus is.

  Maar daar doen we op dit eiland, waar het hoofd MOT het hoofd VDC neukt en 3 jaar strafblad 15,000 stemmen oplevert, niet moeilijk over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *