28.8 C
Willemstad
• dinsdag 8 oktober 2024

Extra | Journaal 4 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, October 3, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Kabinet is vastberaden

HomeMediaAD | Kabinet is vastberaden
Premier Eugene Rhuggenaath: ‘Al het mogelijke doen om raffinaderij na 2019 open te houden’ | Jeu Olimpio

Willemstad – In het geval van Guangdong Zhenrong Energy Ltd (GZE) heeft de regering een duidelijk signaal afgegeven: het is vastberaden en zal zich niet met de rug tegen de muur laten plaatsen in het geval het traject met GZE niet tot een goed einde komt.

Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteravond in een nationale toespraak verklaard: ,,Hoewel al onze inspanningen en acties gericht zijn op het traject met Guangdong Zhenrong Energy, in afwachting van een positief resultaat van de due diligence, zullen noch ik, noch mijn kabinet toestaan dat Curacao met de rug tegen de muur wordt geplaatst in het geval dit traject niet tot een positief einde komt voor de toekomst van onze raffinaderij.”

De minister-president wond er geen doekjes om hoe belangrijk het is om met een betrouwbare partner in zee te gaan. ,,Het is onverantwoord om de toekomst van onze raffinaderij in handen te leggen van welke partij dan ook zonder dat wij kunnen garanderen dat deze partij bewezen heeft dat het de capaciteit en de middelen heeft om alles te doen wat het beloofde.”

Rhuggenaath stond uitgebreid stil bij de besluiten die de ministerraad een tijd geleden heeft genomen ten aanzien van GZE en PdVSA. Nieuw in dit verband was de uitleg over de due diligence, oftewel screening van GZE, en hoe dit tot nu toe was verlopen. De due diligence is nodig om ‘duidelijkheid te hebben of wij inderdaad in GZE een partner hebben die een solide en duurzame toekomst voor onze raffinaderij kan garanderen’. Ook werd het eerdere besluit herhaald om niet akkoord te gaan met de overdracht van Titan naar GZE voor de ontwikkeling van de LNG-terminal. Eerder had Titan de aanbesteding gewonnen.

Over het zogeheten plan B zei de premier dat het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) de opdracht heeft gekregen alle mogelijke alternatieve scenario’s te inventariseren. Dit ‘om de modernisering van onze raffinaderij te garanderen en ook de bouw van de LNG-terminal’. ,,Er moet al het mogelijke worden gedaan om de raffinaderij na 2019 open te houden. Het MDPT moet de scenario’s beschrijven die zich kunnen voordoen voor zowel de modernisering van de raffinaderij als de bouw van de LNG-terminal”, aldus Rhuggenaath.

Medio vorige week kondigde Rhuggenaath al aan dat het kabinet het Openbaar Ministerie heeft gevraagd te onderzoeken hoe het kon gebeuren dat bijvoorbeeld brieven van GZE aan de premier in de media waren opdoken terwijl de minister-president deze nog niet eens zelf had ontvangen. Volgens Rhuggenaath moeten de leiders zich bij een dergelijk groot project als de modernisering van de raffinaderij bij iedere handeling afvragen of het in het belang is van ‘ons volk en onze raffinaderij’.

,,Daarom kan ik het lekken van vertrouwelijke informatie niet goedkeuren. Het geeft het signaal af dat zij (de investeerders, red.) geen zaken kunnen doen met de Curacaose regering omdat hun hele doopceel voor ze het weten op straat ligt.”

‘Rol PdVSA duidelijk zijn’

Over de deelname van PdVSA in de modernisering van de raffinaderij zei de premier dat de rol van het Venezolaanse staatsbedrijf duidelijk moet zijn in het kader van de HoA. ,,Er moet de garantie zijn dat overdracht van de exploitatie en de gegevens geordend verloopt.”

De gegevens zijn nodig zodat de toekomstige exploitant, waarbij PdVSA wel of niet is betrokken, een businessplan kan opstellen. Na het bezoek van directeur Nelson Martinez van PdVSA is er afgesproken dat er een commissie wordt ingesteld om de belangrijke punten op de korte en lange termijn aan te pakken.

Rhuggenaath had woorden van lof voor het vorige week opgestapte MDPT-lid, voormalig premier Maria Liberia-Peters. Zij had, ondanks haar verschil van mening met het MDPT, aan de premier gezegd dat zij altijd bereid is om hem met raad bij te staan als dat nodig is.

Verloop due diligence

De minister-president legde in zijn toespraak het verloop van de due diligence uit. In oktober 2016 was GZE al door de Curaçaose regering gevraagd de vereiste documenten te overleggen. Het Chinese bedrijf informeerde de regering vervolgens in december vorig jaar dat het de vereiste documenten zou overleggen maar niet allemaal.

De premier verklaarde het te betreuren dat de due diligence, die eerst in het Memorandum of Understanding stond, niet in de Heads of Agreement werd opgenomen. ,,De Heads of Agreement is getekend op grond van een advies van het MDPT (onder voorzitterschap van Werner Wiels, red), aangezien de due diligence al voor 80 procent klaar was, er geen punten waren om bezorgd over te zijn en de financiering vanuit de China Development Bank er zou komen. (Dit laatste is niet gebeurd, red).

Dit jaar is GZE in juli en september weer gevraagd de vereiste documenten te overleggen. Zoals deze krant vorige week berichtte, zal de regering komende week schriftelijk reageren op de brief van GZE waarin het MDPT verantwoordelijk wordt gehouden voor contractbreuk omdat er informatie naar de pers zou zijn gelekt.

De ministerpresident heeft verklaard dat het Chinese bedrijf dan nog drie weken de tijd heeft om aan de due diligence te voldoen. Het MDPT en een derde partij hebben deskresearch gedaan naar het Chinese bedrijf. ,,Het resultaat van beide onderzoeken toont aan dat het van groot belang is dat het MDPT alle ontbrekende informatie van GZE krijgt zodat wij er zeker van zijn dat GZE de partij is waarmee wij verder willen”, aldus Rhuggenaath. ,,Het uitgangspunt is dat het volk erop vertrouwt dat hun belang de bestuurders na aan het hart ligt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Minister President Rhuggenaath, wij willen graag vooruit en niet terug naar ‘oude’ structuren. Omgang met wat bekend is voelt “veilig” aan. Begrijpelijk. Echter, autonoom zijn betekend ‘het handje’ los durven laten en zelf beslissingen nemen. Diegenen die misbruik van deze ‘vrijheid’ maken aanpakken.
    Met de Chinezen zou Curaçao werkelijk een ‘wereld-hub’ kunnen worden.

  2. Minister President Rhuggenaath, wij willen graag vooruit en niet terug naar ‘oude’ structuren. Omgang met wat bekend is voelt “veilig” aan. Begrijpelijk. Echter, met de Chinezen zou Curaçao werkelijk een ‘wereld-hub’ kunnen worden.

  3. Om er zeker van te zijn dat er een inkomen is van ANG 400 miljoen per jaar ( omgerekend $200 miljoen !) is er een investering nodig van 3 miljard USD!
    Bron: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2012/05/30/plan-van-aanpak-isla-raffinaderij

    Business case?
    40 jaar x $200 = $8 miljard huur betaling. (RvK)
    + 3 miljard investering = 11 miljard dollar benodigd voor looptijd van 40 jaar.
    40 jaar x 400 operationele dagen = 16000 dagen x 300.000 vaten/dag = 4.8 miljard vaten.
    Maar ! China hoeft niks te betalen in ruil voor de leningen aan Venezuela.
    $56 miljard is ongeveer 1 miljard vaten. (geen rente gerekend)
    Vat ruw olie kost nu $60, verkoop $70 (wel heel laag.) Opbrengst is dus $56 miljard (1 miljard vaten) aan terugbetalen leningen en $38 miljard (3,8 miljard vaten) aan winst. En daar moet nog de benodigde kosten af van $11 miljard. Houden ze over $27 miljard over in 40 jaar. Dat is $675 miljoen/jaar. Curacao krijgt $200 miljoen/jaar. 3:1

    Bij het huidige consumptie niveau is er nog voor ongeveer 40 jaar aardolie, 60 jaar aardgas en 150 jaar steenkool. bron : http://www.lowtechmagazine.be/2010/09/hoeveel-olie-kost-de-productie-van-olie-eroi.html
    Dus over 40 jaar zitten we met een postmoderne raffinaderij, zonder olie en zonder inkomsten …. Interessant nietwaar? Kunt u dat komen uitleggen aan mijn kleinkinderen?

  4. Voordat ik inga op de toespraak moet ik zeggen dat ik mij behoorlijk stoort als de ministers bij een toespraak het volkslied laten spelen. Dat deed Asjes, Schotte en Whiteman ook. Ik vind dat het volkslied daardoor zijn waarde verliest mensen associëren het volkslied met volksverlakkerij, diefstal en onbekwaamheid. Over de toespraak zelf heb ik geen mening.

  5. “Rhuggenaath had woorden van lof voor het vorige week opgestapte MDPT-lid, voormalig premier Maria Liberia-Peters. Zij had, ondanks haar verschil van mening met het MDPT, aan de premier gezegd dat zij altijd bereid is om hem met raad bij te staan als dat nodig is.”

    Raad is goed, maar dan wel voor 1 gulden voor alles en we zullen niet zeuren over dat het niet wordt wat er afgesproken is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties