27 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Justitie blijkt duurder dan gedacht

HomeNieuwsAD | Justitie blijkt duurder dan gedacht
Justitie blijkt duurder dan gedacht
Justitie blijkt duurder dan gedacht

Willemstad – De Evaluatiecommissie Justitiële Rijkswetten heeft de indruk dat bij de totstandkoming van de Rijkswetten onvoldoende inzicht bestond in de benodigde omvang van de financiële middelen.

Dit blijkt uit het evaluatieverslag van de commissie en de presentatie die gisteren op de University of Curaçao (UoC) plaatsvond.

,,Deze indruk wordt onder andere bevestigd door de herijking van de begroting voor het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), die blijkens het verrichte onderzoek ruim verdubbeld is ten opzichte van de oorspronkelijke ramingen in 2010”,

aldus het eindverslag. Problemen van financiële aard die op dit moment ondervonden worden bij de inrichting van de justitiële instellingen, betreffen onder andere de ontwikkeling en het onderhoud van ICT-voorzieningen, zoals zaaksregistratiesysteem ten behoeven van het Hof, of kosten die gepaard gaan met het organiseren van permanente educatie die in de landen zelf niet steeds voorhanden is, met name ten aanzien van de politie.

Uitgelegd wordt dat in alle landen van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden in enigerlei mate financieel toezicht is.

,,In alle landen gelden financiële restricties. Als deze restricties leiden tot bezuinigingen over de volle breedte van de overheid van een land, kan dit niet volledig voorbijgaan aan de justitiële instellingen. Dat gezegd hebbend, spelen deze financiële restricties wel een belangrijke rol binnen deze evaluatie, vooral ten aanzien van het Hof en de politie.”

Ten aanzien van het Hof stelt de commissie vast:

,,Hoewel in algemene zin geldt dat ook in de nieuwe structuur grote waardering bestaat voor het functioneren van het hof, moet eveneens worden vastgesteld dat enkele van de nieuwe elementen in de structuur van het Hof hebben geleid tot knelpunten in de praktijk. Dit betreft eerst en vooral de financiering van het Hof.”

Het hapert financieel ook binnen het Hof omdat verschillende landen niet volledig en/of niet tijdig voldoen aan hun verplichtingen tot het ter beschikking stellen van financiële middelen aan het Hof.

,,Voor het efficiënt functioneren van dit Hof vormt dit een grote bedreiging”,

zo stelt de Evaluatiecommissie die vervolgt:

,,De Evaluatiecommissie spreekt grote zorgen uit over de omstandigheid dat het Hof, om te kunnen voldoen aan zijn betalingsverplichtingen richting zijn personeel, de noodgreep heeft moeten toepassen van het verrekenen van de landsbijdragen met de ingekomen, maar nog niet afgedragen, griffiegelden. Op dergelijke financiële onzekerheid valt geen behoorlijke hoforganisatie te bouwen.”

Dit kan ook weer gevolgen hebben voor de burgers, omdat rechtszaken langer kunnen duren en de kwaliteit van de rechtsspraak achteruit kan lopen. De Evaluatiecommissie:

,,Uiteindelijk raakt dit de rechtszekerheid van burgers en schaadt dit het vertrouwen in deze fundamentele overheidsmacht.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties