28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 01:51

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Joint mission’ in Washington”

Nu er een vrijwaring is gekomen en Curaçao zich als hub voor humanitaire hulp aan Venezuela in de kijker heeft gespeeld , opent dit volgens Rhuggenaath vele deuren.

Willemstad – De kwestie Venezuela zal ongetwijfeld aan bod komen tijdens het tweedaagse bezoek van de premiers van Curaçao en Aruba aan Washington DC.

De koninkrijksambassade in de Amerikaanse hoofdstad organiseert een ‘joint mission’ en vergezelt beide regeringsleiders – Eugene Rhuggenaath (PAR) van Curaçao en Evelyn Wever-Croes (MEP) van Aruba – vandaag en morgen bij diverse bijeenkomsten, besprekingen en ontmoetingen. Ambassadeur Henne Schuwer begeleidt hen daarbij.

Er zal gesproken worden met topfunctionarissen van het State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken), US Treasury (Financiën), de Wereldbank, USAid voor Venezuela, leden van het Congres en de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

- Advertentie -

Er is een bijeenkomst met het Office of Foreign Assets Control (Ofac), de financiële inlichtingen- en handhavingsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat economische sancties en handelssancties ter ondersteuning van de nationale veiligheids- en buitenlandsbeleidsdoelstellingen van de VS beheert en handhaaft.

Het was Ofac dat de regering van Curaçao op 2 mei jongstleden een speciale ‘license’ verstrekte ten behoeve van overheids-nv’s Refineria di Kòrsou (RdK), Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Curoil, gebaseerd op het verzoek van medio april om vrijwaring in verband met de VS-sancties tegen Venezuela, die ook PdVSA – operator van de Isla-raffinaderij op Curaçao (en overigens ook eigenaar van de Citgo-raffinaderij te San Nicolas op Aruba) – treft.

Er zal verder een werkbespreking zijn met de US Chamber of Commerce. Nu er een vrijwaring is gekomen – het resultaat van ruim een jaar onderhandelen op ministerieel en ambtelijk niveau – en Curaçao zich onder meer als hub voor humanitaire hulp aan Venezuela in de kijker heeft gespeeld in Amerika, opent dit volgens Rhuggenaath vele deuren. Voor meer samenwerking, maar ook voor het doen van zaken.

De jongste actie van de Venezolaanse regering-Maduro om (eenzijdig) de grens met Aruba te heropenen, maar deze gesloten te houden voor Curaçao en Bonaire – in een kennelijke poging de koninkrijksdelen tegen elkaar uit te spelen – zal in Washington zeker ook ter sprake komen.

- Advertisement -

Overigens mislukte deze actie, omdat het Koninkrijk één grens kent en de regering van Aruba rap liet weten – omgekeerd – de grens met Venezuela gesloten te houden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -