28 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Jaarcijfers 2017 schieten tekort

De Curaçaose jaarrekening 2017 telt voor een bedrag van 1.425 miljoen gulden aan fouten en 5.786 miljoen aan onzekerheden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De gebruiker van de jaarrekening 2017 krijgt geen juist inzicht over de financiële positie en het resultaat van het Land, want het financieel beheer vertoont ernstige tekortkomingen. Dat staat in het onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC).

Daarin staat dat de verplichtingen, de uitgaven en de ontvangsten in het jaar 2017 niet tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de wet- en regelgeving. En dat de jaarrekening geen getrouw beeld geeft van de financiële positie van het Land per 31 december 2017 en het resultaat over 2017.

Een goede jaarrekening mag niet meer dan 18 miljoen gulden aan fouten of onzekerheden bevatten. Maar de Curaçaose jaarrekening 2017 telt voor een bedrag van maar liefst 1.425 miljoen gulden aan fouten en 5.786 miljoen aan onzekerheden.

Belangrijkste reden hiervoor is onder andere dat de verschillende ministeries nog niet voldoen aan de minimale eisen van ordelijkheid en controleerbaarheid die zijn voorgeschreven in de Landsverordening financieel beheer.

De ARC geeft als voorbeeld dat er facturen zijn betaald door overheidsfunctionarissen die geen betalingsordonnateurs zijn. Ook zijn financiële verplichtingen aangegaan door onbevoegde functionarissen en opdrachten verstrekt zonder het vereiste programma van eisen. Verder zijn er subsidies verstrekt zonder de vereiste ministeriële beschikkingen en overdrachten gedaan zonder een getekende overeenkomst.

De ARC benadrukt nog eens: ,,Elke minister is verantwoordelijk voor het financieel beheer van zijn ministerie.” In de rapportage worden tekortkomingen genoemd die betrekking hebben op de controleerbaarheid van de begroting. Als voorbeeld geeft de ARC dat er geen functiescheiding aanwezig is tussen degene die in het salarissysteem muteert en degene die deze mutaties controleert.

,,De interne controlefunctie is niet (voldoende) ingevuld bij de meeste ministeries”, aldus de Rekenkamer. Een ander voorbeeld is dat facturen van 2016 onterecht in 2017 zijn verantwoord. Verder constateert de Rekenkamer dat er onvoldoende informatiebeveiliging is vastgelegd in de financiële administratie. ARC: ,,Dit is een tekortkoming omdat onbevoegden toegang hebben tot onder andere het belastingsysteem van de Landsontvanger.”

Verder is er geen goede inventarisatie van de eigendommen van het land, waardoor ‘het onzeker is of de verantwoorde eigendommen bestaan’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. De ARC benadrukt nog eens: ,,Elke minister is verantwoordelijk voor het financieel beheer van zijn ministerie.”

  Laat elke minister ook hoofdelijk en financieel aansprakelijk zijn!

 2. Bizar dat ondanks het Transparency report/SAP dit schandelijk geklungel maar doorgaat.
  Ernstig @Hans jouw omerking mbt het nog steeds aannemen van klungels. Een bigger shame zeker nu dit land afstevent op een disaster dat dit maar doorgaat’

 3. Schandalig. En het ergste is dat het gebrek aan een interne controle functie bewust in stand wordt gehouden zodat men kan graaien en vriendjes kan bevoordelen.

  En dat gebeurt overal. Ook bij de Centrale Bank worden, zo weet ik uit eigen ervaring, nog steeds mensen aangenomen zonder vacatures die er bij hun vorige werkgevers een grote puinhoop van gemaakt hebben.

  En dan heb ik het niet (alleen) over Taco Tara Asjes, maar (ook) over non managerial level.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...