27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Issues PdVSA voorzien’

HomeMediaAD | ‘Issues PdVSA voorzien’
‘Issues PdVSA voorzien’

Willemstad – De problemen van PdVSA, zoals beslaglegging door ConocoPhilips, tankers met Venezolaanse olie die niet gelost kunnen worden, geen aanvoer van ruwe olie vanuit Venezuela voor Curaçao, waren allang voorzien.

Dat stelt oud-premier Maria Liberia-Peters, tevens ex-lid van het MDPT in gesprek met deze krant.

Liberia-Peters verklaarde dat naar aanleiding van bijvoorbeeld de rechtszaak waarbij PdVSA en andere partijen onlangs in een kort geding bij de rechtbank niet erin slaagden om de beslaglegging op de olie van de tanker Pericles op te heffen.

,,Eigenlijk heb ik mij voorgenomen om niets over het MDPT te zeggen, maar tegen het licht van de slechte economische situatie hier, de economische crisis in Venezuela, de grote onzekerheid over de Isla-raffinaderij, en de rechtszaken en beslagleggingen waarin PdVSA is betrokken, kan ik niets anders zeggen dan dat wij het hebben voorzien. Wij moeten niet verrast zijn. In deze moeilijke tijden is het zaak dat de regering, het bedrijfsleven en de kerken samen het volk informeren over wat er speelt. De brede dialoog moet erop gericht zijn om het volk in deze zware tijden een sprankje hoop te geven. En om voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario’s. Niet om paniek te zaaien, maar om ervoor te zorgen dat het volk weet waar het aan toe is. Dat heb ik in de tachtiger jaren ook gedaan toen de Shell van het eiland wegging.”

In gesprek met deze krant verwoordde de oud-minister-president ook de grote zorgen die zij nu heeft: ,,Ik maak mij ernstig zorgen om een bericht dat ik begin juli las dat China miljarden dollars beschikbaar stelt om de raffinaderijen in Venezuela op te knappen, maar ook om ruwe olie te raffineren en – daar zit dus het venijn – een olieoverslag op een Venezolaans schiereiland te bouwen voor de doorvoer van olie via het Panamakanaal naar China. Realiseren wij ons wel wat dat voor Bullenbaai betekent? Ik wil geen paniek zaaien, maar vind wel dat wij oog moeten hebben voor de geopolitiek en wat dat voor ons betekent.”

Curaçao moet niet uit het oog verliezen dat Venezuela de grootste olievoorraad in de wereld heeft, aldus Liberia-Peters. ,,Het land is gezegend met de grootste olievoorraad in de wereld, ongeacht welke regering het land heeft en of Maduro de president is of niet, het maakt niet uit. Je hoort mensen vaak praten dat de fossiele brandstof straks niet meer nodig is, maar landen als China en India hebben die brandstof ook in de toekomst nodig.”

In het huidige contract met PdVSA ontvangt Curaçao relatief weinig voor de olieoverslag bij Bullenbaai, zo merkt Liberia-Peters op. ,,Wij moeten als land de kans benutten om na 2019 wel profijt te hebben van Bullenbaai, dat hebben wij nodig om de economie een boost te geven en gezond te houden. Daar ligt een kans voor ons en om dat voor elkaar te krijgen, is het nodig dat het volk goed geïnformeerd is over de alternatieven die er zijn. Dat wij weten welke kant wij uitgaan. Ik heb niet de indruk dat wij als land ‘on the ball’ zijn.”

Liberia-Peters maakt tot slot de volgende opmerking: ,,Er is heel veel kritiek gespuid op GZE, maar het bedrijf heeft net zoals wij rekening gehouden met het scenario dat PdVSA in de problemen kon komen. Er is niet voor niets een MoU met British Petroleum (BP) getekend, een van de vier grootste oliemaatschappijen. Denk je nu echt dat BP zich zo maar in een avontuur zou storten?”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Het feit dat we een bananenrepubliek zijn is treffend geillustreerd door onze premiers Anthony Godett (jaar cel voor corruptie en nog te dom om zijn eigen naam juist te schrijven), Gerrit Schotte (3 jaar MAVO, 2 keer tot 3 jaar cel veroordeeld voor corruptie, verkeersmoordenaar, failliet gegaan als broodjes- en verfverkoper en een lange lijst van veroordelingen voor creditcardfraudes, verzekeringsfraudes, etc.).

    Maar ook mevrouw Liberia Peeters. Die niet alleen als kleuterleidster premier werd, maar ook nog eens met niets de politiek inging en er als grootgrondbezitster weer uit kwam.

    Heeft haar zakken als lid van het multidisciplinair team op schandalige wijze gevuld, onder andere met snoepreizen naar China.

    Wat ze daar als kleuterleidster had in te brengen mag Joost weten.

  2. Bij voorlichting van de bevolking laat mevrouw de pers helemaal buiten schot. Rare tante, als ze zo’n voordienende geest had, waarom drijft Curacao’s economie dan nog helemaal op de Isla. ? Slecht bestuur heet zo iets mevrouw. Anders was u voorvechter van Green Town geweest.

  3. Ook de kerken moeten volgens Liberia het volk informeren wat er speelt bij Isla/MDPT/PdVSA/GZE etc?
    Wat hebben de kerken daarmee van doen? Of bedoelt ze dat de Kerken het volk in slaap moet sussen met “in het hiernamaals is alles beter “?
    Laat Liberia zich eerst maar eens verantwoorden waarom zij zich vroegtijdig ( of tijdig?) terugtrok uit het MDPT.

  4. Als ze het in het MDPT al “voorzien” hadden, waarom dan toch de deal met GZE doordrukken en niet het alternatief?

  5. “…….is het zaak dat de regering, het bedrijfsleven en de kerken samen het volk informeren over wat er speelt”. Dit is pas een beangstigend gedachte. Geen van de genoemden bezit de benodigde credebiliteit. Allen zijn mede debet aan dat de situatie nu is zoals het is. Liberia-Peters leeft blijkbaar nog in de ‘verleden tijd’. Nostalgie opkloppen werkt voor politieke partijen in Nederland en de VS (Sanders en Trump) reden voor Liberia-Peters om het ook op Curaçao te proberen. Immers de gevestigde orde dient behouden te blijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties