29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:56

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Isla/PdVSA moet betalen

RdK recht op ruim 52,7 miljoen dollar
Vorderingen Refineria Isla afgewezen

Isla SA en PdVSA zijn veroordeeld tot het betalen van een bedrag van ruim 45,6 miljoen dollar in verband met betalingen ‘take or pay’ (TOP).

Willemstad – Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) heeft recht op betaling van ruim 52,7 miljoen dollar door Isla/PdVSA.

Maar de eis van een boete van 100 miljoen dollar vanwege wanprestatie door de Venezolaanse ex-exploitant wijst de kortgedingrechter af, want die ‘leent zich niet voor een beoordeling in een kort geding’.

- Advertentie -

Dat blijkt uit het vonnis gisteren in de rechtszaak van RdK tegen Refineria Isla Curaçao bv, Refineria Isla SA en het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela SA). Isla SA en PdVSA zijn veroordeeld tot het betalen van een bedrag van ruim 45,6 miljoen dollar in verband met betalingen ‘take or pay’ (TOP).

Het overige deel van ongeveer 7 miljoen dollar waarvoor ook Refineria Isla Curaçao is veroordeeld, betreft oninbare cheques van Girobank voor de huur van november en december 2019 en een TOP-betaling van bijna 3,8 miljoen dollar.

Over de TOP-bedragen wordt een rente van 10 procent per jaar in rekening gebracht vanaf het moment dat de betaling opeisbaar was en over de huurvergoeding 3 procent rente. Eind december 2019 is de leaseovereenkomst met PdVSA en haar dochtermaatschappij Isla SA verlopen.

De exploitatie van de raffinaderij is tijdelijk in handen van overheidsvennootschap RdK en RdK-dochter Curaçao Refinery Utilities (CRU) tot de overname door Klesch Group. De ongeveer 900 werknemers van Isla zijn voor maximaal zes maanden in dienst van CRU.

- Advertisement -

RdK is (namens het Land) eigenaar van de raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai en sinds 2011, toen de aandelen in Curaçao Utility Company Holding (CUCH) werden overgenomen van Aqualectra en het Japanse consortium Mitsubishi-Marubeni, ook van de centrale ‘Build Own Operate’ (BOO).

De BOO-centrale levert onder beheer van CRU stroom, stoom, perslucht en gedestilleerd water aan de raffinaderij. Refineria Isla Curaçao is dochtermaatschappij van PdVSA en tot eind vorig jaar exploitant van de installaties. De huur is na verlenging van de Lease Agreement in 2000 bepaald op 20 miljoen dollar per jaar. ,,Isla en PdVSA zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de huurschulden”, aldus het vonnis.

De rechter twijfelt niet over het spoedeisend belang van de vorderingen van RdK nu Isla/PdVSA ‘haar werkzaamheden aan het afbouwen is, terwijl RdK, zonder noemenswaardige omzet, zorg moet dragen voor een groot aantal kosten met betrekking tot de werknemers en het onderhoud van de BOO-centrale’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Veel succes bij het innen van deze vordering. Wordt hetzelfde verhaal als bij Insel, dat geld gaan we dus nooit zien.
    Onderwijl geeft de RdK en de regering dat geld natuurlijk al wel vast uit.

  2. Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) heeft recht op betaling van ruim 52,7 miljoen dollar door Isla/PdVSA.
    Het is nog maar de vraag of ze het krijgen!!!!

  3. ‘betreft oninbare cheques van Girobank voor de huur van november en december 2019 van bijna 3,8 miljoen dollar’

    Stuur maar naar Stephen Capella em zijn moeder!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -