28 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 03:03

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Inval bij accountant KPMG om witwaszaak

Curaçao, het eiland waar de witwaszaak zich afspeelde. © Fotobureau Ruud Rogier

Opsporingsdiensten hebben een inval gedaan op het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. Ze zoeken digitale informatie in verband met een grote witwaszaak op Curaçao.

Het onderzoek vindt plaats op verzoek van het OM op Curaçao. Woensdag is al een huiszoeking gedaan op het kantoor van KPMG op Curaçao, waarbij informatie in beslag werd genomen. Volgens de opsporingsdiensten is er op de KPMG-servers in Amstelveen mogelijk ook informatie opgeslagen.

Dat bleek echter niet het geval, stelt een woordvoerder van KPMG. Het bezoek was daardoor van korte duur.  Uiteindelijk is de informatie geleverd door het internationale moederconcern KPMG International. Het Nederlandse OM zei enkel dat ,,er een uitvoering van een verzoek tot rechtshulp is geweest”.

- Advertentie -

Volgens een welingelichte bron ligt het onderzoek in het verlengde van het langlopende strafonderzoek Cymbal dat momenteel bij de rechtbank Zwolle ligt. Een familie uit Curaçao wordt daarbij verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar.

‘Dollartoerisme’

De familie zou vanaf 2004 op grote schaal gebruik hebben gemaakt van ‘dollartoerisme’ uit Venezuela. Criminele Venezolanen kochten  zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Diezelfde dollars verkochten ze vervolgens met winst in Venezuela, waar buitenlandse valuta’s schaars zijn.

Het OM ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika en daarmee als criminele organisatie. Een van de klanten en leveranciers van dollars zou de Curaçaose gokbaas Robbie dos Santos zijn. Hij is in 2016 veroordeeld voor fraude en witwassen van ruim 34 miljoen euro.

Bron: Algemeen Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Uiteraard kan het witwassen Gianni Schob niet zijn opgevallen.

    De omzet van de lingeriewinkel in Punda was slechts 10 maal de omzet van de MCB.

  2. De betrokken accountant, Gianni Schob, is nu directeur bij EY.

    Hij hoeft uiteraard geen schuld te hebben aan de honderden miljoenen witwassen bij zijn klant, maar het is wel vreemd dat je dat als accountant niet opvalt.

    Een belangrijker aanwijzing voor zijn schuld in deze witwaszaak is dat hij in deze in Nederland voor de tuchtrechter is gedaagd. En dat wordt je niet als je alleen vals hebt gezongen in de kerk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...

DolfijnFM | Ruim 11.000 inwoners van Curaçao hebben QR-code aangevraagd

Ruim 11.000 mensen op Curaçao hebben een QR-code aangevraagd. Daarmee kan naar Nederland gereisd worden. Vanaf aanstaande dinsdag, 19 oktober is de code ook nodig om evenementen...

DolfijnFM | Aanhouding op Flamingo International Airport op Bonaire

De Douane op Flamingo International airport heeft gisteren een passagier aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Dat gebeurde tijdens een reguliere controle van passagiers uit Nederland. De betreffende man...
- Advertentie -