28 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 10:04

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Inspectie pleit voor eerherstel chirurg

Inspectie pleit voor eerherstel chirurg | Jeu Olimpio

Willemstad – De Inspectie voor de Volksgezondheid adviseert de Raad van Bestuur en de medische staf van het Sint Elisabeth Hospitaal een verklaring van eerherstel voor chirurg Menno Misset op te stellen.

Uit onderzoek naar het functioneren van de arts is niet gebleken dat hij beneden niveau functioneert. De conclusie van het rapport over het onderzoek, dat tussen 19 en 31 januari is uitgevoerd in opdracht van inspecteur-generaal Jan Huurman, is dat communicatieproblemen ten grondslag liggen aan de onvrede onder het personeel van de operatiekamer.

Op 18 januari jongstleden werd bekend dat anesthesisten en verplegers van de OK niet langer met chirurg Misset wilden werken. De inspecteur-generaal gelastte daags daarna spoedberaad. Om vijf uur in de middag kwamen vertegenwoordigers van de Raad van Bestuur, de medische staf, de vakgroep anesthesie, de vakgroep chirurgie en chirurg Menno Misset met Huurman bijeen.

- Advertentie -

In het onderzoeksrapport staat dat uit diverse gesprekken naar voren is gekomen dat er problemen zijn in de wijze van communiceren door de chirurg. ,,Vast staat dat zijn beheersing van het Papiaments onvoldoende is, hetgeen binnen de primair Curaçaose werkcultuur in het OK-complex van het Sehos als ongewenst is te beschouwen.”

De inspectie beveelt de chirurg aan zo snel mogelijk Papiaments te leren en adviseert het ziekenhuis de chirurg te coachen bij zijn manier van communiceren.

Dr. Menno Misset is een Vlaming, opgeleid tot arts in België en daarna tot algemeen chirurg, waarvoor hij op 1 juli 2003 in Nederland de BIG-registratie verwierf. Hij is ook gekwalificeerd als traumachirurg, oncologisch chirurg en gastro-intestinaal chirurg.

Op verzoek van de inspecteur-generaal heeft dr. Misset zijn certificaten overlegd, evenals andere documenten, om aan te tonen dat hij in de vier ziekenhuizen in Nederland, waar hij tussen 2004 en 2014 als algemeen chirurg werkte, naar behoren heeft gefunctioneerd. ,,In de ruim twintig jaar dat Misset arts is, heeft hij één maatregel van een Medisch Tuchtcollege opgelegd gekregen; dit betrof een waarschuwing, de lichtste van mogelijke maatregelen”, zo concludeert inspecteur-generaal Huurman.

- Advertisement -

In april 2014 begon dr. Misset als algemeen chirurg in het St. Maarten Medical Center (SMMC). Twee jaar later ontstond een discussie tussen hem en de leiding van het ziekenhuis over de kwaliteit van een pas aangenomen chirurg. Dr. Misset was van mening dat deze chirurg te weinig expertise had. De Inspectie Volksgezondheid St. Maarten en het Consilium Chirurgicum Neerlandicum concludeerden na onderzoek dat dr. Misset gelijk had. De chirurg in kwestie werd opgedragen aanvullend onderwijs en stages te volgen.

De rol van klokkenluider leidde echter tot een verslechtering van de relatie met de leiding van het SMMC en dit was de reden dat hij begin 2017 naar een positie als algemeen chirurg in het Sehos solliciteerde, zo heeft dr. Misset tegen inspecteur-generaal Huurman verklaard. Huurman stelt vast dat er op 10 januari 2018, getuige het verslag van het werkoverleg van die dag, voor het eerst melding is gemaakt van problemen met dr. Misset.

Volgens Huurman bevat het verslag niet meer dan summiere aanduidingen van klachten. Zo is er geklaagd dat de chirurg via YouTube een video van een operatie heeft bekeken. Huurman: ,,Dit betrof een operatie die zelden op Curaçao door chirurgen wordt uitgevoerd. Via YouTube zijn instructiefilmpjes voor tal van chirurgische ingrepen beschikbaar.

Navraag bij andere chirurgen leert dat het gebruik van dit medium geheel geaccepteerd is en zelfs aan te raden wanneer het een ingreep betreft die niet geregeld wordt uitgevoerd. In dit geval verdient dr. Misset daarom eerder een compliment dan een negatieve beoordeling.

De inspecteur-generaal concludeert dat de algemeen chirurg een sterke drang naar kwaliteitshandhaving heeft en dat dit mogelijk tot wrevel heeft geleid.

Op pagina 12
Met kerst enige chirurg

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Ik ben inmiddels 2x geopereerd door Dr. Misset en beide operaties (voor verschillende dingen) zijn zeer succesvol en kundig verlopig. Ik heb duidelijke uitleg gekregen en de communicatie verliep dan ook perfect. Mijn operaties waren onder lokale verdoving en ik heb niets gemerkt van communicatieproblemen alles verliep netjes en proffesioneel. Door Dr. Misset werd meerdere malen gevraagd of het goed ging en of ik geen pijn had, ook werd er uitleg gegeven door hem wat ik zeer geruststellend vond. Mocht ik ooit nog een keer geopereerd worden dan zal ik zeker weer kiezen voor Dr. Misset omdat ik weet dat ik kwalitietszorg ontvang van een zeer kundige chirurg. Een groot compliment voor deze arts! En eerherstel is hier zeker op zijn plaats!

 2. @redactie

  De foto bij dit artikel is erg suggestief, alsof de chirurgen tijdens de operatie betrapt zijn met het kijken naar Youtube.

  Het betreft op de foto laparoscopische chirurgie (zg.”kijkoperatie”)

 3. Volgende operatie (ongeacht welke) in SEHos via YouTube door @Rens of @Aardappel (met sausje) eter.
  Het is natuurlijk een onzin smoes dat het de feestdagen waren. Menno zou als traumachirurg moeten weten hoe vaak de chirurg ‘snachts, in het weekend en gedurende feestdagen gebeld wordt voor een operatie. Ook doet hij/zij geen dienst. Maar als je nieuw bent, en binnengehaald bent om collega’s buiten te houden, en jezelf te goed vind voor collegiaal overleg en jezelf als een arrogante ‘contact gestoorde’ voordoet. Dan blijft er voor jou werkelijk slechts één olossing; YouTube. Dat mag nu van de Inspectie dus….

 4. @rens

  Een ieder die van zijn vak (of hobby) houdt en perfectionisme nastreeft, kijkt graag naar fillempjes hoe anderen het doen en/of het eventueel beter kan. Dat moeten wij natuurlijk niet willen met zijn allen. Kultuur!

  Daarbij komt het probleem dat er op Youtube geen enkele chirurgische (instructie) film bestaat in het papiamento. Ook geen boeken overigens. Dat je je dan afvraagt in welke taal het OK-personeel hun opleiding heeft genoten, doet niet terzake, want Youtube is natuurlijk ook helemaal fout bezig. Schandalig!

 5. Prima zaak dat een chirurg alle hem ten dienste staande middelen gebruikt om zich voor te bereiden op operaties; dus ook youtube videos die daar geplaatst zijn door collega`s.

 6. “Misset heeft in zijn carriere één maatregel van een Medisch Tuchtcollege opgelegd gekregen”. M.a.w. beweringen t.a.v. de BIG-register niet kloppen of NL BIG-rigister is niet kompleet.
  Huurman vergelijkt de bejegening van Menno met de wijze waarop hij in het verleden bejegend is. Vandaar de bevooroordeling? Erg sympathiek, maar daar schiet de patiënt en de kwaliteit van de zorg niets mee op. De Inspectie dient erop toe te zien dat een “chirurg” over de kwalificaties beschikt t.a.v. de uit te voeren procedure. Opereren via YouTube en gesanctioneerd door de “Inspectie”. Een NOVUM!!. Alléén op Curaçao.
  Huurman daagt de VMSC om een klacht tegen zijn handelen in te dienen. Daarmee ‘isoleert’ hij zich verder en is de vraag of hij nog in de functie kan functioneren. RvB SEHos schuilt zich nu achter Huurman. Franke moet zich schamen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...

DolfijnFM | Ruim 11.000 inwoners van Curaçao hebben QR-code aangevraagd

Ruim 11.000 mensen op Curaçao hebben een QR-code aangevraagd. Daarmee kan naar Nederland gereisd worden. Vanaf aanstaande dinsdag, 19 oktober is de code ook nodig om evenementen...
- Advertentie -