29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Inselair terug naar af

HomeLandenArubaAD | Inselair terug naar af
  • Scenario afhankelijk van beschikbaarheid eigen vliegtuigen
  • Luchtvaartbedrijf zal opnieuw personeel moeten afvloeien
Vlnr: directielid Edward Heerenveen, cfo André Delger, ceo Gilles Filiatreault en Juni Sluis, deputy ceo Flight Operations van Insel Air. | Jeu Olimpio

Willemstad – Om de noodlijdende vliegmaatschappij Insel Air uit het slop te trekken, is het nodig dat het bedrijf afslankt en terugkeert naar de ‘basics’, namelijk om te beginnen met alleen maar interinsulaire vluchten tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten.

Het vliegverkeer tussen de Caribische eilanden van het Koninkrijk is essentieel voor de onderlinge bereikbaarheid, maar was in het verleden ook winstgevend. De maatschappij houdt nadrukkelijk de optie open voor ook weer meerdere bestemmingen, zoals Paramaribo en Miami. Op de iets langere termijn zullen er ook vluchten vertrekken naar andere internationale bestemmingen die Insel hiervoor had.

De scenario’s die het vliegbedrijf kan of zal toepassen, is afhankelijk van de beschikbare capaciteit. ‘Basic’ gaat uit van enkel de Fokker 50’s op Curaçao en het niet vrijgeven van de MD’s door de luchtvaartautoriteit op Aruba. Terwijl het optimale scenario uitgaat van het weer kunnen inzetten van de MD’s. De bedoeling is in elk geval om met beschikbare middelen – dat wil zeggen: eigen vliegtuigen – het schema te vliegen; dus geen geldverslindende wetlease meer.

Het stabilisatieplan is gereed. De nieuwe leiding zal voor eind april een nieuw businessplan presenteren. De verwachting is dat het reddingsplan voor Insel Air in mei en juni resulteert in positieve cijfers, namelijk zo’n een miljoen dollar per maand, en dat er dan begonnen wordt met het aflossen van openstaande schulden. De vliegmaatschappij heeft de crediteuren om begrip en geduld gevraagd. Het reddingsplan is aan de commissarissen gepresenteerd en goedgekeurd.

De directie houdt er rekening mee dat de MD’s door Aruba – waar de toestellen staan geregistreerd – aan de grond worden gehouden en dus niet meer zullen worden ingezet; het zogeheten worst case-scenario. Afgezien daarvan beschouwt Insel Air de MD’s niet als de kisten van de toekomst. Met de tijd wordt er gekeken of het zinvol is de Arubaanse dochter van de maatschappij te behouden.

Dat is gisteren tijdens een persconferentie aan bod gekomen waarin ceo Gilles Filiatreault, cfo André Delger, samen met Juni Sluis, deputy ceo Flight Operations, en directielid Edward Heerenveen, verslag brachten van wat de nieuwe leiding de afgelopen weken heeft gedaan.

Eerder op de dag had het management het personeel geïnformeerd over de stand van zaken. Daarbij is er met zoveel woorden gezegd dat bij de reorganisatie – dus inkrimping van het bedrijf – er opnieuw arbeidsplaatsen verloren gaan. Maar op dit moment is het nog niet bekend om welke en hoeveel werknemers het gaat, aldus de top.

’12 Miljoen dollar verlies in eerste kwartaal’

De huidige financiële situatie van het bedrijf is nog steeds kritiek, aldus Delger. Naar verwachting is er in het eerste kwartaal van 2017 een verlies van 12 miljoen dollar. Vanaf mei/juni, afhankelijk van het scenario dat wordt toegepast, kan er maandelijks een winst van 1 miljoen dollar worden geboekt en daardoor kan het jaar afgesloten worden met een gering verlies, aldus de cfo.

De directie verklaart te werken aan kostenverlagende maatregelen. Het ziet ernaar uit dat er in 2016 forse verliezen zijn geleden, maar de cijfers zijn nog niet geauditeerd. Sluis, zelf vlieger, benadrukte dat de toestellen veilig zijn. Er zijn documenten die dat staven, aldus het directielid.

De maatschappij heeft daartoe ook maatregelen getroffen; zo is het hoofd van de afdeling onderhoud ontslagen. Het nieuws over de onveilige toestellen heeft ervoor gezorgd dat de maatschappij dagelijks een daling signaleert in de inkomsten, zo schetste Delger. Het beeld over de maatschappij moet daarom aangepast worden, aldus Filiatreault.

Heerenveen verklaarde dat het misging door het ontbreken van de middelen. De vliegonderneming heeft nog veel geld te goed van Venezuela. Filiatreault zei dat de documenten die hij heeft ingezien bevestigen dat Venezuela een openstaande schuld heeft bij de vliegmaatschappij.

Volgens Heerenveen kon het bedrijf, door het gebrek aan middelen, geen onderdelen kopen als dat nodig was en werden de kisten dan regelmatig aan de grond gehouden.

‘Significant aantal ontslagen’

Demissionaire minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling vreest voor een ‘significant aantal ontslagen’ bij Insel Air. Dat heeft Rhuggenaath desgevraagd aan deze krant verklaard in een reactie op de persconferentie van de luchtvaartmaatschappij.

,,Als de maatschappij voortaan alleen tussen de eilanden opereert, dan zal dat voor de huidige vloot en de afdelingen gevolgen hebben. De maatregelen die genomen moeten worden om het bloeden stoppen, zijn pijnlijk. Maar ze zijn nodig om de maatschappij weer gezond te krijgen. En misschien komen de mensen die nu weg moeten, in de toekomst weer terug, als het bedrijf weer goed draait, winst maakt en in staat is om zijn verplichtingen na te komen.”

De bewindsman wilde zich niet wagen aan het schatten van het aantal werknemers dat naar huis moet.

,,Het is bekend dat er circa 600 personeelsleden zijn. Eerder werd aangekondigd dat er 100 mensen naar huis gestuurd zouden worden. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk. Bij een zogeheten ‘turn around’ van een bedrijf is het nodig om te reorganiseren. Daarbij zijn pijnlijke maatregelen vereist om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

19 reacties

  1. Insel Air heeft niets in kas, de 30 miljoen van ons allemaal is ook zo verdampt.

    Niet voor niets worden reizigers in goedkope vervallen hotels ondergebracht die zo abominabel slecht zijn (Plaza Punda!) dat je met de dierenbescherming te maken krijgt als je je hond daar laat overnachten.

  2. Het moraal van de Insel Air werknemer is al tot beneden nul gedaald omdat de gevolgen van wanbeleid van van der Kwast, Heerenveen en Lippinkhof op hen afgewenteld wordt (zij spreken de woedende klanten en leveranciers).

    Nu de werknemers weten dat de kans groot is dat ze ontslagen worden zal hun motivatie alleen nog verder afnemen. Ik sluit zelfs sabotage niet uit, en kan er tot op zekere hoogte nog begrip voor opbrengen ook. Want weer worden de verantwoordelijken voor deze chaos gespaard.

  3. Als Insel een sort Divi Divi 2 wordt dan hebben ze ook geen RVC nodig en een groot aantal directeuren die allemaal dike salarissen nodig. Ook kan die Canadees terug naar Madagascar waar hij nog iets moet afmaken!

  4. Wow, rekenen kunnen ze dus nog steeds niet of ze zijn niet van plan om flink te gaan schrappen in de overhead.
    En dat zou toch wel het eerste moeten zijn.
    Met het huidige plan kunnen heel veel managers de laan uit, kunnen hele departementen worden opgeheven. Het heeft weinig zin om een waterhoofd te creëeren voor een wat uit de kluiten gewassen Divi Divi.

  5. Ik neem aan dat Management ook minder salaris gaat vangen?

    En mensen die al tickets hebben voor andere bestemmingen? Insel betaald het verschil bij?

  6. InselAir mag mij niet eens naar mijn laatste rustplaats brengen. Totaal geen vertrouwen in het materieel en de waardeloze service gerichtheid van het personeel.

  7. Hoogmoed bij Inselair kwam voor de val. Je moet ècht een dure expert inhuren om tot deze simpele oplossing van de basisbestemmingen te komen. Kan een kind van 8. Maar de miljooooeeeenen moeten rollen. De belastingbetaler betaalt toch en die heeft geen keus, want anders wordt hij door de overheid bedreigt.

  8. @ Freewriter,

    Gaarne ophouden met het ophemelen van het personeel. Een groot deel van hen is mede schuldig aan deze porkeria. Doe aub niet alsof zij heilige boontjes zijn.
    Er zijn een aantal harde werkers, maar het gros hoort niet thuis in de luchtvaart en snapt nog veel minder van klantgericht denken. De lakse houding van hen is er de oorzaak van dat de boel regelmatig uit de hand is gelopen.

  9. @ Ikke,

    Alleen de route Bonaire kan al meer opleveren dan de 100,000 dollar waar jij over spreekt. Uitgaande van een totaal van 250 passagiers per dag (dus 125 richting Bonaire en 125 terug) zal reeds dat bedrag opleveren.
    Waar het om gaat is het onder controle houden van de kosten oftewel zo min mogelijk personeel. En dat houdt in dat, net zoals bij Ryanair, het personeel van de incheckbalie ook het boarden doet, zo min mogelijk bagage mee zien te nemen (wil je bagage dan betaal je extra) etc.

    Wil je hier een rendabele maatschappij opzetten dan zul je het systeem van Ryanair en Easyjet moeten imiteren en dus niet de grote jongen uit proberen te hangen.
    Geen Hub & Spoke meer, dat heeft nog nooit gewerkt op Curacao, zal ook nooit gaan werken door de mentaliteit van de werknemers, plus het veroorzaakt een self-induced personeels- en materieel tekort.

    Nog altijd vraag ik me af wat er rond ging in het hoofd van het huidig management toen ze maar route na route bleven openen en maar bleven blaten dat ze het zo goed deden. Krijg het idee dat er intern totaal geen communicatie was. Lippinkhof had geen idee wat er onder de streep overbleef en Heerenveen wilde kennelijk alleen mooi weer spelen. Dit duo, samen met de rest van het management, waren kapitein op een stuurloos schip.
    Het is jammer dat zij, zonder enige kennis van zaken, aan het hoofd stonden van een bedrijf dat nu maar liefst 33 miljoen aan overheidsgeld gaat ontvangen. En nog altijd blijven deze figuren zitten.
    Het ergste is nog dat mensen met verstand van de luchtvaart precies weten WAT het management zou moeten doen en HAD moeten doen om de tent op de rails te houden. Nu lijkt het alsof wij een soort van stuurlui aan de wal zijn, doch iedereen die wel weet hoe het moet heeft meer dan genoeg ervaring (ook internationaal) opgebouwd om die claim te mogen maken.
    En toch wordt er weer gekozen om de beschikbare expertise niet te gebruiken. Het is zoals Baksteen gisteren in het AD verklaarde: ‘Curacao moet overnieuw beginnen, maar nu met de kennis die al aanwezig is op de eilanden.
    De kennis is er, nu alleen nog gaan gebruiken.

    Echter, als ik nu de baas van Divi Divi zou zijn zou ik rechtstreeks naar de rechter stappen. Een maatschappij, welke eerst groot was, wordt nu zo ongeveer het formaat van Divi Divi en wordt overeind gehouden door de overheid. Dat is concurrentie vervalsing en dat is, ook op Curacao, bij wet verboden.

  10. Heel jammer voor de werknemers. Zo zie je maar weer, een aantal managementleden die door slecht beheer de onderneming bijna naar zijn faillisement hebben gebracht kunnen blijven zitten, terwijl werknemers die hun best hebben gedaan om de operatie draaiende te houden mogen naar huis.

  11. Helemaal eens met Joep Citroen, en laat de RvC er vooral op toezien dat Heereenveen en Lippinkhof geen cent meekrijgen van de 30 miljoen verdampt belastinggeld.

    Integendeel, Heerenveen en Lippinkhof zouden vervolgd moeten worden voor de varkensstal die ze van Insel Air gemaakt hebben en hun misdadige behandeling van klanten.

  12. Wat een slechte berichtgeving is dit. De basis betreft de ABC eilanden en St. Maarten en zal ze enkel 100,000 dollar per maand opbrengen. Er is nooit gesproken over een millioen per maand. Er is gesproken over max 500,000 per maand mits de MD ingezet kan worden op de Miami route.

  13. Insel Air denkt met uitsluitend vliegen tussen Curacao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten 1 miljoen dollar winst te maken per maand. Dat kan alleen als de tarieven sky high worden want het aantal passagiers op deze routes is by far te laag om bij de huidige ticketprijzen überhaupt iets over te houden. Voor zo’n kleine operatie heb je bovendien maar zo’n 150 tot hooguit 200 medewerkers nodig dus reken maar op dik 300 ontslagen. De enige serieuze oplossing is Insel failliet te laten gaan om een financieel haalbare doorstart mogelijk te maken. Vervelend voor het personeel, de schuldeisers en de belastingbetalers die de overheidslening in rook op zien gaan, maar wel de snelste manier om grotere financiële schade te voorkomen en weer betrouwbare verbindingen tussen de eilanden terug te krijgen. Bijkomend voordeel is dat dat onder een nieuwe naam kan want welke halvegare ooit heeft bedacht een Curaçaose luchtvaartmaatschappij een Duitstalige naam te geven…. Kortom, verlos het bedrijf uit zijn lijden, langer rekken maakt het alleen maar pijnlijker voor iedereen.

  14. Namens alle gedupeerde reizigers verzoek ik Heerenveen en Lippinkhof bij de ontslagen niet the ontzien.

    Deze payasos kunnen nog geen trukki pan runnen, laat staan een airline.

    In de porkeria van van der Kwast, wordt nu 30 miljoen gemeenschapsgeld verbrast.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties