29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

AD | Insel ontsnapt aan faillissement

HomeMediaAD | Insel ontsnapt aan faillissement

Met stukken

InselAir | Jeu Olimpio

Willemstad – Insel Air International bv is gisteren ontsnapt aan een faillissement. De maatschappij krijgt formeel nog anderhalf jaar, maar de komende weken, hooguit paar maanden al, moet duidelijk worden of Insel nog levensvatbaar is.

Het lokale vliegbedrijf zelf is onvoldoende in staat de nodige ombuigingen te realiseren, aldus bewindvoerder Rogier van den Heuvel vrijdag tijdens de schuldeisersvergadering in het gerechtsgebouw, en ‘is afhankelijk van een koper’. Dat Insel nog leeft is omdat slechts twee aanwezige (van de ongeveer 1.200) schuldeisers tegen verlenging van de surseance stemden én omdat de rechter-commissaris besliste – maar wel met de nodige kanttekeningen en voorwaarden – Insel nog een kans te geven.

Een laatste kans lijkt het. Want het wordt een race tegen de klok en verder mag vanaf nu niets meer misgaan. Enerzijds moet er een afdoende bod komen van een koper – volgens de bewindvoerder betreft de tweede gegadigde (een naam mag hij niet bekendmaken) een luchtvaartmaatschappij met een goede trackrecord. Anderzijds moet Insel vanaf deze maand, september, wel en volledig voldoen aan de lopende verplichtingen. Inclusief belastingen en leasetermijnen.
Dat wordt nog een flinke klus, want sinds de surseance worden de fiscale verplichtingen (450.000 gulden per maand) niet meer betaald. Dit gebeurt met instemming van de landsoverheid en deze schuld is achtergesteld, waardoor de bestaande crediteuren hier geen nadeel van ondervinden.

,,Fraai is het niet binnen een surseance”, aldus rechter Pieter de Kort. ,,Maar als tijdelijke uitvlucht nog net acceptabel.” Echter, ook de lopende termijnen voor de lease van vliegtuigen worden niet helemaal betaald. Dat gaat om ongeveer 100.000 dollar per maand. Daarvoor is geen achterstelling overeengekomen. ,,Dat is wél nadelig voor de concurrente crediteuren: als er straks iets te verdelen zou zijn, wordt hun aandeel kleiner.”

Verder is een achterstand in de betaling van lopende verplichtingen aan leveranciers van na surseance circa 2 miljoen. Maar daar wordt op ingelopen, zegt de bewindvoerder. De rechter stelt daarom als (tweede) conditie dat de tijdens de surseance opgebouwde nieuwe schulden tot en met augustus 2018 worden weggewerkt – betaald of kwijtgescholden – of in elk geval achtergesteld.
De bewindvoerder rapporteert over twee maanden weer in hoeverre is voldaan aan de voorwaarden. Als hij al eerder dan 30 oktober constateert dat Insel er niet in slaagt om aan de condities te voldoen, moet hij dit aan de rechter-commissaris berichten en wordt beslist of surseance wordt beëindigd en of het faillissement moet worden uitgesproken.

Op 4 december rapporteert de bewindvoerder opnieuw, als dat dan nog nodig is. ,,Uiterlijk dan moet ook duidelijkheid bestaan of de onderhandelingen met de twee huidige gegadigden tot het aanbieden van een voldoende verzekerd schuldeisersakkoord zullen leiden”.

‘Degelijke kandidaat’ voor Insel

Bij de schuldeiservergadering waren namens Insel aanwezig de bestuurders Edward Heerenveen, Jurgen Lippinkhof en Robert Page. Naast hen en bewindvoerder Van den Heuvel waren tientallen schuldeisers en ook diverse belangstellenden in de rechtszaal. Insel-directeur Heerenveen wilde ‘graag verlenging voor de maximale periode’.

,,De huidige positieve trend willen wij doorzetten en we willen de besprekingen met de investeerders afronden.”

De door het gerecht aangestelde bewindvoerder is duidelijk meer realistisch en gaf aan dat ‘de stand van zaken bij Insel niet goed is’.

,,De media hebben dat ook gesignaleerd en daar heldere kwalificaties aan verbonden”, verwijzend naar het artikel ‘Insel een levend lijk’ van deze krant afgelopen week. Insel vliegt nu met één eigen vliegtuig en één wetlease. Voor een ander vliegtuig wordt nog gezocht naar een motor en de wetlease wordt mogelijk vervangen voor een lucratievere dry lease. Insel verwacht te kunnen verdienen aan vluchten op Jamaica. De tweede gegadigde, de luchtvaartmaatschappij die anoniem wil blijven tot na afronding van een due diligence, is nu bezig met het onderzoek. Volgens de bewindvoerder betreft het ‘een degelijke kandidaat’. Hij heeft wel van tevoren benadrukt dat zekerheid zal worden geëist voor de nakoming van een eventueel uit te brengen bod voor een akkoord. De bewindvoerder verwacht binnen twee maanden uitsluitsel.

De eerste kandidaat is al wél bekend: One Laser Group (een groep in Miami gevestigde Venezolaanse ondernemers/investeerders). OLG heeft een operationeel businessplan opgesteld en de andere kandidaat zal hetzelfde doen als de due diligence daar aanleiding voor geeft. Het is de bedoeling dat ook de tweede kandidaat over een tot twee weken een businessplan paraat heeft. Op dat moment zijn zowel OLG als de andere kandidaat in staat om een bod neer te leggen.

,,Wat mij betreft zouden we binnen een maand moeten weten of en met welke partij naar alle waarschijnlijkheid overeenstemming bereikt wordt. We zouden dan binnen een maand of twee een conceptakkoord moeten kunnen deponeren, of in ieder geval duidelijkheid moeten hebben over de verdere gang van zaken. Als er geen over eenstemming wordt bereikt, of er is voor het eind van het jaar geen zicht op een akkoord, dan zal ik rond de jaarwisseling in overleg treden over omzetting van de surseance in faillissement.”

Bron: Antilliaans Dagblad

KKC naschrift

2018 08 31 – InselAir-surceance Van Betaling 31 Augustus 2018 by Black Lion on Scribd

2018 08 31 – InselAir-Toelichting Bewindvoerder 31 Augustus 2018 by Black Lion on Scribd

Alle andere relevante curator en rechtbankverslagen inzake InselAir vindt u hier.

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ongelooflijk dat de rechter de surceance aanhoudt, terwijl de niet betaalde schulden alleen maar verder zijn opgelopen en de kutmaatschappij met nog maar 1 vliegtuig van zijn never nooit niet zelfs nog maar een fractie van de honderden miljoenen schulden kan voldoen.

    Ook de schuld aan ons, niet betaalde belastingen loopt steeds verder op.

    De enige die wel nog betaald wordt is curator van den Heuvel, die er alle belang bij heft om de surceance eindeloos te laten voortduren.

    En de laffe slapzak van een commissaris Karel Frielink zag dat het goed was.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties