28 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 10:32

ParadiseFM | Vier mensen overleden; testratio opnieuw 5%

Opnieuw zijn vier mensen op 1 dag overleden aan de gevolgen van covid-19. Zij brengen het aantal op 94 slachtoffers in totaal. Dat blijkt uit de cijfers...

DolfijnFM | Testratio Curaçao blijft onder tien procent

De testratio van 5,3 was gisteren voor de vierde dag op rij lager dan tien procent. De druk op de zorg blijft hoog, al waren de cijfers...

DolfijnFM | Verenigde Naties verwachten meer Venezolanen naar de eilanden

De verenigde Naties denken dat dit jaar opnieuw meer Venezolanen op zoek naar eten en medicijnen op een van de Caribische eilanden Nu zijn dat er 195.000,...

DolfijnFM | Meeste ongelukken zijn vanwege voorrangsfout

Verreweg de meeste ongelukken op Curaçao zijn het gevolg van voorrangsfouten. Dat valt op te maken uit de ongevalsstatistieken van Forensys over 2020. ruim 22 procent van de...

DolfijnFM | Politie arresteert twee mannen met hulp van Marechaussee, Marine en VKC

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden op verdenking van overtredingen van de Opium- en Vuurwapenlandsverordening, van bedreiging, mishandeling en poging tot moord. Dat gebeurde bij twee...

FD | Mogelijk meer verdachte bestuurders in witwaszaak ABN Amro

Met feitenrelaas, transactieovereenkomst en persbericht. Pieter Couwenbergh Ivo Bökkerink | Financieel Dagblad ABN Amro trof maandag een schikking in een onderzoek dat sinds de zomer van 2019 liep. In...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Insel Air terug bij af

AD | Insel Air terug bij af

Bewindvoerder van Insel Air International Rogier van den Heuvel gaat overnamepartner IntreCaribbean aansprakelijk stellen voor schulden InselAir | Chrinicle

Willemstad – Rechter-commissaris Pieter de Kort heeft gisteren geweigerd goedkeuring te geven aan het crediteurenakkoord in de surseance van betaling van Insel Air International bv. De Kort oordeelt dat de nakoming van de afspraken met de schuldeisers onvoldoende is verzekerd.

Op verzoek van bewindvoerder Rogier van den Heuvel is niet direct ook het faillissement uitgesproken van Insel. Van den Heuvel stelt luchtvaartmaatschappij interCaribbean Airways aansprakelijk voor de 11.050.000 dollar die de schuldeisers is toegezegd.

Bovendien volgt uit het vonnis van 28 december van de kortgedingrechter dat de luchtvaartmaatschappij uit de Turks- en Caicoseilanden een dwangsom van 500.000 dollar moet betalen nu zij haar verplichtingen niet is nagekomen. InterCaribbean had zich via de Heads of Agreement voor een overname van Insel verplicht het bedrag van 11.050.000 dollar over een periode van negen jaar beschikbaar te stellen.

Maar rechter-commissaris De Kort vindt de zekerheidstelling die deze week werd geboden in de vorm van een hypotheek op een vliegtuig onvoldoende omdat interCaribbean daaraan de voorwaarde koppelt ‘dat de zekerheid vervalt als de SPA (Shares Purchase Agreement, de overeenkomst voor het overdragen van de aandelen, red.) niet op 15 april 2019 is getekend’. De garantie naar de crediteuren wordt daarmee ontkracht, aldus de beschikking van het Gerecht in Eerste Aanleg. Want interCaribbean zou ‘om welke reden dan ook’ kunnen besluiten de SPA niet te ondertekenen.

Ook de verklaringen van Meridian Financial Group en Enterprise Bank & Trust, die zeggen bereid te zijn een krediet te verstrekken, overtuigen de rechter niet als mogelijk alternatief voor de hypotheek. Alleen al omdat Insel zelf geen aanspraak kan maken op dat krediet ten behoeve van de crediteuren.

De bewindvoerder heeft acht dagen de tijd om in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechter-commissaris. ,,Ik beraad mij over de vraag of ik dat moet instellen”, zegt Van den Heuvel. ,,InterCaribbean ook trouwens, hoewel mij nog niet duidelijk is of ze daartoe gerechtigd zijn.”

De Insel-bewindvoerder noemt de strategie van de beoogde overnamekandidaat ‘onbegrijpelijk’. ,,Maar interCaribbean moet nu op de blaren zitten, dat is duidelijk. Ik heb de onderneming zojuist aansprakelijk gesteld voor 11.050.000 dollar, en daarbij komt nog de dwangsom van 500.000 dollar. Daar kunnen ze het nu even mee doen. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.”

Wat een en ander precies betekent voor Insel en de schuldeisers werd gisteren niet duidelijk. Bewindvoerder Van den Heuvel zegt ‘in overleg met de overheid’ met alternatieven bezig te zijn, maar gaf geen verdere details.

Geduld rechter op de proef

Het geduld van de rechter-commissaris is de afgelopen maand behoorlijk op de proef gesteld. Alles wijst er begin december nog op dat de overname zo goed als rond is en zowel ceo Trevor Sadler van interCaribbean als Insel-directeur Lars de Brabander, doet uitspraken over de toekomstige luchtvaartmaatschappij.

Maar op 19 december staat Van den Heuvel met lege handen voor de rechter: interCaribbean heeft geen zekerheidstelling afgegeven voor de afgesproken 11.050.000 dollar. De bewindvoerder krijgt uitstel tot 28 december en spant een kort geding aan om druk op de ketel te zetten en alsnog de vereiste garantie af te dwingen.

Tijdens de behandeling van het kort geding op 21 december zegt de verdediging van interCaribbean dat de maatschappij ervanuit ging pas na het ondertekenen van de overeenkomst voor de aandelenoverdracht (SPA) een garantie te moeten geven. Maar het grote struikelblok is de structuur waarbij de Curaçaose overheid het vruchtgebruik heeft van 51 procent van de aandelen.

Directeur Sadler is er niet gerust op dat daarmee de vergunning van Insel – het Airline Operator Certificate (AOC) – is veiliggesteld en wordt voorkomen dat die wordt ingetrokken door de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit (CCAA). Ondanks het vonnis van de kortgedingrechter is er ook op 28 december geen zekerheidstelling binnen van interCaribbean. Rechter-commissaris De Kort besluit de goedkeuring van het crediteurenakkoord uit te stellen tot 15 januari.

Uit zijn beschikking van gisteren, woensdag 16 januari, blijkt dat hij via de bewindvoerder een concept van een machtigingsbesluit en van een ‘letter of comfort’ van minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft ontvangen. Daarmee zouden de twijfels van de interCaribbean-directie wat betreft de vergunningen van Insel moeten worden weggenomen. Maar dat doet er allemaal niet meer toe, nu het gerecht heeft geoordeeld dat ‘nakoming van het schuldeisersakkoord onvoldoende is verzekerd’.

Rechtercommissaris De Kort laat de advocaat van interCaribbean nog weten dat ‘het zwakke punt in de hypotheekakte’ eenvoudig zou kunnen worden weggenomen door toe te voegen wanneer de garantie juist blijft gelden: als uiterlijk op 15 april de getekende stukken zijn ontvangen ter geruststelling van het behoud van de Insel-vergunning en ‘een gerechtelijke procedure is aangevangen die strekt tot ondertekening van de SPA, de afname van de aandelen en/of de nakoming van de verplichtingen uit de Heads of Agreement’.

Het mag niet baten. De directie in de Turks- en Caicoseilanden houdt voet bij stuk. Er komt geen aanpassing van de hypotheekakte. Dus kan rechter-commissaris De Kort niet anders dan de goedkeuring van het crediteurenakkoord weigeren.

‘Alternatieven vragen tijd’

De overheid en de bewindvoerder van Insel Air International, Rogier van den Heuvel, hebben contact met verschillende partijen als alternatief nu een overname door interCaribbean Airways van de baan is. Dat zei minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren in een uitzending van TeleNoticia.

Het is volgens Martina van belang dat met een overbruggingskrediet de cashflowpositie van Insel op korte termijn wordt versterkt. Maar de vraag is of de rechter de surceance van betaling lang genoeg kan aanhouden. Want er is tijd nodig voor gesprekken met nieuwe partijen en weer onderzoeken zoals een due diligence.

De minister wil geen namen noemen, maar zegt dat er contacten zijn met zowel financiële instanties als bedrijven voor een financiële injectie in de Curaçaose luchtvaartmaatschappij. ,,Zolang de rechter nog geen faillissement heeft uitgesproken, zullen we naar een oplossing blijven zoeken”, aldus Martina.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Ik heb de onderneming zojuist aansprakelijk gesteld voor 11.050.000 dollar, en daarbij komt nog de dwangsom van 500.000 dollar.

    En ze zijn niet gevestigd op Curacao dus dat geld ga je nooit krijgen. Net als die miljoenen uit Venezuela.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties