27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD: Insel Air krijgt voorschot

HomeMediaAD: Insel Air krijgt voorschot

inselWillemstad – De lokale vliegmaatschappij Insel Air krijgt van Curaçao Airport Holding (CAH) een voorschot op nog uit te keren ‘incentives’ van tussen de 2 en de 3 miljoen dollar, zo heeft minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) tegenover deze krant verklaard.

Insel Air heeft als gevolg van een openstaande vordering van 80 miljoen dollar op de Venezolaanse deviezenregelaar Cadivi problemen met de cashflow. Met het toekennen van het voorschot kan Insel Air weer een beetje op adem komen. Balborda benadrukte tegenover het Antilliaans Dagblad dat het bedrag van ruim twee miljoen dollar géén overbruggingskrediet is voor Insel Air.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een plan om alle luchtvaartmaatschappijen die van en naar Curaçao vliegen financieel te belonen. De Duitse maatschappij Air Berlin, die veel minder passagiers vervoert, ontvangt al zo’n incentive. Insel Air krijgt nu toe geen incentives, bedoeld voor het aanboren van nieuwe vliegroutes, maar dat gaat in de toekomst dus veranderen. Op grond van berekeningen hoeveel Insel Air in de toekomst aan incentives zou ontvangen, is de hoogte van het voorschot bepaald, aldus Balborda.

De particuliere maatschappij is één van de grootste, zo niet dé grootste toeleverancier van reizigers voor Curaçao Airport Partners (CAP), dat een concessie heeft voor de exploitatie van luchthaven Hato. Enkele weken terug kwam het tot een flink conflict tussen Insel Air en CAP, onder andere in verband met én fors hogere CAPtarieven én het uitblijven van incentives voor Insel Air. Er is toen in aanwezigheid van de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CBA), die onder het ministerie VVRP van Balborda valt, een onderhoud geweest. De nieuwe directeurgeneraal, Oscar Derby van Jamaicaanse afkomst, heeft hierin een voorname rol gespeeld.

Insel Air heeft aangegeven dat álle partijen die profiteren van het verkeer dat de maatschappij genereert een steentje zouden moeten bijdragen, CAP en CAH. Daar is op regeringsniveau in principe positief op gereageerd, ook van de zijde van minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling.

Directeur Maurice Adriaens van CAH verklaart echter desgevraagd tegenover deze krant niet op de hoogte te zijn van het plan om vanuit de holding – een overheids-nv – een bedrag van ruim 2 miljoen dollar aan Insel Air als incentive beschikbaar te stellen. ,,Curaçao Airport Partners gaat over de incentives, de holding gaat daar niet over.” Afgezien daarvan gaat het ook nog om een groot bedrag, zo geeft Adriaens aan; de holding kan dat niet zomaar ter beschikking stellen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties