28 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Import van benzine 9 procent ob

Curoil krijgt geen ontheffing | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Benzine die Curoil uit het buitenland importeert wordt niet vrijgesteld van het nieuwe tarief van omzetbelasting (ob). Het ministerie van Financiën heeft het verzoek daartoe afgewezen.

De verhoging van de ob van 6 naar 9 procent zal uiteindelijk worden doorberekend in de prijs van benzine aan de pomp.

Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën bevestigt dat zijn ministerie het verzoek voor ontheffing heeft afgewezen. Kosten van Curoil zoals ob worden door het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P) doorberekend op basis van een model en tariefrichtlijnen. ,,Alleen reële kosten”, zegt BT&P-directeur Franklin Sluis. ,,Dus niet als het om verspilling gaat.”

Net zoals een supermarkt dat doet bij levensmiddelen, zal de kostenverhoging met drie procent van de omzetbelasting worden doorberekend in de benzineprijs. Sluis benadrukt formeel nog niet op de hoogte te zijn gebracht over het besluit en kan daarom niets zeggen over de concrete gevolgen. Spreiding van de prijsverhoging lijkt niet zinvol, omdat het niet een eenmalige maar steeds weer terugkerende kostenpost betreft.

Curoil-woordvoerder Sabine Curiel zegt dat de overheids-nv nog geen officieel bericht heeft ontvangen van het ministerie van Financiën in antwoord op het verzoek. Curoil kan daarom nog niet reageren op de berichtgeving.

Per 1 september dit jaar zijn de maatregelen van de regering ingegaan die moeten leiden tot meer inkomsten voor de staatskas. De verhoging van de omzetbelasting naar 9 procent is er een van, maar ook bijvoorbeeld de accijnsverhoging op alcohol en tabak en belastinghervormingen. De ob op ingevoerde goederen wordt alleen nog geheven op het moment van invoer.

Bij doorverkoop komt er dan geen ob meer bovenop, zoals voorheen.
BT&P houdt toezicht op de brandstofvoorziening op het eiland en de regulering daarvan. De distributie en levering van brandstofproducten gebeurt hoofdzakelijk door ‘een dominante partij, Curoil nv’, aldus BT&P op de website.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...