32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Impasse duurt voort

HomeMediaAD | Impasse duurt voort
Coalitiepartners Ivar Asjes en Alex Rosario  schudden de hand na afloop van de Statenvergadering-  Foto Persbureau Curaçao.
Coalitiepartners Ivar Asjes en Alex Rosario schudden de hand na afloop van de Statenvergadering van 16 december 2013 over de Masterstitel en CV-fraude van Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels- Foto Persbureau Curaçao.

Willemstad – Terwijl de dag voor het overleg tussen de coalitiepartners nadert, lijkt de onrust tussen de partijen, vanwege de voordracht van Jose van den Wall-Arnemann voor de functie van statutair directeur van Refinería di Kòrsou (RdK), te groeien. Gisteren lekte een brief uit van premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) die afgelopen maandag naar de ministerraad is verstuurd.

Advertentie

In de brief komt Asjes met verschillende argumenten waarom volgens hem Van den Wall-Arnemann – in tegenstelling tot andere kandidaat Roderick van Kwartel – de beste keus is voor de functie.

Tegelijkertijd is een andere brief boven water gekomen, van adviesorgaan Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO), gedateerd 12 februari 2014, waarin wordt aangegeven dat er zwaarwegende bezwaren zijn tegen de benoeming van Van den Wall-Arnemann, wegens het ontbreken van de nodige motivering en documenten.

Van Kwartel, die gisteravond zelf zijn sollicitatie voor de functie zou hebben ingetrokken, werd afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse bijeenkomst van Pueblo Soberano al door Asjes beschuldigd van het plegen van cv-fraude. Asjes, die nog niet zo lang geleden in de bres sprong – en hierbij ook geen tegenspraak duldde – voor Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels toen zij van hetzelfde werd beschuldigd, geeft nu in zijn brief van afgelopen maandag aan dat Van Kwartel op twee punten in zijn cv gefraudeerd zou hebben.

Op deze manier, zo geeft Asjes zelf ook aan in zijn schrijven, wil hij zijn voornemen om Van den Wall- Arnemann tot statutair directeur te benoemen, rechtvaardigen. De premier, die navraag heeft gedaan ten aanzien van het cv van Van Kwartel schrijft:

,,Genoemde navraag wijst uit dat de heer Van Kwartel in 2011 door het management van Refinería Isla bv uit zijn functie van ‘operations manager’ (terug)geplaatst is in de lagere functie van ‘proces coördinator operations & training’.

Verder wijst genoemde navraag uit dat de heer Van Kwartel in tegenstelling tot hetgeen hij in zijn curriculum vitae stelt, namelijk dat hij tot en met november 2013 in dienst was van Refinería Isla bv, thans nog steeds in dienst is van Refinería Isla bv. De benoeming van de nieuwe directeur van RdK heeft voor groot conflict gezorgd binnen de coalitie, met name tussen de partijen Pueblo Soberano en PAIS. Laatstgenoemde heeft tijdens de stemming over het onderwerp vorige week tegen de benoeming van Van den Wall-Arnemann gestemd.

Volgens PAIS-voorman Alex Rosaria moet de beste kandidaat voor de functie worden gekozen en is Van Kwartel als de beste uit de bus gekomen. De reden waarom Asjes de voorkeur geeft aan Van den Wall- Arnemann, is vooralsnog onduidelijk. Wel deden verschillende berichtgevingen de ronde dat de premier pastèchi’s aan het uitdelen was aan zijn kompanen;

Van den Wall-Arnemann was in het verleden namelijk bestuurslid van Pueblo Soberano (PS). Tijdens de persconferentie in Fòrti vorige week heeft Asjes dit bericht ontkracht met de mededeling dat hij niet wist dat de beste man lid was van PS.

Motivatie voor benoeming Van den Wall-Arnemann

Als motivatie voor de benoeming van Van den Wall-Arnemann geeft Asjes in zijn brief van afgelopen maandag aan:

,,Tijdens de vergadering van de Raad van Ministers d.d. 12 februari j.l. heb ik ook aangegeven dat één van de fundamentele overwegingen om Van den Wall- Arnemann tot statutair directeur van RdK te benoemen het feit is dat de heer Van den Wall-Arnemann geen enkele (emotionele) verbondenheid heeft met de onderneming die de raffinaderij van RdK huurt, te weten Refinería Isla (Curaçao) bv (en/of PdVSA).”

Volgens de premier is de genoemde verbondenheid van diverse voormalige directeuren van RdK (‘waaronder mogelijke persoonlijke relaties met hun oude collega’s bij Refinería Isla bv’) debet aan het feit dat de laatste door RdK gelaste inspectie van de Curaçaose raffinaderij- installaties uit de jaren negentig dateert.

,,Bovendien lijkt dit ook de oorzaak van het feit dat er geen adequaat toezicht is geweest op de naleving van de bepalingen van de ‘lease agreement’ c.q. bestaande overeenkomst met Refinería Isla (en/of PdVSA)”, aldus de minister-president.

Van Kwartel heeft wél deze emotionele verbondenheid, volgens Asjes, en geeft hem niet het benodigde vertrouwen dat hij zou kunnen optreden in het belang van RdK en het Land Curaçao tijdens de onderhandelingen met en/of toezicht op de naleving van de bestaande overeenkomst met de Isla.

Verder schrijft Asjes: ,,Tijdens genoemde vergadering van de Raad van Ministers is duidelijk naar voren gekomen dat het een pre is dat Van den Wall-Arnemann jarenlange algemene managementervaring heeft in de private sector, gecombineerd met ervaring in de utiliteitssector, en is de overtuiging uitgesproken dat RdK in dit stadium eerder een daadkrachtige en resultaatgerichte algemeen manager met technische kennis en ervaring nodig heeft dan een technisch manager met kennis en ervaring op operationele activiteiten.”

En: ,,Zoals uit het cv van Van den Wall-Arnemann blijkt, beschikt hij naast zijn jarenlange algemeen managementervaring over voldoende technische kennis en ervaring. Er zijn dan ook meer dan voldoende indicaties dat hij naast het managen van RdK in staat zal zijn om op daadkrachtige en resultaatgerichte wijze CRU aan te sturen.

Bovendien blijkt uit het cv van Van den Wall-Arnemann duidelijk dat hij een WO werk- en denkniveau heeft, hetgeen trouwens ook conform de profielschets .”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties