30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 11:05

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Impact innovatie in beeld

AD | Impact innovatie in beeld | Jeu Olimpio

Willemstad – De nieuwe technologieën en de constante innovatie gaan niet voorbij aan Curaçao. De Kamer van Koophandel (KvK) wil de impact ervan in kaart brengen en zal daarom deze week een enquête met het onderwerp ‘innovatie’ opstarten.

De enquête is een vervolg op de enquête van vorig jaar. Toen werden ondernemers vragen gesteld over maatschappelijk verantwoord ondernemen, arbeidsmarkt en onderwijs, het ondernemingsklimaat en export. De respons van het bedrijfsleven was boven verwachting goed en de reacties positief. Hierdoor geïnspireerd, heeft de KvK besloten om tweemaal per jaar een enquête te houden.

Het speciale onderwerp van 2018 gaat over innovatie. Daarbij gaat in het bijzonder de aandacht uit naar de ‘golven van innovatie’. ,,Ook Curaçao heeft de laatste jaren te maken gehad met een groot aantal innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën”, meldt de KvK.

- Advertentie -

Voorbeelden daarvan zijn mobiel internet en cloud-technologie; Airbnb; hernieuwbare energie; e-commerce; automatisering en digitalisering van (administratieve) diensten en boekingen van reisarrangementen via vergelijkingssites. ,,De beschikbaarheid van mobiel internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, maar het is ook van invloed geweest op de Curaçaose markt voor telefonie en televisie.” De reorganisatie bij UTS is volgens de KvK een direct gevolg van de ontwikkelingen op het gebied van mobiel internet. Hotels hebben te maken gekregen met de opkomst van Airbnb. ,,Als gevolg daarvan hebben de hotels de overheid gevraagd om een ‘level playing field’ te handhaven in de sector.”

Ook de energiemarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. Niet alleen de productie van windenergie is sterk uitgebreid, maar ook de decentrale productie van energie met zonnepanelen op daken van bedrijven en woonhuizen heeft een vlucht genomen. De KvK: ,,De opkomst van zonnepanelen was zo onstuimig, dat de overheid zich gedwongen zag om een belasting voor zonnepanelen in te voeren om de investeringen te ontmoedigen.”

Banken en verzekeringsmaatschappijen zijn hun bedrijfsprocessen aan het automatiseren, waardoor zij minder personeel nodig hebben. ,,Hierdoor ontstaat een versnelde uitstroom en een verminderde instroom van werknemers”, signaleert de KvK. ,,Ook hier krijgt de overheid te maken met een nieuw vraagstuk, in dit geval ten aanzien van het nut van lagere en middelbare administratieve opleidingen.”

Kortom, met de invloed van nieuwe technologieën krijgt iedereen te maken: bedrijven, werknemers en overheid. In de enquête staan de vragen centraal: Welke bedrijfstakken hebben te maken gekregen met de introductie van nieuwe technologieën en ging dat gepaard met nieuwe concurrenten? Hoe hebben bedrijven daarop gereageerd?

- Advertisement -

Momenteel is er internationaal veel aandacht voor technologische ontwikkelingen, waarvan toepassingen in de toekomst grote impact kunnen hebben op individuele bedrijven en zelfs op hele sectoren.

De KvK: ,,In de komende jaren wordt veel verwacht van vergaande robotisering van bedrijfsprocessen, opslag van energie, autonome voertuigen, 3D-printing, ‘blockchain’, kunstmatige intelligentie, virtuele werkelijkheid en nieuwe materialen. Deze nieuwe technologieën worden ook wel aangeduid met ‘disruptive technologies’, ontwrichtende technologieën.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Ik heb die enquete ook via de mail gekregen. Had het idee alsof men dacht dat we hier in silicon valley wonen.
    Voor extreem veel mensen en bedrijven is gewoon even terugbellen wanner iemand langs is geweest, of heeft gebeld, al een onmogelijke opgave. Tel daarbij op het aantal bedrijven dat niet eens antwoord geeft op een e-mail en kijk vervolgens naar de immense hoeveelheid illegale software op dit eiland.
    Dan weet je dat inzetten op het nieuwste van het nieuwste werkelijk complete kolder is. Heb dan ook maar vrijwel overal ‘not applicable’ ingevuld.
    Wanneer de KvK denkt dat dit ons belangrijkste probleem is dan hebben we nog een lange weg te gaan alvorens de KvK deze economie gaat begrijpen.

  2. “Nieuwe technologiën gaan niet voorbij aan Curacao”: zolang men op ons eiland het opnemen van een telefoon nog niet onder de knie heeft, is dit toch wel de gotspe van het jaar!

  3. Volgens mij hebben ze het hier over technologische ontwikkelingen en dat gaat niet voorbij aan Curaçao dat is logisch. Ik was laatst bij een computer winkel en iemand kwam een computer op afbetaling kopen (2x zo duur) zij had het over dat ze mee op facebook wilt. Daar houdt het helaas bij veel computer, smartphone en tablet gebruikers op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -