28 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 18:33

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAD | Humanitaire crisis Venezuela neemt toe

AD | Humanitaire crisis Venezuela neemt toe

Duizenden protesteren voor toegang tot water en stroom en aftreden Maduro

Willemstad/Caracas – Na wekenlang stroomonderbrekingen en beperkte toegang tot water, zijn zaterdag tienduizenden Venezolanen in El Marqués, ten oosten van Caracas, de straat op gegaan om oppositieleider Juan Guaidó te steunen.

De protesterende menigte houdt president Nicolás Maduro verantwoordelijk voor de falende economie en humanitaire crisis van Venezuela.

De Venezolaanse bevolking lijdt al lang onder de hyperinflatie en chronische tekorten aan voedsel, medicijnen en andere levensbehoeften. De crisis is de laatste maand verergerd, zo zeggen de betogers met verschillende stroomonderbrekingen die soms dagenlang aanhielden. Daarnaast zou de regering nu ook de waterleiding en telefoondiensten afsluiten.

De vele duizenden betogers in Caracas zeggen nu al dagen zonder water te zitten en moeten water van kleine stromen uit de bergen aftappen. Een van de slogans op de marsen luidde dan ook: ,,Het water is verdwenen, de elektriciteit is verdwenen en nu Maduro nog.”

,,We zijn niet enkel de straat op gekomen om water en elektriciteit te eisen. We zijn gekomen om vrijheid en democratie te eisen”, zei Guaidó terwijl hij door de menigte werd toegejuicht. ,,We mogen niet gewend raken aan deze omstandigheden, we kunnen dit niet aan, we laten die corrupte bende het land niet gijzelen.”

De protesten, die ook in verschillende andere steden plaatsvonden, verliepen zonder geweld, hoewel enkele betogers meldden dat de politie in havenstad Maracaibo – het centrum voor de olie-export – traangas inzette en schoot met rubberen kogels.

De regering hield in Caracas ook een tegenmars, maar de opkomst daar was veel lager. Deze manifestanten waren gekleed in rode T-shirts en rode petten, symbool voor de socialistische regering van Maduro.
Guaidó, oppositieleider en door de meeste Westerse landen erkend als

staatshoofd, heeft daarom opgeroepen tot de protestmarsen van zaterdag. In januari beriep Guaidó zich op de grondwet om zich interim-president te benoemen en Maduro als een usurpator neer te zetten. Maduro begon eind 2018 aan zijn tweede termijn als president van Venezuela.

De oppositie en verschillende grootmachten, waaronder de Verenigde Staten erkenden de legitimiteit van die verkiezingen echter niet.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties