29 C
Willemstad
• zondag 24 september 2023

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...

PBC | Vijftig miljoen jaarlijks voor aanpak jeugdprostitutie op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Curaçaose overheid gaat volgend jaar vijftig miljoen gulden vrijmaken voor de aanpak van jeugdprostitutie op het eiland. Ook in de jaren daarop tot...

PBC | Dodelijk schietincident in Curaçao: politie start intensief onderzoek

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie op Curaçao is met een intensief onderzoek begonnen naar een schietincident waarbij een jonge man om het leven is gekomen. De man,...

PBC | Kaya St. Jacob bij Sunvalley op de schop

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Kaya St. Jacob, dat loopt van Sunvalley tot aan Kaya Merida gaat op de schop. Dat meldt het Ministerie van Verkeer en Vervoer. De...

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...
- Advertisement -spot_img

AD | Hoofdstuk Pretu gesloten

HomeMediaAD | Hoofdstuk Pretu gesloten

Feitenonderzoek Landsrecherche wijst ook op zelfmoord

Commissie Pretu voorzitter Suzy Camelia Romer concludeerde eerder dat politie en OM hadden gefaald. De bevindingen zijn geheim gebleven | Persbureau Curacao

Willemstad – Met de uitkomst van het feitenonderzoek van de Landsrecherche naar de dood van Luigi Florentina, alias Pretu, lijkt het hoofdstuk Pretu definitief gesloten. Ook nu luidt de conclusie dat de 27-jarige man door verhanging om het leven is gekomen.

,,Er zijn geen bedwelmende middelen in het lichaam aangetroffen die het gedrag van Florentina kunnen hebben beïnvloed, en L.L. Florentina is niet bedwelmd”, luidt de eerste conclusie. ,,Niemand was in de buurt van de cel van Florentina op het moment dat hij overleed”, stelt de Landsrecherche verder vast.

,,De dood van Florentina was ingetreden als gevolg van verhanging in zijn cel. Florentina heeft zich zelf opgehangen aan de mouw van zijn trui in zijn cel. Als gevolg daarvan is hij overleden”, zo staat in het feitenonderzoek van de Landsrecherche.

Deze conclusie komt overeen met de eerste bevindingen van het Openbaar Ministerie, kort na de geconstateerde dood van Pretu op 6 september rond 23.00 uur ’s avonds. Hij werd in zijn cel in het cellencomplex in Barber dood aangetroffen, enkele dagen nadat hij vanuit een streng beveiligde cel in Suffisant was overgeplaatst.

De ophef was groot onder de aanhangers en politici van Pueblo Soberano, toen het nieuws naar buiten kwam dat Pretu dood was. Hij werd verdacht van de moord op Raul Martinez, die op zijn beurt weer verdacht werd van betrokkenheid bij de dood op PS-leider Helmin Wiels. Op 5 mei werd de politicus van achteren neergeschoten bij de pier van Marie Pampoen. Hij overleed ter plekke.

Met de dood van Pretu hadden de PS’ers het gevoel met lege handen te staan, terwijl de moord vier maanden later nog altijd niet was opgelost. PS-minister Ben Whiteman sprak zijn ongeloof uit tijdens een bijeenkomst op het Wilhelminaplein van zo’n 150 PS’- ers, die protesteerden tegen het Openbaar Ministerie. Whiteman gaf aan niets te begrijpen van het besluit van de rechtercommissaris om Pretu van de kazerne bij Suffisant over te laten plaatsen.

,,Ik weet niet wat er in het hoofd van zo’n rechtercommissaris omgaat, en ook niet in het hoofd van de advocaat. Zo’n rechter-commissaris wil ik niet, en zo’n advocaat ook niet. Het begint daar. Het is onbegrijpelijk dat hij zo’n vonnis kan plegen, dit is een situatie van algemeen belang”, sprak de minister boos.

Ook oud-minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS) liet weten dat het tijd is voor actie na de dood van Pretu. ,,Er moet een signaal uitgaan naar de justitiële keten dat we de laksheid niet langer accepteren. Er moet meer informatie komen in de zaak van Wiels. Twee maanden geleden werd al gezegd dat daders bekend waren, maar we zijn nu twee maanden verder.”

Ook de huidige minister van Justitie Nelson Navarro sprak tijdens een Statenvergadering zijn onvrede uit over de gang van zaken. Politiekorpschef Marlon Wernet werd op non-actief gezet.

,,Waar we bang voor waren is gebeurd. Ik heb de instructie gegeven dat de beveiliging net zo strikt zou zijn als in de kazerne op Suffisant. In Barber was er beveiliging van de veiligheidszorg, van het Korps Politie Curaçao (KPC) en was er supervisie van Mobiele Eenheid daarbuiten. De vraag is: is er rekening gehouden met dat er van binnenuit iets kon gebeuren?”, aldus Navarro in de Staten.

,,In de cel moest er een veiligheidsanalyse gedaan worden om te voorkomen dat hij vermoord zou worden of dood zou gaan. Ik ben zelf gaan kijken. Ik ben echter een leek, maar met mijn common sence zag ik wel dat die cel niet goed was. De tralies zijn zwak en de stroomdraden liepen over het plafond. Als iemand zelfmoord zou willen plegen, kon dat gemakkelijk. Deze persoon had dus beter beveiligd kunnen worden.”

Inmiddels zijn alle onderzoeken afgerond, en over de doodsoorzaak van Pretu kan niet langer getwijfeld worden. Ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeerde niets anders dan zelfmoord:

,,Er is macroscopisch en lichtmicroscopisch geen ziekelijke oorzaak voor of bijdrage aan het overlijden gebleken.”

Toch belemmert dit niet het onderzoek naar de moord op Wiels, verzekert Navarro. ,,‘Pretu’ speelde een belangrijke rol in het onderzoek naar de moord op Wiels maar zijn rol is niet bepalend. Het is dus absoluut niet zo dat het onderzoek nu vastloopt, nu Pretu er niet meer is. Pretu zat vast voor de moord op ‘Bolle’ die Wiels vermoord zou hebben. Dat Pretu er niet meer is, heeft geen invloed op dit onderzoek, het onderzoek gaat in de goede richting en spoedig zal degene achter de moord ook gevonden worden. Het gaat niet om wie de moord gepleegd heeft, we moeten bewijzen wie de opdracht gegeven heeft.”

Dat onderzoek loopt inmiddels bijna zeven maanden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties