29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

AD | Hof wil personeel ‘Caribiseren’

HomeLandenArubaAD | Hof wil personeel 'Caribiseren'
Selectie-criteria op nationaliteit, taal en cultuur

Willemstad – Caribisering van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius is een van de doelen die het Hof zich gesteld heeft; het vinden van een goede mix aan rechters en gerechtssecretarissen juist ook onder zij die geboren zijn op een van de eilanden en dus vertrouwd zijn met de taal en cultuur.

Mede om die reden belegde het Hof onlangs een netwerkbijeenkomst.
De vicepresident van de Raad van State, Thom de Graaf, heette het gezelschap van harte welkom. De bijeenkomst werd door WeConnect in samenwerking met de Raad van State georganiseerd. De Raad werkt nauw samen met het Hof en als het aan de kersverse vicepresident ligt wordt die samenwerking geïntensiveerd.

Hij toonde zijn betrokkenheid bij de eilanden en refereerde naar zijn periode als burgemeester van Nijmegen ‘een stad met een vrij grote Antilliaanse bevolking’- en naar zijn periode als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

,,We zijn het Hof met verreweg de langste naam!”, grapte Hofpresident Eunice Saleh, die een uiteenzetting over de inrichting van het Hof speciaal voor – voornamelijk – Antilliaanse studenten en professionals gaf die geïnteresseerd zijn in een carrière bij het Hof. Aansluitend presenteerde Saleh zich aan de studenten en professionals onder meer door te vertellen over haar eigen carrière. Hoe ze als dochter van een rechter juist géén rechten ging studeren maar gezondheidswetenschappen in Maastricht. Hoe ze juist níet bij het Hof wilde werken en uiteindelijk beëdigd werd als Hofpresident per januari 2017. Zo wilde ze aangeven dat het soms zo kan lopen in het leven en dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

De Curaçaose Maite de Haseth is nu in de laatste fase van haar opleiding als rechter. ,,Een functie bij het Hof is het mooiste wat er is”, sprak ze gepassioneerd de gasten toe. ,,Vooral vanwege de grote maatschappelijke relevantie en het interessante proces van wikken en wegen.” De Haseth schetste hoe de theorie soms afwijkt van de praktijk; ,,Je kan zeer goed voorbereid naar een zitting gaan en dan twee partijen treffen die door emoties zijn overmand; dat moet je honderd keer ervaren om daar goed in te worden.” Het belang van het spreken van de moedertaal, het Papiaments, valt volgens haar niet te onderschatten.
Billy Palm kwam vorig jaar bij een soortgelijke bijeenkomst in contact met het Hof en raakte zo enthousiast dat hij een brief schreef om er stage te lopen. Zes maanden Curaçao bij het Hof bleken een leerzame periode: ,,Er is veel minder informatie online beschikbaar dan in Nederland, dus je moet goed zoeken.” Ook viel het hem op dat de wetgeving niet altijd up-to-date was. Wat de toekomst hem brengt weet hij nog niet: ,,Eerst afstuderen en wie weet later een functie bij het Hof of bij het Openbaar Ministerie.”

Alle drie de Staatsraden van het Koninkrijk waren aanwezig; Paul Comenencia voor Curaçao, Maria van der Sluijs-Plantz voor Sint Maarten en Milly Schwengle voor Aruba. Comenencia is eind augustus 2018 begonnen bij de Raad van State bij de afdeling Advisering en legde uit dat zij als Staatsraden ‘de Caribische dimensie’ zijn binnen de Raad. Tijdens de diverse werkbezoeken aan Curaçao houdt hij voeling met de actuele zaken om altijd goed geïnformeerd te zijn in Den Haag.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. @wim1: lady justice is not blindfolded. Sometimes she is, sometimes she isn’t.

  De eerste (Romeinse) Vrouwe Justitia was niet geblinddoekt. De helft van alle heden ten dage nog steeds niet.

 2. Zonder het gehele artikel te lezen weet ik precies waarover dit gaat.

  Opgelet, ze zullen blijven komen uit Nederland want geen goed denkend mens zal op deze kleine eilanden straffen durven eisen en uitspreken.

  Dus zolang wij hier niet de prioriteiten op een rij durven stellen c.q. zetten blijven de allochtonen de schuld krijgen

 3. Die Thom de Graaf is kersvers. Precies dan kom je met ideeën om aardig gevonden te worden. Dat is leuk in Nederland met een systeem (cultuur) dat veel steviger staat. Maar dat werkt hier totaal verkeerd. Sukkel.

 4. Oh dus het recht moet beïnvloed kunnen worden door emoties cultuur en taal.
  Nou als we dat zo hier toepassen wordt het gegarandeerd een groter zooitje. En moet vrouwe Justitia hier met 1 oog kijken wie voor haar staat?? Nou ik dacht dat dat de basis was van vrouwe Justitia. Rechtspraak zonder aanziens van persoon. En onafhankelijk. Als hier lokale rechters komen is dat binnen 1 week weg.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties