30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Hitte lastig maar niet onoverkomelijk

HomeNieuwsAD | Hitte lastig maar niet onoverkomelijk
Meteo: ,,Door de afzwakkende wind en de hoge vochtigheidsgraad, zal het de komende dagen benauwd aanvoelen.”
Door de afzwakkende wind en de hoge vochtigheidsgraad, zal het de komende dagen benauwd aanvoelen

Willemstad – De hitte is lastig maar niet onoverkomelijk. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs verschillende instanties.

Zo zijn er geen extra mensen opgenomen in het ziekenhuis naar aanleiding van de warmte, laat interim medisch-directeur Franke Scheper weten en ook in verzorgingstehuis Hamiëd worden er extra voorzorgsmaatregelen genomen, maar leidt de warmte nog niet tot problemen.

En ondanks dat Aqualectra alle zeilen moet bijzetten om aan de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen om de airco’s en ventilatoren te laten draaien, heeft het ook hier nog niet tot grote storingen geleid.

De maximumtemperaturen schommelen de hele week al rond de 33 tot 34 graden Celsius. Maar de wind, die aan het begin van de week nog flink blies, is de afgelopen dagen alleen maar verder afgenomen. En ook de komende dagen blijft het warm. De Meteorologische Dienst:

,,Door de afzwakkende wind en de hoge vochtigheidsgraad, zal het de komende dagen benauwd aanvoelen.”

Tiene Oosterling, locatie-manager bij Hamiëd Health & Elderly Care laat weten dat hun cliënten, vooral ouderen, ‘veel last’ hebben van de warmte.

,,Maar we zorgen dat er voldoende verkoeling is”,

zegt zij. Alle kamers in het verzorgings- en verpleeghuis zijn voorzien van een ventilator en airco.

,,Het aanzetten van de airco wordt echter niet vergoed en moet dus worden bekostigd door familieleden”, legt Oosterling uit. ,,Maar als mensen geen geld hebben om de airco te laten draaien en het echt te warm is, zetten we deze toch een paar uur aan om verkoeling te geven.”

Volgens de locatie-manager houden de ouderen zich kranig en zoeken ze ook veelal zelf verkoeling in de schaduw en wind van het tehuis.

Om al die airco’s en ventilatoren te laten werken wordt er een beroep gedaan op Aqualectra. Sharo Bikker, woordvoerster van het nutsbedrijf laat weten:

,,25 Augustus was een piekdag; toen werd er 125 megawatt geleverd.”

Dat is het vermogen van ongeveer 1.875 middenklassenauto’s. En ook gisteren werd er 125 megawatt geleverd. Dat is vijf megawatt meer dan in de piekperiode normaal is.

Gemiddeld wordt er in de piekperiode die ditmaal vanaf de tweede week van augustus tot, zo wordt verwacht door Aqualectra, tot de tweede week van oktober duurt zo’n 120 megawatt gevraagd en geleverd.

Het was behoorlijk droog afgelopen maand. Zo werd er in Van Engelen 30 millimeter regen gemeten. Dat is 44,5 procent onder het gemiddelde van 54,1 millimeter. De natste dag was de achtste dag van het maand. Toen viel er 16,6 millimeter regen. Sindsdien is er geen regen meer gemeten in Van Engelen.

De Meteo liet eerder al weten dat het tot april volgend jaar warm en droog blijft. Ook stellen zij dat het niet warmer is dan andere jaren. Boosdoener is El Niño, een weersverschijnsel dat wordt veroorzaakt door een sterke opwarming van het zeewater.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties