AD | Het rommelt weer eens op het Curaçaohuis

Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels stuurde Directeur Curaçaohuis Ann Phillips-Groot zonder auto weg

Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels stuurde Directeur Curaçaohuis Ann Phillips-Groot na een felle ruzie over nieuwe budgetoverschrijdingen zonder auto naar huis | Foto Cainva Isenia

Den Haag – Het rommelt weer eens op het Curaçaohuis. Verschillende bronnen melden onafhankelijk van elkaar dat directeur Ann Groot-Philips na een felle woordenwisseling spoorslags naar Curaçao is gereisd.

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) ontkent dat er sprake is van een conflict. Groot-Philips was gisteravond niet bereikbaar voor een reactie. Volgens de berichten zouden de twee vrijdag een hooglopende ruzie hebben gehad.

Aanleiding voor het verbale treffen – waarvan vanwege het volume medewerkers elders in het pand ongewild getuige waren – zou het ongelimiteerde uitgavenpatroon zijn van het Kabinet van de Gevolmachtigde minister sinds Wiels er de scepter zwaait.

De nog maar anderhalf jaar in dienst zijnde Groot-Philips maakte zich in toenemende mate zorgen dat het budget na het financiële echec van 2013 (een gat van ruim 5 miljoen gulden) ook dit jaar weer zeer fors wordt overschreden.

Op driekwart van het jaar zou het tekort al zijn opgelopen tot circa 1 miljoen. Bronnen zeggen dat de ruzie eindigde met een overhaast vertrek van de directeur. De sleutels van de leaseauto die haar ter beschikking stond – een Volkswagen Passat – moest zij achterlaten.

Groot-Philips maakte bij haar collega’s niet de indruk rekening te houden voor uw met een terugkeer.

‘Geen budgetoverschrijding’

Naar verluidt heeft minister-president Ivar Asjes in het weekeinde een poging gedaan de zaak te sussen. Hij sprak met zijn partijgenote Wiels af de plotselinge afwezigheid van de directeur te verklaren door te zeggen dat zij op vakantie is. Zo werd het het bijeengeroepen personeel gisteren inderdaad meegedeeld.

Gevraagd om een reactie verzocht Wiels deze krant om de publicatie een week uit te stellen. Volgens haar is er niets aan de hand:

,,Mevrouw Philips krijgt een andere functie. Zij gaat ten behoeve van minister-president Asjes werken aan het OCTAdossier. Zij moet veel in Brussel zijn en daardoor is het niet te combineren met de directietaken.”

Wiels zegt het juist heel jammer te vinden dat Groot-Philips de directietaken neerlegt, maar haar besluit te respecteren.

,,Het werk voor OCTA is tijdelijk. Daarna kan zij natuurlijk terugkeren als directeur van het Curaçaohuis.”

Volgens Wiels is er ook geen sprake van een dreigende budgetoverschrijding.

,,Ik begrijp niet waar dat verhaal vandaan komt. Het enige wat we doen, maar dat gebeurt elk jaar, is het harmoniseren van de begroting. Er verschuiven wat posten, maar het totaal blijft binnen het budget.”

Groot-Philips volgde op 3 maart 2013 interim-directeur Melvin Statia op. Daarvoor werkte zij als waarnemend directeur bij de Directie Buitenlandse Betrekkingen in Willemstad. Eerder was zij Gevolmachtigd minister in Washington.

Aanvankelijk konden Wiels en Groot-Philips het uitstekend met elkaar vinden. Zo gingen ze samen geregeld op ‘shoppingtour’. Voor een deel van het personeel was dat reden om haar niet in vertrouwen te nemen over misstanden die zij signaleerden.

De afgelopen maanden was de vriendschap tussen de twee al danig bekoeld. In de laatste weken was sprake van een oplopende spanning die vorige week tot een uitbarsting zou zijn gekomen.

Wiels bevestigde dat Groot-Philips naar Curaçao is gereisd. Ook premier Asjes bevestigt desgevraagd dat Groot- Philips op Curaçao is:

,,Zij is hier op vakantie”, zegt hij. ,,Dat er spanningen zijn op het Curaçaohuis zijn roddels. U kunt daar achteraan gaan, maar het zijn alleen roddels.”

Verder wil de premier geen commentaar geven. Volgens de bronnen van deze krant is Groot-Philips niet voor vakantie op Curaçao, maar om met premier Asjes te overleggen over haar toekomst bij het Kas di Kòrsou.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

2 Reacties op “AD | Het rommelt weer eens op het Curaçaohuis

  1. op de foto kijkt marvelijntje alsof ze de andere dame wil aanvallen.
    Wat een heks!!

  2. Daar gaan de belasting centen.Soapera curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *