AD | ‘Het pesten gaat door’

Candelaria niet uitgenodigd voor opening nieuw Curaçaohuis

Rapport Ombudsman: ‘Gevmin Marvelyne Wiels niet integer’

Het pesten door Gevmin Marvelyne Wiels binnen het Curacaohuis gaat gewoon door

Willemstad/Den Haag – De plaatsvervangend Gevolmachtigde minister van het Curaçaohuis in Den Haag, Robert Candelaria, werd niet uitgenodigd voor de officiële opening vorige week van het nieuwe onderkomen aan de Prinsegracht.

Deze informatie wordt bevestigd door Statenlid Humphrey Davelaar – tevens leider van PNP, een van de vier coalitiepartners van de regering – die aangeeft ‘aldus te zijn geïnformeerd’ door Candelaria. Laatstgenoemde bekleedt namens Partido Nashonal di Pueblo (PNP) deze politieke functie in Den Haag.

Davelaar zelf wil er niet meer dan dit over zeggen. Hij is wel voornemens om tijdens een nog te houden Statendebat uitvoerig terug te komen op het eindrapport van de ombudsman van Curaçao over de schijn van niet-integer handelen van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS), partijgenoot van PS-premier Ivar Asjes die als minister van Algemene Zaken politiek verantwoordelijk is voor het optreden van de Gevmin.

Daarmee ‘gaat het pesten door’, zo wordt geconcludeerd door kringen in en rond het Curaçaohuis. Dit pesten komt ook ruimschoots aan bod in het rapport dat de ombudsman uitbracht, maar ook in het vonnis dat de rechter uitsprak in het kort geding dat Wiels – vergeefs – tegen de ombudsman aanspande om publicatie als zodanig van de conclusies en aanbevelingen tegen te houden.

De rechter oordeelde dat bepaalde handelingen van Wiels jegens de plaatsvervangend Gevmin ‘kleinerend en vernederend’ waren, maar ook ‘intimiderend waardoor lager geplaatsten het verder wel uit hun hoofd zouden laten om kritische geluiden te laten horen’.

Het ‘pesten’ van Candelaria – die zelf eerder achttien jaar directeur was van het Curaçaohuis – betrof onder meer het weigeren van een eigen werkruimte, het inruilen van zijn dienstauto voor een veel kleinere en de regeling dat hij vrijwel niets te zeggen had bij afwezigheid van Gevmin Wiels.

Ombudsman Alba Martijn – inmiddels afgetreden op eigen verzoek – in haar rapport:

,,Uit de ter inzage gekregen documenten blijkt dat ondanks herhaaldelijk aandringen van de plaatsvervangend Gevmin, de Gevmin weigert een functieomschrijving, dan wel een taakverdeling met haar plaatsvervanger af te spreken en vast te leggen.”

Uit eigen verklaring van Gevmin Wiels blijkt dat zij plaatsvervangend Gevmin Candelaria instructie gaf om de jeugdige gedetineerden van Curaçaose afkomst in de Nederlandse gevangenissen te gaan bezoeken omdat hij in het verleden bij de politie werkzaam is geweest.

,,De opdracht is een opdracht die normaliter door een beleidsmedewerker van het Kabinet dient te worden uitgevoerd. Het is normaal dat in buitenlandse consulaten en ambassades een medewerker met deze taak wordt belast.”

Volgens de ombudsman kiest Gevmin Wiels ervoor om geen gebruik te maken van de ervaring en kennis van Candelaria die jarenlange ervaring heeft omdat hij fungeerde als directeur van het Curaçaohuis en die de overheidsorganisatie door en door kent.

De Gevmin blijkt meer waarde te hechten aan de opinie van de vrijwilligers dan aan de mening van de trekker van de opdracht en besluit zelfs het project verder zelf af te handelen met voorbijgaan van het advies van haar plaatsvervanger.

Over de weigering van de werkkamer aan Candelaria: op 9 april 2014 weigerde Wiels een werkkamer toe te kennen aan de plaatsvervangend Gevmin in het nieuwe gebouw. In een volgens de ombudsman ‘zeer grievende e-mail’ bericht zij hem het volgende:

,,Alle werknemers van het Curaçaohuis die een toegevoegde waarde hebben, hebben prioriteit. Er wordt uit noodzaak verhuisd omdat perso(o)nen die verantwoordelijk zijn voor het beleid van het Curaçaohuis niet aan hun plicht hebben voldaan en ervoor hebben gezorgd dat vandaag de situatie van de drie gebouwen zo is verslechterd. Ik heb geen plaats voor je in het tijdelijke adres.”

Bewoordingen van haar e-mail geven naar de mening van de ombudsman ‘duidelijk de minachting aan waarmee de Gevmin haar plaats- vervanger – met kopie aan een derde – bejegend’. In het eindrapport van de ombudsman aan de Staten van Curaçao staan nog meer details van niet-integer handelen van Marvelyne Wiels.

Het is nog niet tot een openbare vergadering van de Staten gekomen. Mogelijk gebeurt dit na het reces (de vakantie) van de 21 Statenleden.

Schriftelijke uitnodiging

Deze krant heeft via het mailadres van de afdeling persvoorlichting van het Curaçaohuis gevraagd waarom plaatsvervangend Gevmin Robert Candelaria schriftelijk noch mondeling is uitgenodigd voor de opening, maar kreeg daarop – in eerste instantie – geen reactie.

Via andere kanalen werd vernomen dat de medewerkers die tot de ‘vriendenkring’ van Gevmin Marvelyne Wiels (PS) behoren persoonlijk zijn gevraagd aanwezig te zijn; alle medewerkers hebben een schriftelijke uitnodiging gekregen (op papier, niet per mail), alleen Candelaria niet.

In tweede instantie geeft Duer Dania, medewerker Voorlichting van het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, nog steeds geen rechtstreeks antwoord, maar laat deze functionaris onder andere dit weten:

,,Misschien is het handig om de voormalige Gevmin (2010-2012) te vragen hoe het uitnodigingsbeleid toentertijd was.”

Geen ja en geen nee, maar een ontwijkende respons die veelzeggend is.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

6 Reacties op “AD | ‘Het pesten gaat door’

 1. “Despair is the constant companion of the clown.”
  ― Angela Carter

 2. Ik geef het op.
  Ieder mens met een beetje zelfrespect en een gevoel van eigenwaarde zal vanuit zichzelf opstappen.

  Maar als je naar haar historie kijkt, historie van doña nadie wiels, dan zal het je niet verbazen. Dat ding in den haag is helemaal verrot.

  Erger nog, zo’n doña nadie is gevaarlijk. Je weet niet wat je elk moment van dat ding kan verwachten. Zij heeft professionele hulp nodig.
  Hoe eerder hoe beter, voordat zij iemand, haarzelf of curacao schade toebrengt.

 3. Abraham Mossel

  Dit hele toneelstuk met de naam, het Narrenschip van PS, word tot op de laatste akte uitgevoerd. Hierna gaat voor Fraudelyne en Jasjes het gordijn dicht. Over enkele jaren hebben wij het genoegen om naar het toneelstuk te gaan kijken genaamd, de ondergang van de MFK en PS criminelen en hun verblijf in het gevang.
  Hoofdrol spelers zijn:
  Gerrit de Raaf als maffia figuur.
  Jasjes als de Credit card fraudeur.
  Fraudelyne als de tovenaar die alles kan laten verdwijnen in een grote hoed.
  Wilsoe als de witwasser en de KFO oor aan naaier.
  bij rollen zijn voor:
  bordenwasser Pik, camera man Thodhé, Mondoekjes handelaar C kontje, Sehos Gate Whiteman, Justitie vervalsing Nelly en verder de beroeps leugenaars en valsheid in geschriften plegers, A.R, An.G, My.G. Da.D, Go.J, El.H, Om.L, en velen heel veel anderente veel om op te schrijven.

 4. Roadrunner

  Dit is toch te zielig voor woorden! Je denkt: lager kan het niet gaan en toch overtreft ze zich zelf iedere keer weer. Met het rapport van de Ombudsman in de hand zou je toch denken: een ezel in het algemeen, stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen… Dit spreekwoord gaat blijkbaar niet bij haar op, want het kwartje is nog steeds niet bij haar gevallen.

 5. Hoe lang laten de Staten het ordinaire viswijf Wiels nog haar gang gaan in Den Haag?

  Ze is een idioot.

  Maar wat kun je verwachten van Staten met daarin de criminele Schotte, Constantia, Thode en Wilsoe en de nationale lafaard Rosaria die nog geen mug durft dood te slaan?

 6. Waarom staat Davelaar/PNP niet pal voor hun lid Candelaria?
  Davelaar kan toch als Coalitiepartij naar Asjes gaan en zeggen dat hij
  indien dit pesten doorgaat zijn steun intrekt? Pluche met bijbehorende emolumenten weerhouden D.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *