28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Het geld is niet voor Smoc zelf’

HomeMediaAD | ‘Het geld is niet voor Smoc zelf’
Isla Raffinaderij op Curaçao. Het complex dat door het Venezolaanse oliebedrijf Petróleos de Venezuela wordt gehuurd is verouderd en sterk vervuilend | Foto: HH

Willemstad – Als het zo zou zijn dat de Isla van de kortgedingrechter 75 miljoen aan Stichting Humanitaire Zorg, stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) en de 24 andere gedaagden moet betalen, dan zal Smoc het geld gebruiken voor de strijd voor schonere lucht.

Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om wijkbewoners onder de rook van Isla een airco te geven, ze medische hulp en medicijnen te schenken, of de groene aanslag bij huizen te verwijderen. Dat heeft de stichting in een persbericht laten weten.

De stichting verzekert dat bij een eventuele betaling een notaris erop toe zal zien dat de ruim 2 miljoen die Smoc dan zou krijgen, helemaal besteed wordt aan de bewoners in de buurt van de raffinaderij. Over het bedrag zelf schrijft de stichting dat 75 miljoen een enorm bedrag lijkt. Maar dat bedrag is in het verleden door de rechtbank vastgesteld. De rechtbank is ervan uitgegaan dat de raffinaderij in staat is dit bedrag te betalen zonder in de financiële problemen te komen.

De boete van 75 miljoen was volgens Smoc overigens ook bedoeld om ervoor te zorgen dat de raffinaderij alle moeite zou doen om de uitstoot van zwaveldioxide te verminderen.In het persbericht legt de milieustichting uit dat Smoc net als de groep van 24 bewoners, mede-eiser is van de Stichting Humanitaire Zorg tegen de Isla.

De milieustichting benadrukt in de verklaring dat de stichting niet de bedoeling heeft om de raffinaderij te laten sluiten. Smoc verklaart ook met vrijwilligers te werken die niet betaald worden voor het werk dat zij verzetten. De stichting ontkent de geruchten dat er wel betaald wordt voor het werk. Het bestuur van de stichting bestaat uit een huisarts, een chemisch ingenieur en een apotheker. De stichting wordt gratis door deskundigen op het gebied van raffinaderijen bijgestaan.

In 2010 vonniste de rechter in hoger beroep dat de Isla een boete krijgt wanneer de raffinaderij de norm voor de uitstoot van zwaveldioxide overschrijdt. Zwaveldioxide is schadelijk voor de gezondheid, aldus de milieuorganisatie. Sinds het vonnis uit 2010 is de uitstoot van zwaveldioxide toegenomen. De gedaagden hebben daarom besloten om Isla aan de boete van 75 miljoen te houden en hebben toen beslag laten leggen.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

 1. Joep Meloen
  Blijft de vraag waarom SMOC zich bij hem/ zijn stichting heeft aangesloten ?
  Waarom heeft SMOC niet zelf de leiding in dezen genomen? Want SMOC is toch al jaren in de weer met ISLA en niet de genoemde stichting ? Misschien kan de heer Van Leeuwen zich hierover eens in het openbaar uiten? Of heeft SMOC toch een dubbele agenda ?
  Om een andere reageerder te citeren : raar, heel raar !

 2. Het deel van SMOC is niet het probleem. Zij zijn al jaren goed bezig.
  Waar het wel over gaat, en dat is ook niet meer dan terecht, is het deel wat naar Norbert George gaat. Hij heeft snel even een stichting opgericht zodat hij mee kon doen in deze rechtszaak en pocht al jaren over het feit dat hij helemaal gaat binnenlopen met deze boete voor de ISLA.
  Bij hem is er geen enkele intentie om het geld ten goede van de bewoners onder de rook van ISLA te laten komen.
  En dan is die rechtszaak dus gewoon een zakelijke investering geworden, die nu geld gaat opleveren voor hem. Er zal niets ten positieve veranderen voor de bewoners onder de rook van de ISLA en dat is toch waar het allemaal om zou moeten gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties