28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Groeiakkoord is uit balans’

HomeMediaAD | ‘Groeiakkoord is uit balans’
VBC: Het alternatief is verdeeldheid en sociale onrust.

Willemstad – Het ‘Groeiakkoord’ dat het kabinet-Rhuggenaath heeft gepresenteerd is te eenzijdig gericht op verhoging van de inkomsten. Dat vindt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

De ondernemersorganisatie doet een dringend beroep op de regering om ook de voorwaarden te creëren voor structurele economische groei.

Het akkoord is volgens de VBC uit balans en leidt daardoor juist tot meer economische krimp, werkloosheid en armoede. De vereniging vindt het ook slecht dat de regering niet serieus in dialoog is gegaan met de sociale partners bij het opstellen van de plannen. Daardoor wordt de kans op sociale onrust groter.
De VBC waarschuwt voor toenemende inflatie, emigratie (en daardoor braindrain), aantasting van de concurrentiepositie, inkomens en koopkracht, dalende waarde van onroerende goederen en verslechtering van het leefklimaat. Met dat laatste wordt vooral gedoeld op afnemende veiligheid, dalende kwaliteit van het onderwijs en gezondheidszorg.

De ondernemers missen bij de regering een ‘sense of urgency’ voor een stimuleringsbeleid naar economische groei en verlaging van de overheidsuitgaven. Export en deviezen genererende activiteiten moeten de ruimte krijgen. Toerisme, internationale financiële dienstverlening en de handel zijn de speerpunten in de optiek van de VBC.

Structurele economische groei is de manier om nieuwe banen te creëren, toekomstperspectief te bieden en dus ook om sociaaleconomische problemen op te lossen. Het aanpakken van de bureaucratie en ‘cost of doing business’, modernisering van het belastingstelsel, flexibilisering van de arbeidsmarkt, deugdelijk bestuur en herstructurering van het socialezekerheidsstelsel zijn punten die kunnen bijdragen.

De voorstellen van de regering zijn volgens de VBC te vaag. De vereniging geeft zelf meer concrete maatregelen die ‘zonder uitstel’ uitgevoerd moeten worden. Genoemd worden onder andere een urgentiewet, deregulering, privatisering, verhoging van de arbeidsproductiviteit en verbetering van de concurrentiepositie via het minimumloon en de Lei di Bion (maatregelen voor jongeren, red.) om de bureaucratie en ondernemerskosten aan te pakken.

Verder wil de VBC meer nadruk op indirecte belastingen en verlaging van de directe belastingen, de ontslagwet aanpakken, meer om- en bijscholing om de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken en sterkere instituten als de Algemene Rekenkamer Curaçao en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor de stabiliteit van de regering is de benoeming van een minister voor Economische Ontwikkeling nodig en de VBC wil meer concurrentie in de sociale zekerheid.

De ondernemers pleiten ervoor om maatregelen niet eenzijdig op te leggen, maar hierover in dialoog te gaan met de sociale partners. Daardoor wordt het draagvlak vergroot en kan de regering rekenen op de noodzakelijke hulp van buiten. Het alternatief is verdeeldheid en sociale onrust. De maatregelen gaan hoe dan ook iedereen pijn doen, aldus de VBC, maar moeten genomen worden om voor Curaçao perspectief op groei en welvaart te krijgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

  1. @Mark,
    Het was bedoeld om de campagne en dus de kandidaat ‘on message’ te krijgen/houden. Clinton had het in die tijd mogelijk erg druk met Epstein.

    Overigens terwijl Carville de Democraten adviseerde, adviseerde zijn echtgenoot de Republikeinen. Een situatie ondenkbaar op Curacao. Wat tevens aangeeft waarom veel plannen (zoals directe of indirecte belastingen) op deze rots faliekant mislukken. Zaken gescheiden houden en werken in landsbelang kent men niet.

  2. Nu een aantal lezers zich hebben kunnen uiten over de in de slotzin genoemde Clinton : wat vindt u overigens van het thema indirecte versus directe belastingen?

  3. Hoedanook. Ik geloof je. ( de uitspraak wordt in de pers altijd aan Clinton toegedicht waarbij ik meen dat hij hem ook wel eens heeft gebruikt),

  4. @Mark, @LaStiwz,
    Het was James Carville, Clinton’s campaign strategist (“The economy, stupid”) die deze kreet als strategie 1992 introduceerde.

  5. It’s a play on “It’s the economy, stupid,” the sign James Carville posted throughout his campaign offices during Bill Clinton’s first run for the presidency-:)

  6. LaStiwz., wijsneus. Let op de tijd die ik gebruikte.; ZOU ! Wat zou Clinton , analoog aan zijn economy uitspraak in deze kwestie gezegd kunnen hebben, ( in het Engels “ would have said).

  7. VBC zoals gewoonlijk niet alleen mosterd na de maaltijd, maar wederom de afgezaagde boodschap dat enkel de inkomesongelijkheid op Curacao zal doen toenemen.

  8. Dat vindt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). Ik zag laatst Daniel Hodge van VBC op tv, de man is een bankier maar komt als een achterlijke iemand op mij over.

    De VBC gaf niet thuis toen Wiels een kleine bijdrage om het levenspeil van een groot deel van de YDK te verbeteren heeft gevraagd dus ik zou zeggen, Daniel Hodge, sera bo smoel.

  9. Bier peperduur maken is een afschrikwekkende actie. Toeristen zullen bij thuiskomst vertellen dat bier op Curaçao niet te betalen is. En dat blijft hangen bij potentiële bezoekers . Ook menig toerist die het eiland heeft bezocht zal zich afvragen of hij het eiland nogmaals zal bezoeken. Als je vele producten ietsje duurder maakt dan in hun thuisland zullen bezoekers zeggen “ het is op Curacao wel wat duurder maar ach het is vakantie”. Ex-president Clinton zou zeggen “ it’s all psychology stupid :-).

  10. Verschuiving van directe naar indirecte belasting is een belangrijk thema. Met het jaarlijkse aantal toeristen dat het aantal bewoners overstijgt kan het verstandig zijn de indirecte belastingen , niet al te fors, te laten stijgen. De overheid krijgt dan meer geld binnen waardoor zij de directe belastingen , die betaald worden door vaste de inwoners, kunnen dalen. Hetgeen de koopkracht doet toenemen. Bovendien betalen bezoekers dan ook mee aan voorzieningen t.b.v. het “ algemeen nut”. De straatlantaarns branden immers ook voor de bezoekers. Probleem zal mogelijk de inning van de indirecte belastingen zijn. Zoals in vele zich ontwikkelde landen is ,ook, de belastinginfrastructuur niet om en naar huis te schrijven waardoor zij zich richten op de directe belastingen.

  11. Vbc: de lobby instantie met veel meningen maar zonder enige cijfer onderbouwing. Vbc de vriendjesclub waar al jaren de zelfde mensen de scepter zwaaien en waarvan men geen innovatie hoeft te verwachten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties