28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

AntilliaansDagblad | Klimaatverandering treft Bonaire keihard

Een vijfde van het eiland dreigt in zee te verdwijnen Kralendijk/Amsterdam - Bonaire wordt hard geraakt door klimaatverandering als er niet wordt ingegrepen. Dit blijkt uit een gisteren...

AntilliaansDagblad | ‘Cft op stoel van Staten’

Oranjestad - De Arubaanse parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) vindt dat het College financieel toezicht (Cft) te veel op de stoel van bestuurders en Statenleden zit en eigen...

AntilliaansDagblad | Fundashon Verriet belandt in de min

Directie: Zorgvuldige aansturing heeft verlies lager gehouden Willemstad - Fundashon Verriet, dochterstichting en onderdeel van De SGR-Groep, heeft het jaar 2021 afgesloten met een exploitatietekort van bijna vier...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Toerisme als vak op school

Willemstad - Op Wereldtoerismedag lanceerde de Curaçao Tourist Board (CTB) toerisme als vak voor basisscholen en speciale scholen. De introductie van toerisme als vak op school zal helpen...

AntilliaansDagblad | ‘Afhankelijkheid steeds groter’

Tijdens Ipko: Calamiteiten verstoren de cohesie en samenwerking Willemstad - Na elke calamiteit wordt het afhankelijkheidsvraagstuk binnen het Koninkrijk benadrukt. Dat leidt niet tot meer cohesie en samenwerking. Ipko,,In...

ParadiseFM | Loslippige politieagent en Sbab-medewerker gestraft

Een politieagent en een medewerker van Sbab zijn gestraft voor het doorspelen van informatie. De 43-jarige belastingmedewerker kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd...

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

AD | Geval van mazelen vastgesteld

Meteen benadrukt het ministerie dat de persoon – een toerist die bij het Sunscape Hotel in Marie Pampoen verbleef – niet op Curaçao besmet is geraakt.

Willemstad – GGZ, voorheen GGD, heeft afgelopen vrijdag een geval van mazelen op Curaçao geïdentificeerd. Zo maakt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) bekend.

Meteen benadrukt het ministerie dat de persoon – een toerist die bij het Sunscape Hotel in Marie Pampoen verbleef – niet op Curaçao besmet is geraakt. Tegelijkertijd wordt een dringend beroep gedaan op personen die in aanraking zijn geweest met gasten van het betreffende hotel, zich te melden.

De toerist voelde zich onwel en raadpleegde vrijdagochtend een huisarts, die na een aantal noodzakelijke labtesten vaststelde dat sprake was van mazelen. In een schriftelijke verklaring legt GMN uit dat de patiënt op 15 juli op Curaçao is aangekomen en zich binnen enkele dagen onwel voelde en op 17 juli hoge koorts en uitslag kreeg.

,,Dit betekent dat deze persoon níét op Curaçao besmet is geraakt. Op basis van berekeningen zou de patiënt vanaf 12 juli besmet kunnen zijn geraakt en vormt hij zodanig tot en met 21 juli een besmettingsgevaar voor anderen”, aldus GMN.

Op de dag dat de ziekte werd geïdentificeerd – vrijdag 19 juli – heeft GGD direct contact opgenomen met de directie van het Sunscape Hotel en is een bezoek gebracht aan het hotel, waar een informatiesessie aan zowel de directie als andere werknemers van het hotel is verzorgd en een vaccin aan het personeel is aangeboden. Dit vaccinatieproces is gedurende het gehele weekend voortgezet voor de overige werknemers en de hotelgasten, zo stelt GMN.

,,Vaccinatie is belangrijk bij preventie, met name bij ernstig besmettelijke ziektes zoals mazelen. De vaccinatie moet echter wel geheel op vrijwillige basis plaatsvinden.”

Omdat de patiënt tijdens het verblijf op Curaçao – toen de ziekte nog niet was vastgesteld – een besmettingsgevaar vormde, moet er volgens GMN rekening worden gehouden met het feit dat de patiënt contact kan hebben gehad met de lokale bevolking, die hij ook met het virus kan hebben besmet.

,,Voor personen die reeds mazelen hebben gehad, is de kans om het virus weer te krijgen en de ziekte te ontwikkelen, praktisch nul”, zo legt GMN uit. ,,De personen die een vaccin tegen mazelen hebben gekregen, lopen een klein risico de ziekte in mildere vorm te krijgen.”

In dit kader doet GMN een beroep op alle personen die gedurende 15 tot en met 19 juli contact hebben gehad met gasten van het Sunscape Hotel, om gedurende kantooruren contact op te nemen met GGD via het telefoonnummer 9345 of het gratis nummer 0800-0888.

Wie in genoemde periode contact heeft gehad met een of meerdere gasten van het Sunscape Hotel kan indien nodig het vaccin krijgen bij het vaccinatiekantoor in Zakitó. Daarvoor moet wel eerst contact worden opgenomen met de verpleger via telefoonnummer 4322860. Indien de beller niemand aan de lijn krijgt, kan hij/zij een naam en nummer achterlaten op het antwoordapparaat, en zal de verpleger op een later tijdstip zelf contact opnemen.

Verder wordt ook een beroep gedaan op ouders om ervoor te zorgen dat alle kinderen volgens het vaccinatieschema zijn ingeënt. Hiervoor kan de vaccinatiekaart worden geraadpleegd.

Symptomen van mazelen zijn plotselinge hoge koorts, hoesten, een loopneus en waterige rode ogen. Na drie tot vijf dagen van de eerste symptomen, zal de patiënt uitslag krijgen. Deze vertoont zich in eerste instantie bij de haarlijn, daarna het gezicht, het lichaam en tot slot handen en voeten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -