32 C
Willemstad
• zaterdag 5 oktober 2024

Extra | Journaal 4 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, October 3, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Generaal Venezuela: ‘Maduro heeft vliegtuigen klaarstaan om te vluchten’

HomeMediaAD | Generaal Venezuela: ‘Maduro heeft vliegtuigen klaarstaan om te vluchten’


VIDEO & UpdateDe hoogste Venezolaanse generaal, General de División Francisco Yánez, heeft in een video gezegd dat hij zijn steun betuigt aan interim-president Juan Guaidó. In diezelfde video zegt hij eveneens dat ‘90 procent van het leger tegen Maduro’ is.

Francisco Yánez is daarmee de tweede hoge militair die zijn steun geeft aan de oppositie tegen zittend president Nicolás Maduro. Eerder liep een kolonel van het ministerie van Defensie over naar de Verenigde Staten. Luchtmachtgeneraal Yánez is de hoogste in rang die het regime laat vallen. Hij roept in de videoboodschap andere militairen op Guaidó te steunen.

President Maduro, die door de generaal wordt omschreven als ‘dictatoriale autoriteit’, komt in grote problemen als hij niet meer op de volledige steun van het Venezolaanse leger kan rekenen. Of dat nog zo is, weet niemand. Vorige week gaven de belangrijkste generaals en ook de minister van Defensie een verklaring uit waarin ze vierkant achter president Maduro zeiden te staan en ‘interim-president’ Guaidó ervan beschuldigden handlanger te zijn in een Amerikaans complot om een staatsgreep te plegen.

Verkiezingen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft vandaag voorgesteld nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen te houden. De socialistische leider probeerde daarmee de dreiging te bezweren die de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó voor hem vormt. Normaal zouden de Venezolanen pas in 2020 naar de stembus gaan om een nieuwe Nationale Assemblee te kiezen. De zittende volksvertegenwoordiging is door Maduro buitenspel gezet.

Maduro kreeg vorig jaar een nieuwe termijn als president, maar werd beticht van grootschalige verkiezingsfraude. Serieuze tegenkandidaten konden niet meedoen, waardoor de uitslag bij voorbaat vaststond.

Generaal Yánez sprak voordat nieuwe grote demonstraties beginnen, vanaf een onbekende locatie. De ‘overgang naar de democratie is op handen’, aldus de generaal die zei te hopen dat ‘god ons beware voor broederlijke strijd‘. Yánez zinspeelde er bovendien op dat de luchtmacht twee legervliegtuigen paraat moet houden om Maduro in geval van nood te helpen vluchten.

Twee presidenten

Juan Guaidó riep zichzelf op 25 januari uit tot interim-president. Vanaf die dag had Venezuala opeens twee presidenten: Guaidó en president Nicolás Maduro. Het Europees Parlement erkende hem afgelopen donderdag als interim. Een ruime meerderheid van de Europarlementariërs (439 tegen 104) riep de EU en haar lidstaten op dat ook te doen, tot er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Het parlement veroordeelt wel het geweld van de afgelopen dagen, waarbij tientallen doden vielen. Parlementsvoorzitter Antonio Tajani riep president Nicolás Maduro vorige week al op te vertrekken gezien de algehele malaise in het Zuid-Amerikaanse land. Zijn verkiezing wordt alom als onrechtmatig gezien.

Nederland

Nederland en onder meer Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië zeiden vorig weekend bereid te zijn oppositieleider Guaidó te erkennen als er geen verkiezingen worden aangekondigd. Maduro verzet zich echter tegen een nieuwe presidentsrace. De Verenigde Staten, Canada en een aantal Zuid-Amerikaanse landen hebben Guaidó al erkend als interim-staatshoofd.

Het hooggerechtshof van Venezuela besliste eergisteren dat Juan Guaidó het land niet mag verlaten. Ook werden op verzoek van de procureur-generaal de banktegoeden van de oppositieleider bevroren.

Humanitaire hulp

Guaidó heeft vandaag bekendgemaakt dat een wereldwijde coalitie is gevormd om de bevolking humanitaire hulp te verlenen. De eerste verzamelplaats voor hulpgoederen, waaronder voedsel en medicijnen, wordt de Colombiaanse stad Cúcuta, vlak bij de grens met Venezuela.

Daarnaast komt er een post in Brazilië en op een Caribisch eiland. Onder meer Curaçao ligt vlak voor de kust, wat een korte aanvoerroute over zee garandeert. Volgens Guaidó (35) lopen zeker 250.000 landgenoten acuut gevaar te overlijden door ondervoeding of gebrek aan medicatie.

Tijdens een toespraak in hoofdstad Caracas zei Guaidó, ten overstaan van naar schatting meer dat 100.000 supporters, dat de machtswisseling aanstaande is. ,,We blijven op straat totdat er vrijheid, een overgangsregering en nieuwe verkiezingen zijn’’.

Ook in andere Venezolaanse steden waren er vandaag grote demonstraties tegen de autocraat Maduro. Diens achterban deed zich zich gelden in Caracas, officieel om te herdenken dat 20 jaar geleden Maduro’s voorganger en voorbeeld Hugo Chávez de socialistische heilstaat uitriep. Enkele tienduizenden mensen beloofden Maduro trouw.

Bron: Algemeen Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties