34 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

AD | Geen vervolging agent

HomeMediaAD | Geen vervolging agent

Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om agent N.I.V.M., die Heric Nicolaas Ricardo doodschoot, niet te vervolgen. Na onderzoek in deze zaak is het OM tot de conclusie gekomen dat de agent aan de ene kant onder de gegeven omstandigheden correct handelde maar de verkeerde keuze maakte toen hij al rennend meerdere schoten op Ricardo loste.

Het OM stelt dat het niet opportuun is om de agent in kwestie strafrechtelijk te vervolgen. De nabestaanden van het slachtoffer kunnen, als zij dat willen, een klacht bij het Hof Van Justitie indienen om het Hof een oordeel over het besluit van het OM te laten vellen.

Het dodelijk schietincident vond op 14 maart dit jaar plaats. De agent had net een nachtdienst erop zitten toen hij bij thuiskomst een gestolen auto op de openbare weg spotte. Op dat moment besloot de agent de gestolen auto op afstand te volgen. Daarbij heeft hij meerdere keren om assistentie gevraagd. Na verloop van tijd zijn de twee auto’s tegenover elkaar stil komen te staan. Het slachtoffer stapte uit de auto en liep op de agent af die inmiddels ook was uitgestapt.

Ricardo heeft toen meerder keren het bevel gekregen om op de grond te gaan liggen. Het slachtoffer volgde het bevel op maar ging daarna weer staan.
De man is door de agent gewaarschuwd dat op hem zou worden geschoten als hij iedere keer eerst ging liggen en daarna weer opstond. Plotseling rende de man weg. Bij het wegrennen keek hij achterom en pakte daarbij zijn schoudertas met beide handen vast. Daarop heeft de agent drie schoten gelost. Het slachtoffer is als gevolg van bloedverlies ter plekke overleden.

Het OM heeft in het onderzoek naar het incident en de beoordeling daarvan rekening met verschillende zaken gehouden. Zoals het feit dat de politieagent op het moment dat hij Ricardo doodschoot slechts drie maanden in functie was.

N.I.V.M heeft via de portofoon om advies bij meer ervaren collega’s gevraagd. Het OM oordeelt dat de agent correct heeft gehandeld toen hij zijn vuurwapen pakte nadat de man die op hem afliep de orders niet opvolgde en de waarschuwingen aan zijn adres negeerde.

Op Curaçao is een schrikbarend aantal vuurwapens in omloop, zo stelt het OM. Het is bekend dat deze wapens in schoudertassen worden opgeborgen. Onder de gegeven omstandigheden was het gerechtvaardigd dat de agent schoten loste toen het slachtoffer de schoudertas met beide handen vastpakte.

Aan de andere kant constateert het OM dat de bewuste agent niet de juiste keuze maakte toen hij al rennend meerdere schoten op Ricardo loste. Het OM gaat ervan uit dat de agent onder enorme druk en spanning stond door het gedrag van de man.

Het OM verklaart zich bewust te zijn dat het werk van een agent op straat heel erg moeilijk kan zijn door de grote hoeveelheid vuurwapens die in omloop is. Agenten moeten in onvoorspelbare situaties in een fractie van een seconde een keus maken.

N.I.V.M handelde naar eer en geweten toen hij in een situatie zat die voor hem bedreigend en onvoorspelbaar was. Gelet op deze omstandigheden is het niet opportuun om de agent in kwestie strafrechtelijk te vervolgen.

In de verklaring benadrukt het OM dat het verschrikkelijk is dat Ricardo tijdens het incident is overleden. Zijn dood heeft verdriet en ongeloof veroorzaakt bij de nabestaanden. Aan de andere kant heeft de agent nooit gewild dat het slachtoffer zou komen te overlijden. De agent is aangeslagen door het gebeuren.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. Brian ik heb enkel mijn opvatting onderbouwd aan de hand van BLM en Mitch Henriquez. Mensen afslachten en daar opvolgend, zo makkelijk oordelen, geen vervolging roept bij mij ook vragen op.

  Als ik ervaringsexpert ben overigens, zou ik geen gebruik maken van dit “forum”.

 2. @derechtstaat, want jij bent wel ervaringsexpert? Dat laat je niet blijken met je uitlatingen hier!

  @eric, je wilt nu beweren dat alle zwarte mensen in Bon Futuro onschuldig zijn?

 3. Volgens @Gerard, “Hoeveel White Lives zitten er in Bon Futuro? Bij mijn weten twee, een moordenaar en een doodrijder.” Mag ik de heer @Gerard aan herinneren dat wij hier alleen blanke rechters hebben? Joran van der Sloot is pas in het buitenland tegen de lamp gelopen. Laatst was ook een geval van een marine officier die vermoord is, haar man mocht gewoon naar Nederland reizen en we horen niets meer over het onderzoek. Nou ja de vraag is of er uberhaubt een onderzoek is.

 4. Typisch dat er een ‘Black Lives Matter’ beweging nodig is om black lives te laten matteren.

  Als de black lives zich nu eens uit de criminaliteit hielden en gewoon gingen gaan werken was die BLM beweging overbodig.

  Hoeveel White Lives zitten er in Bon Futuro? Bij mijn weten twee, een moordenaar en een doodrijder.

 5. Hoi Brian, knap hoe jij keer op keer van achter je pc’tje de plank misslaat. Zal je sieren als je wat minder over onbekenden c.q. onbekende zaken gaat oordelen.

 6. @De Rechtstaat, Jij bent er ook zo 1 die graag het leven van criminelen beschermt. Net zoals de BLM die vooral criminelen beschermt maar nooit een woord zegt over dat vrijwel alle Blacks in de USA vermoord worden door juist! Eigen mensen!

 7. In the USA was de beweging, BLACK LIVES MATTER begonnen. In NL procederen ze b.v. nog in de zaak Mitch Henriques en op Curaçao laat het OM merken dat DUMB (in hun mening) LIVES DO NOT MATTER.

 8. Het wordt tijd dat justitie ingrijpt, het niveau van de rechters holt met de dag achteruit. Er was geen sprake van dreiging, de slachtoffer is in de rug geschoten nota bene.

  Blijkbaar heeft de landrecherche ook niet zijn werk gedaan want het is algemeen bekend dat de vrouw van deze agent, het niet zo nauw neemt met de huwelijksbeloftes. Een overspelige vrouw, nachtdienst allemaal ingrediënten om aan te geven dat hier iets meer aan de hand was.

 9. ‘In de verklaring benadrukt het OM dat het verschrikkelijk is dat Ricardo tijdens het incident is overleden.’

  Deze reactie van het OM geeft precies aan wat er mis is met justutie op Curacao. Criminelen worden in de watten gelegd.

  Het is alles behalve verschrikkelijk. Een criminele autodief vlucht voor de politie en wordt neergeschoten.

  Die daarmee het zoveelste Irma Lipsje (lullig taakstrafje, voorwaardelijk uiteraard) en Brian Marianootje (opgelegde straf hoeft niet te worden uitgezeten) voorkomt.

  De betrokken politieman, die buiten werktijd achter een autodief aangaat en deze uitschakelt, verdient een promotie, geen vervolging.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties