26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

AD | Geen rectificatie George Lichtveld

FCW Legal vangt bot bij rechter

Willemstad – Auteur George Lichtveld hoeft zijn ingezonden stuk in de krant getiteld ‘De zelfkant van het HNO-project’ niet te rectificeren. Dat oordeelde de rechter gisteren in het kort geding dat advocatenkantoor FCW Legal tegen Lichtveld aanspande.

In het artikel dat op 6 februari dit jaar in de krant Amigoe en in het Antilliaans Dagblad verscheen, komt Lichtveld op voor de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) waar hij als freelancer aan verbonden is. In het stuk uit de auteur stevige kritiek op de wijze waarop Sona in het algemeen in de media wordt afgeschilderd en op de rol van FCW Legal in het bijzonder.

Als Lichtveld geen gehoor geeft aan de schriftelijke oproep van het advocatenkantoor om het artikel te rectificeren, volgt daarop het verzoek tot een kort geding. Advocaat Achim Henriquez voert in zijn pleitnotities namens zijn klant Flocker Camelia Winkel Legal aan dat de uitlatingen van de schrijver niet alleen ‘ongefundeerd’ zijn maar ook ‘insinuerend, beledigend en diffamerend’ en afbreuk doen aan ‘de goede naam, eer en faam’ van het kantoor.

Rechter Lips oordeelt anders en vindt voor alle acht punten die het advocatenkantoor gerectificeerd wil zien dat de grenzen van vrije meningsuiting niet zijn overschreden en laat het belang dat iemand als Lichtveld zich, zoals elke burger, in het openbaar kritisch, informerend opiniërend en/of waarschuwend moet kunnen uitlaten, zwaarder wegen dan de mate waarin daardoor de eer, goede naam en persoonlijke integriteit van, in dit geval, FCW Legal wordt aangetast.

Sona heeft namens het Land Curaçao het beheer van de bouw van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) en schakelt adviesbureau Berenschot in als uitvoerder van het project. Maar als eind 2016 de werkrelatie met Berenschot wordt verbroken omdat, zo schijft Lichtveld in zijn ingezonden stuk ‘er eens een eind moet komen aan het onverschuldigd en ongemotiveerd declareren van kosten’, laat het adviesbureau op zijn beurt ‘hondsbrutaal weten’ gewoon door te gaan met het project ‘en dat Sona rekening moest houden met een maandelijkse fee van 800.000 gulden’, aldus Lichtveld.

’Overduidelijk mening van de schrijver’

Vooral beledigend vinden de advocaten Lichtveld waar hij stelt dat FCW Legal een onguur en louche kantoor is dat louche praktijken hanteert. Overduidelijk een mening van de schrijver, zo luidt het vonnis van de rechter, ‘waarmee Lichtveld (onder meer) het niet toepassen van wederhoor en het niet verstrekken van het (concept)evaluatierapport door FCW van een waardeoordeel heeft voorzien’.

FCW Legal krijgt in 2016 van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) opdracht voor een tussentijdse evaluatie van het HNO-project. Van de werkzaamheden wordt in een brief van 22 december verslag gedaan aan de minister van GMN, zo staat in het vonnis.

De eindaanbevelingen luiden volgens de rechter onder meer om de beheersovereenkomst met Sona te ontbinden en voor de transitie en inrichting van het ziekenhuis de nieuw op te richten exploitatiemaatschappij een nieuwe overeenkomst met Usona/Berenschot te laten aangaan.

,,FCW heeft het HNO-rapport gemanipuleerd door Sona geen wederhoor toe te staan en haar het rapport te onthouden”, schrijft Lichtveld in zijn artikel. ,,Een feit”, oordeelt de rechter. Uit een e-mail van 20 juli 2016 blijkt dat Sona is toegezegd dat zij een kopie van het evaluatierapport zal ontvangen.

,,Vaststaat dat Sona tot op heden geen kopie heeft ontvangen”, aldus de rechter op woensdag 5 april. Ook voor de uitlatingen dat FCW Legal ‘grote invloed heeft gehad op het formatieproces’ en ‘geen smetteloze reputatie heeft’ is ‘in voldoende mate steun’, respectievelijk omdat de aan het kantoor verbonden advocaat Camelia ‘als formateur dan wel adviseur betrokken is geweest bij de formatie van verschillende kabinetten’ en omdat ‘een van de oprichters strafrechtelijk is veroordeeld’.

En waar Lichtveld schijft dat FCW het rapport heeft ‘gemanipuleerd’, de regering ‘aanstuurt’ en ‘op het verkeerde been’ zet, is overduidelijk dat het om een waardeoordeel of een mening van de auteur gaat, en een feitelijke basis dus ontbreekt. Geen van de meningen en waardeoordelen is ‘zo excessief’ dat daarmee, de belangen van FCW bij bescherming van haar eer, goede naam en integriteit in aanmerking genomen, de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden.’

Het gerecht wijst het verzoek tot rectificatie af en veroordeelt FCW Legal tot het betalen van de proceskosten van 1.000 gulden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -