29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Geen nieuwe gevallen Covid-19 op Curaçao (want Aruba wel)

HomeMediaAD | Geen nieuwe gevallen Covid-19 op Curaçao (want Aruba wel)
‘Maar we zijn er nog niet’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Gisteren waren er geen nieuwe gevallen van Covid-19. Dat is geen reden om de maatregelen die de overheid heeft afgekondigd minder serieus te nemen.

,,We doen het goed, maar we zijn er nog niet”, waarschuwde epidemioloog Izzy Gerstenbluth van Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) opnieuw.

Net als dinsdag staat de teller op zes mensen die positief zijn getest op het virus Sars-CoV-2 en daardoor de ziekte Covid-19 opliepen. Een van hen is overleden, twee zijn genezen en drie blijven thuis in isolatie. Alle besmettingen zijn geïmporteerd, van een lokale verspreiding van het virus is tot nu toe geen sprake.

De bedoeling is ervoor te zorgen dat de toename van het aantal positieve gevallen zo mondjesmaat blijft als nu. Dit om te voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd ziek worden. Want bij een uitbraak dreigt de capaciteit van beschikbare plekken op de intensive care en van beademingsapparatuur te worden overschreden. Thuisblijven, luidt de dringende oproep dan ook onveranderd. En als je al voor een essentiële zaak de deur uit moet, houdt dan afstand met anderen, minimaal twee meter. Gerstenbluth: ,,De adviezen en restricties van de overheid blijven van kracht.”

Tot gisteren werden er 352 monsters afgenomen op Curaçao bij 110 personen. Verschillende mensen moesten meerdere keren worden getest. Maandag waren dat nog 98 testen bij 82 mensen. Van de 134 personen die voordat de Curaçaose overheid de grenzen sloot werden geregistreerd, heeft het team van G&Gz de monitoring van 116 afgerond. Die mensen bleken na veertien dagen geen symptomen te hebben en waren niet ziek.

Daarnaast zijn er nog 1.375 personen die staan geregistreerd en na het inreisverbod van Curaçao toch toestemming kregen terug te keren naar het eiland. Deze mensen gaan – tenzij ze ziek zijn en in isolatie moeten – vrijwillig in quarantaine en worden ook twee weken gevolgd. De incubatietijd, dat is de periode van besmetting totdat de eerste symptomen van de ziekte Covid-19 zich voordoen, is veertien dagen.

,,Maar we proberen vooral in de eerste week telefonisch contact te leggen, omdat in de meerderheid van de gevallen mensen in die eerste week ziek worden”, zegt Gerstenbluth. Dat lukt in meer dan 85 procent van de gevallen.

De controles gebeuren ook merendeels via telefoon, maar daarnaast zijn er ‘spot checks’ om te controleren of mensen het dringende verzoek thuis te blijven opvolgen en nog geen symptomen vertonen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties