AD | Geding Insel dreigt

Consortium en aandeelhouders brengen crediteurenakkoord in gevaar. Vlnr. Karel Frielink (voorzitter van de RvC), Steven Martina, Jan Heppener (ex-director ), Lars de Brabander (lid van de RvC Insel Air) en Etienne Ys (voorzitter Commissie Insel Air) | ME

Willemstad – De tijd voor Insel Air dringt; morgenmiddag 15.00 uur vindt bij de rechter-commissaris de crediteurenvergadering plaats, maar de aandeelhouders en het consortium van financiers zijn er samen nog niet uit.

Als die overeenstemming uitblijft is er geen basis voor het crediteurenakkoord, waarvan het ontwerp onlangs werd aangeboden. Dan zal alsnog het faillissement van Insel Air International bv worden uitgesproken en is er ook geen voortzetting met interCaribbean Airways.

De door het gerecht aangestelde bewindvoerder Rogier van den Heuvel heeft partijen laten weten zo nodig vanochtend een kort geding aan te spannen. Daarin wordt gevorderd dat aandeelhouders en de financiers (MCB Bank, APC pensioenfonds en Vidanova pensioenfonds) de deal met interCaribbean aanvaarden en verder dat zij het onderling zo regelen, al dan niet achteraf, dat de deal niet in gevaar komt.

Deze op Turks- en Caicoseilanden gevestigde luchtvaartmaatschappij is bereid alle aandelen Insel te kopen voor één dollar en stelt 11.050.000 dollar – bijna 20 miljoen gulden – ter beschikking over een periode van negen jaar, onder de voorwaarde dat er een crediteurenakkoord tot stand komt.

Voor de schuldeisers is het echter óók nodig dat de Insel-aandeelhouders meewerken. Zij stellen op hun beurt instemming afhankelijk van een overeenkomst met het consortium. Bewindvoerder Van den Heuvel had twee weken geleden nog ‘goede hoop’ dat deze overeenstemming spoedig zou worden bereikt. Tot gisteren zat het echter nog muurvast.

Het gaat over de garanties die de aandeelhouders hebben gesteld. Naar verluidt willen de aandeelhouders 15 procent op het gegarandeerde bedrag van ruim 10 miljoen dollar voldoen. De financiers willen echter 35 procent. Het betreft de vliegtuigen in leasemaatschappij Best Value Great Care (met dezelfde Insel-aandeelhouders), die doordat ze lange tijd ongebruikt stonden en ook niet eerder door het consortium zijn verkocht veel van hun waarde hebben verloren.

Naast de hoogte van het percentage speelt voor het consortium ook het moment van betaling. Kortom, de nodig hobbels en obstakels. Reden waarom de bewindvoerder heeft gedreigd met een kort geding, waarvan de uitspraak nog vóór de crediteurenvergadering op dinsdag om 15.00 uur moet plaatsvinden, want de instemming van de aandeelhouders is onvoorwaardelijk.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Geding Insel dreigt

 1. Etienne Ys gedoemd te mislukken kijk naar Enia,Etienne Ys liet Ansary de bank leeg plunderen Etienne staat voor niet integer en niet capas.
  Ansary kreeg van E.Ys de rechten om olie boren werd door wijlen Helmin Wiels te niet gedaan.
  Moet een parlementaire onderzoek komen ook n/d handel en wandel van E.Ys.

 2. Joep Meloen

  @ Ericlapas,

  Wees niet bang, Insel heeft zichzelf volledig naar de knoppen geholpen, door iets dat we ‘mismanagement’ noemen. Men had geen idee van de luchtvaart, had megalomane ideëen en ik durf zelfs te stellen dat ze opzettelijk veel teveel personeel hebben aangenomen. Daarmee zouden ze ‘too big to fail’ worden en dus aanspraak kunnen gaan maken op overheidssteun. Die hebben ze ook gekregen en ik ben heel erg benieuwd waar die miljoenen aan zijn besteed ?
  Heb zo het vermoeden dat er links en rechts wel wat aan de strijkstok is blijven hangen.

 3. De aandeelhouders willen ‘de lamoenchi’ blijven uitpersen en zullen de aandelen niet voor $ 1 laten gaan. Als aandeelhouders akkoord gaan dan gaan genoemde ‘crediteuren’ ook akkoord.

 4. Wat mij opvalt op de foto is dat alle drie de heren blanke Nederlanders zijn, het zal toch niet zo zijn dat ze in opdracht van de KLM, onze nationale luchtvaartmaatschappij naar de knopen hebben geholpen?

 5. Curacao gaf 30 miljoen als lening en krijgt nu 3000 terug?

 6. Kun je een crediteurenakkoord afdwingen via de rechter? Dat is nieuw voor mij. Waarom heeft de curator dan in eerste instantie niet al de crediteuren links laten liggen en is hij niet direct naar de rechter gegaan om zijn voorstel aan de crediteuren goedgekeurd te krijgen?
  De curator denkt: of de crediteuren keuren het goed , zo niet dan keurt de rechter het goed. De curator zou dus altijd winnen. Rare opvatting m.i.

 7. Het gepruts van Rogier van de Heuvel en Karel Frielink gaat maar door.

  En ze declareren er geen cent minder om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *