25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

AD | Gebruik rechten online gokken mag

Met vonnissen

Sublicentie praktijken bij wet verboden: zowel trustbedrijf Carmanco als licentiehouder Cyberlucuck verantwoordelijk een aansprakelijk voor schulden sublicentiehouder

Willemstad – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft onlangs bepaald de praktijk van gebruiksrechten bij online gokspelen toe te staan. Dat gebruiksrecht stond ter discussie in een zaak in hoger beroep van Cyberluck Curaçao nv tegen advocaat Arend de Winter als curator van het failliete Stacktrace nv.

Het Hof heeft in die zaak medio april 2020 vonnis gewezen. Cyberluck is houder van een vergunning om online kansspelen aan te bieden. Zij heeft Stacktrace toegestaan van die vergunning gebruik te maken. Stacktrace ging later failliet. De curator is vervolgens een procedure tegen Cyberluck begonnen.

Volgens de curator had Cyberluck haar vergunning niet aan Stacktrace mogen overdragen, omdat dit in strijd zou zijn met de Landsverordening buitengaatse hazardspelen. Het Hof oordeelt echter dat van overdracht geen sprake was. Het verlenen van een gebruiksrecht is volgens het Hof wezenlijk anders dan het overdragen van een vergunning. De curator werd op dit punt dan ook in het ongelijk gesteld.

,,Het gerecht is van oordeel dat de curator zijn vordering ter zake de verklaring voor recht wegens onbevoegde overdracht van de rechten uit de vergunning onvoldoende heeft onderbouwd. De curator verwijst naar artikel 3 lid 1 van de Landsverordening buitengaatse hazardspelen, waarin is bepaald dat een op grond van die landsverordening verleende vergunning niet voor overdracht vatbaar is. Daaraan verbindt de curator zonder verdere onder- bouwing het standpunt dat dus ook het verlenen van een licentie om van die vergunning gebruik te maken ongeoorloofd is.”

Het verlenen van een gebruiksrecht kan, aldus het Hof, niet zonder meer aan het overdragen van een vergunning gelijk worden gesteld, nu in geval van overdracht immers de vergunning geheel uit de macht van de Cyberluck raakt, terwijl deze bij het verlenen van een licentie in beginsel nog in de positie is om toezicht te houden op de handelwijze van de licentiehouder. Van ‘overdracht’ als bedoeld in artikel 3 lid 1 Landsverordening buitengaatse hazardspelen is naar het oordeel van het Hof geen sprake.

,,De rechten zijn bij de licentieovereenkomst niet overgedragen maar in gebruik gegeven aan Stacktrace. Cyberluck is vergunninghouder gebleven, maar heeft door de licentieverlening tegenover Stacktrace als het ware haar exclusieve verbodsrecht ‘opgeheven’ door Stacktrace toestemming te geven tot het exploiteren van hazardspelen op de internationale markt door middel van servicelijndiensten.”

Curaçao kent al vele decennia een online gokindustrie. Het is een van de landen van waaruit op grote schaal online gokspelen worden aangeboden. Daarvoor is een vergunning (‘master license’) nodig op grond van de Landsverordening buitengaatse hazardspelen. In artikel 3 lid 1 van de landsverordening is bepaald dat deze vergunning niet mag worden overgedragen.

In de praktijk bieden vergunninghouders echter aan anderen de mogelijkheid om ook online kansspelen aan te bieden. Daartoe wordt dan een ‘sublicentie’ uitgegeven. Met een sublicentie verkrijgen zij dan een gebruiksrecht en kunnen aldus van de vergunning gebruikmaken. Dit gebeurt in de praktijk al decennia en op grote schaal.

Stacktrace ernstig tekortgeschoten

Eerder berichtte het Antilliaans Dagblad al over deze rechtszaak, namelijk dat in hoger beroep het op Curaçao gevestigde online gokbedrijf Cyberluck – met als handelsnaam Curaçao e-Gaming – in het ongelijk is gesteld. Samen met het Curaçaose bedrijf Carmanco moet Cyberluck opdraaien voor geleden schade bij de gokkers (dit bedrag moet nog nader bepaald worden in een schadestaatprocedure) en 100.000 gulden betalen als voorschot op het te verwachten boedeltekort.

Cyberluck heeft namelijk als officiële vergunninghouder op grond van de Landsverordening buitengaatse hazardspelen, een subvergunning uitgegeven aan het bedrijf Stacktrace – met als bestuurder Carmanco – dat in mei 2015 failliet werd verklaard.

Cyberluck (en Carmanco) wordt verweten niet te hebben toegezien op het naleven door Stacktrace van de regels in de landsverordening. Uit het hogerberoepsvonnis wordt de constructie verduidelijkt. Zo heeft Stacktrace voor haar bedrijfsuitoefening bij verschillende buitenlandse banken rekeningen geopend.

Een derde bedrijf, JDB Services, heeft gefungeerd als betaaladres voor de inleggen van klanten van Stacktrace. Hiermee is de inleg van spelers buiten de onderneming terechtgekomen, wat onrechtmatig is. Uit het vonnis blijkt dat de bedrijfsvoering van Stacktrace ernstig tekortschoot, ‘in het bijzonder waar het ging om het waarborgen dat het prijzengeld tijdig werd uitgekeerd en dat binnen de vennootschap voldoende middelen aanwezig waren om die uitkeringen te kunnen doen’.

Het Hofvonnis bevestigt nog eens dat Cyberluck verantwoordelijk gehouden wordt omdat er een sublicentie is verleend en er dus geen sprake is van overdacht van de vergunning.

,,De rechten zijn bij de licentieovereenkomst niet overgedragen, maar in gebruik gegeven aan Stacktrace. Cyberluck is vergunninghouder gebleven”, aldus de uitspraak. Het Hof bepaalt daarmee de praktijk van gebruiksrechten bij online gokspelen toe te staan.

Bron: Antilliaans Dagblad van 29 april 2020

Naschrift KKC

2020 04 14 – CUR2018H00148 … by Knipselkrant Curacao on Scribd

2020 04 14 – CUR2018H00148 … by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -