33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Garcia sleept RvC Girobank mee

HomeMediaAD | Garcia sleept RvC Girobank mee
Garcia wil bij veroordeling oud-commissarissen hoofdelijk aansprakelijk stellen
Garcia wil bij veroordeling oud-commissarissen hoofdelijk aansprakelijk stellen

Willemstad – Voormalig Girobankdirecteur Eric Garcia sleept in de rechtszaak die tegen hem en de oud-financieel directeur is aangespannen ook de toenmalig commissarissen van de bank alsmede de huisaccountant mee.

Dat blijkt uit documenten in bezit van de redactie van het Antilliaans Dagblad. Garcia was tot het inwerkingtreden van de noodregeling medio december 2013 chief executive officer (ceo) en daarmee eindverantwoordelijk bij Giro. Even nog bleef hij aan in het bestuur, toen de Centrale Bank CBCS ingreep, maar daarna volgde ontslag.

Half 2015 werd aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie onder andere van ‘gefabriceerde leningen’. Daar was de (huidige) Girobank-top op grond van onderzoek en rapportages achter gekomen. Deze waren opgesteld door Forensic Services Caribbean en Aligned Management. Girobank was naast de aangifte bij justitie zelf ook een rechtsprocedure begonnen tegen de ex-directieleden Garcia en Stephen Capella.

Garcia, die advocaat Ornelio ‘Kid’ Martina in de arm heeft genomen, wenst de commissarissen van toen en het accountantskantoor dat gedurende betreffende jaren de jaarrekeningen van Girobank hebben goedgekeurd ‘in vrijwaring op te roepen’, zo blijkt uit de stukken.

Het komt erop neer dat Garcia hiermee, in geval hij wordt veroordeeld, tegelijkertijd wil kunnen beschikken over een te executeren vonnis waarin een zestal commissarissen en de accountant worden veroordeeld om aan Garcia te betalen al hetgeen waartoe hij zou moeten voldoen aan Girobank.

Het gaat om de commissarissen Anthony Cijntje, Willem van Bokhorst, Philip Martis, Dieudonné van der Veen (allen wonende op Curaçao) en David Hu en Martin Silver (in New York, Verenigde Staten) plus Ernst & Young Accountants.

De transacties en ‘gefabriceerde leningen’ waar de aangifte betrekking op heeft, vonden naar het zich laat aanzien begin 2013 plaats; ongeveer in de periode maart tot mei 2013. De Raad van Commissarissen bestond naast de genoemde leden ook uit Ivan de Windt, die in maart 2013 na twee jaar de functie van commissaris te hebben bekleed aftrad. Hij is niet in vrijwaring opgeroepen door Garcia.

De ex-ceo stelt dat indien het door Giro gestelde ‘onverhoopt tot een veroordeling leidt – quod non – dat alle commissarissen die eveneens hun taak niet hebben vervuld (hoofdelijk) aansprakelijk moeten worden gesteld’ vanwege ‘het tekortschieten in hun toezichthoudende taak en vanwege het feit dat zij alsdan nalatig waren geweest in het treffen van maatregelen om de gevolgen daarvan af te wenden’.

Garcia betrekt accountant bij zijn rechtszaak

Ex-Girobankdirecteur Garcia redeneert dat indien er sprake is van inbreuk op de zogenoemde interne mandaatregeling en het plegen van strafbare feiten – ‘quod non’ – het dan op de weg lag van het controlerende accountantskantoor om geen goedkeurende verklaring van de jaarrekeningen over de desbetreffende jaren af te geven.

Een inbreuk op een interne mandaatregeling is volgens de voormalig directeur ‘eenvoudig verifieerbaar’ en zou dan door de accountant moeten worden geconstateerd.

,,Door zulks niet te melden, heeft het accountantskantoor dan wanprestatie gepleegd c.q. onrechtmatig gehandeld en is daarvoor aansprakelijk.”

En daarom zou naar het oordeel van Garcia het accountantsbureau E&Y moeten instaan voor de vermeende schade door de Girobank.

,,Het doel van de controle van een jaarrekening door een accountant is om een redelijke mate van zekerheid te verkrijgen dat de jaarrekeningen als geheel geen afwijkingen van materieel belang ten gevolge van fraude of onjuistheden bevat”,

vervolgt de redenering van Garcia’s advocaat Ornelio Martina. Voor de Raad van Commissarissen (RvC) geldt dat de leden een toezichthoudende taak moeten uitoefenen en dat daarbij – alhoewel de taken van de bestuurder en de commissarissen verschillen – voor de aansprakelijkheid van de leden van de RvC grond aanwezig is indien zij niet handelen tegen een vermeende inbreuk op een interne mandaatregeling.

De ex-directeuren hebben naar eigen oordeel ‘uitvoering gegeven aan het goedkeuringsbesluit van de leden van de RvC’ om de transactie waar het in deze rechtszaak over gaat ‘via derden te laten verlopen’. Aldus het stuk, de zogeheten ‘Incidentele conclusie tot oproeping in vrijwaring’, van 11 januari 2016.

Het stuk is ingebracht in verband met de rechtsprocedure van Girobank (vertegenwoordigd door de gemachtigden Arnold Huizing en Emile Huizing) tegen voormalig financieel directeur Stephen Capella (met Mirto Murray als advocaat), Eric Garcia (met Ornelio Martina als gemachtigde) en Giro Holding nv.

Garcia staat op de rol voor conclusie van antwoord en is tot nu toe niet inhoudelijk op de zaak ingegaan. Alvorens inhoudelijk op de zaak in te gaan wenst de oud-ceo van de bank E&Y Accountants en de genoemde commissarissen in vrijwaring op te roepen.

Twee van de commissarissen, de Amerikanen David Hu en Martin Silver, zijn van de International Investment Group (IIG) in New York; nog altijd – ondanks de noodregeling die nu al ruim twee jaar van kracht is – meerderheidsaandeelhouder in Girobank.

Ex-directeur Garcia gaf bij meerdere gelegenheden tegenover de media aan via IIG zelf ook belangen te hebben in Giro; in welke vorm en in welke mate werd niet duidelijk. Naast IIG is het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) een van de grote (minderheids) aandeelhouders in Girobank, terwijl de Curaçaose overheid nog een klein belang aanhoudt in de bank die voorheen in handen was van de staat.

Silver staat aan de top van IIG en IIG Capital. Hij is in een van de twee aangiftes bij het OM een van de ‘begunstigden’ van een gefabriceerde lening van bijna 7,3 miljoen dollar, met gebruikmaking van een valselijk opgemaakte bankgarantie en overige bankbescheiden.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van het door de (huidige) Girobank ingeschakelde Forensic Services Caribbean (FSC). Een ander bureau, Aligned Management, onderzocht een volgens de bank zeer twijfelachtige transactie waar 3 miljoen dollar mee was gemoeid. Beide waren aanleiding om aangifte te doen.

Bron: Antilliaans Dagblad

15 reacties

 1. ‘Het gaat om de commissarissen Anthony Cijntje, Willem van Bokhorst, Philip Martis, Dieudonné van der Veen (allen wonende op Curaçao)’.

  Verbaast me niets in de RvC Anthony ‘Centje’ Cijntje tegen te komen, een parodie op een accountant, en de zelfuitgeroepen goeroe van de corporate governance Neetje van der Veen die er bij Giro een enorme puinhoop van maakte, maar dat is op deze kutklip geen reden om niet benoemd te worden bij de Algemene Rekenkamer.

  ‘Garcia, die advocaat Ornelio ‘Kid’ Martina in de arm heeft genomen’

  Kid Martina is de broer van het drankorgel Carla Hueck, eigenaresse van het het kantoor Experientia dat voor een miljoen declareerde aan Studiefinanciering die het viswijf Margit de Freitas Bras, ontslagen directrice van Studiefinanciering, nu terug moet betalen. Uiteraard was deze transactie de hoog bejaarde demente incontinente commissaris Remigio Booi bij Studiefinanciering helemaal ontgaan.

  Kid Martina en Carla ‘Hik’ Hueck. Over running in the family gesproken, Henry Con.

 2. Weer een geval RvC (GIRO) bestuur faalt, en de bevolking die weer baalt & betaalt!

  Het moet nou eens een keer zijn: RvC bestuur faalt, dus RvC bestuur betaalt!!!

 3. …..”En dat terwijl hij (van der Veen) als commissaris bij Girobank op grove wijze schandelijk gefaald heeft”……

  Geeft (dure) lessen Corporate Goevernance, maar trok niet (merkbaar) aan de luide bel toen hij “actief” was als RvC lid van de Giro?

 4. Neetje van der Veen geeft lessen corporate governance, samen met de Insel Air nietsnut Karel Frielink, waarvoor bij bedragen van 5 cijfers voor de komma declareert.

  En dat terwijl hij als commissaris bij Girobank op grove wijze schandelijk gefaald heeft.

  400 miljoen tekort bij Girobank? Neetje van der Veen is schuldig!!!

 5. Dieudonné van der Veen, was dat niet die meneer die met een uitzwaai premie
  Naf 800.000 in zijn zak bij Awa-lèkt-ra is opgestapt?.

 6. Net als bij BZV al die bestuurders RvC en RvB aanpakken in hun portemonnee, en die accountants die er elke keer met een tik op de vingers van afkomen ook.

 7. Voorheen was het een “eer” en het genoot je aanzien als commissaris van een financiele aanstelling.

  Voorheen was het je mond houden en geld vangen. Nu is dat minder

 8. Voorheen was het een “eer” en het genoot je aanzien als commissaris van een financiele aanstelling.

  Nu dat de ene na de andere financiele instelling in elkaar klapt wil niemand geassocieerd worden met het (voormalig) RvC lidmaatschap.

  En wordt het steeds duidelijked dat al die pochende RvC kanjers die dit eiland rijk is allemaal hebben zitten slapen en hun taak als toezichthouder grandioos verzaakt hebben.

 9. ‘Girobank was naast de aangifte bij justitie zelf ook een rechtsprocedure begonnen tegen de ex-directieleden Garcia en Stephen Capella.’

  Hoe is het met deze zaak tegen de achterbakse Stephen Capella?

  Claimpje van 270 miljoen neerleggen bij hem en zijn moeder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties