31 C
Willemstad
• vrijdag 24 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Game over’ voor gokbaas Corallo

HomeMediaAD | ‘Game over’ voor gokbaas Corallo
De openbare aanklager in Rome, Michele Prestipino, legt de Nederland-Siciliaane Corallo ‘systematische schendingen van het strafrecht’ ten laste, waaronder omkopen van politici, witwassen van geld en diverse malversaties | TBO/Openbaar Ministerie

Willemstad – Het spel is uit voor de koning van de speelautomaten. Dat schrijven Italiaanse kranten naar aanleiding van de arrestatie van Francesco Corallo, gisterochtend op St. Maarten. Het Nederlandse politieteam Bestrijding Ondermijning sloeg de gokbaas in de boeien op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. Die vragen nu om zijn uitlevering.

De in Sicilië geboren Francesco Corallo, die sinds zijn zeventiende op St. Maarten woont, zal door Italië niet alleen vervolgd worden voor een belastingschuld, zoals zijn advocaat Gerard Spong beweert. De openbare aanklager in Rome, Michele Prestipino, legt hem ‘systematische schendingen van het strafrecht’ ten laste, waaronder omkopen van politici, witwassen van geld en diverse malversaties.

Hij wordt ervan beschuldigd tientallen miljoenen euro’s uit de staatskas te hebben gestolen, via zijn Atlantis Bplus Group (onlangs omgedoopt tot Global Starnet). En hij zou betrokken zijn bij de aanschaf van een beroemd huis in Monte Carlo dat eigendom was van de post-fascistische partij AN van voormalig vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini, en dat uit de erfenis kwam van een gravin, een volgelinge van Mussolini. Het huis zou door een offshorebedrijf voor een derde van de reële waarde zijn gekocht. Lees verder op Antilliaans Dagblad

Al in 2011 werd in Den Haag bekend, door een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Italië, dat Corallo ‘betrokken was bij internationale drugshandel’ en ‘een belangrijke persoon in de Siciliaanse maffia’ was. En dat hij in St. Maarten een toeristisch centrum was begonnen dat werd gebruikt voor het witwassen van geld. Aanleiding voor de verklaring uit Rome, die was bevestigd door de Italiaanse politie en Inlichtingendienst, was het verzoek van de toenmalig premier van Curaçao Gerrit Schotte (MFK) om een Verklaring van goed gedrag voor Francesco Corallo. In Rome reageerde men alsof ze het in Keulen hoorden donderen.

Schotte kreeg nul op het rekest. En dat was een probleem, zo bleek in maart van dit jaar, toen Schotte tot drie jaar cel werd veroordeeld, en zijn vriendin Cicely van der Dijs tot anderhalf jaar, voor valsheid in geschrifte, ambtelijke omkoping en witwassen van geld. Deze rechtszaak staat bekend als de zaak ‘Babel’. De rechter achtte bewezen dat Schotte giften aannam, ‘zodat hij Corallo en zijn bedrijven zou begunstigen; geheime overheidsinformatie aan Corallo zou verstrekken; Corallo invloed zou verstrekken in de Curaçaose overheid via de nieuw op te richten politieke partij MFK; zich ervoor zou inspannen dat Corallo internationaal namens Curaçao wordt aanbevolen; zich ervoor zou inspannen dat Corallo of personen van zijn bedrijf worden aangesteld in een belangrijke institutionele functie’.

Corallo probeerde via Schotte zijn rechterhand Rudolf Baetsen geplaatst te krijgen in de Raad van Bestuur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Baetsen is dinsdag eveneens opgepakt door het politieteam Bestrijding Ondermijning. De in Nederland geboren Baetsen bevond zich in het Franse deel van St. Maarten, dat behoort tot de Europese Unie. Hij kan direct – zonder internationaal uitleveringsverzoek – worden overgeleverd aan justitie in Italië.

Schotte: Geen reactie

Gevraagd naar een reactie, zegt Gerrit Schotte:

,,Waarom zou ik moeten reageren? Heeft u bewijs dat deze arrestaties te maken hebben met de zaak Babel? Nee. Prettige dag nog.”

In april 2017 dient het hoger beroep in de zaak Babel. Intussen is er in verband met de arrestatie van Corallo en Baetsen een inval gedaan bij een bedrijf in Amsterdam, en zijn er diverse aanhoudingen verricht in Italië. Gearresteerd zijn onder meer Amedeo Laboccetta van Forza Italië en drie andere mensen die betrokken zouden zijn bij het witwassen van geld.

Corallo is eigenaar van 73.000 gokmachines in Italië, in etablissementen verspreid over het land. Hij zou tussen 2004 en 2011 vergeten zijn belasting af te dragen. Intussen bouwde hij verder aan een netwerk van offshorebedrijven die werden geleid door onder meer Rudolf Baetsen voor het Caribisch gebied en Amedeo Laboccetta als vertegenwoordiger van de Atlantis Bplus Group. Op de arrestatie van Corallo en Baetsen reageerde de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk:

,,Het onderzoek naar de verbondenheid tussen onder- en bovenwereld, in het bijzonder de gokindustrie en de politiek, lijkt haar vruchten af te werpen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Met dank aan de moedige politie en Openbaar Ministerie van Italie die wel de moed hebben om de mafia aan te pakken. Ondanks dat velen van hen dat hebben moeten bekopen met de dood.

  2. Game over ook voor het ratvocatenduo Peppie en Kokkie, de van der Dijs mafia, buitendedeurneuker Michel Romer van het VDC, MOT and Hot Delvira Rosalia en sprekend mantelpak Stella van Rijn.

    Allemaal aangesteld om hun kontlikkerskwaliteiten, die van Schotte wel te verstaan, en hun zakkenvullerskwaliteiten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties