26 C
Willemstad
• donderdag 30 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

AD | ‘Formateur Camelia is strafbaar’

‘Vervalste brief Wiels afgedekt’

Willemstad – Fundashon Akshon Sivil (FAS) heeft in april aangifte gedaan tegen het advocatenkantoor FCW Legal en managing advocaat Camelia. Hoewel FAS vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) haar werk moet kunnen doen, ligt de aangifte ‘op straat’ en wordt duidelijk dat het niet alleen gaat om het mogelijk valselijk en dubbel factureren van de overheid, maar ook om het strafbaar handelen van Glenn Camelia als formateur bij twee kabinetsformaties.

Camelia reageert in een perscommuniqué alleen op het hem en zijn kantoor verweten dubieus declaratiegedrag en stelt dat het om een oude koe gaat die uit de sloot gehaald wordt, omdat er eerder een gerechtelijk dispuut hierover was met George Lichtveld. Volgens de advocaat heeft Lichtveld nu FAS voor het karretje gespannen.

Camelia reageert niet op zijn rol als formateur, maar hij heeft dan ook naar eigen zeggen de aangifte tegen hem en zijn kantoor niet mogen ontvangen. Over zijn hoedanigheid als formateur stelt FAS dat Camelia willens en wetens, en vanwege financiële belangen, de PAR na de verkiezingen in oktober 2012 buiten de deur gehouden heeft. Hierin had Glenn Sulvaran, die uit de PAR stapte en een eenmansfractie begon, een belangrijk aandeel. Door het vertrekt van Sulvaran werd het mogelijk een coalitie te vormen met Pueblo Soberano (PS), PNP en Pais, en werd het kabinet-Hodge gevormd. Sulvaran ging een dubieuze privélening aan via de Girobank die hij niet terug hoefde te betalen, zo blijkt uit een aangifte van de Centrale Bank waarbij de Girobank onder curatele staat. FAS suggereert:

,,Verre van uit te sluiten is dat deze ‘lening’ een verkapte tegenprestatie (omkoping?) was voor zijn vertrek bij de PAR.”

Welk belang Sulvaran daarbij zou hebben? FAS stelt dat met de afsplitsing van Sulvaran ook de ministerspost Financiën veiliggesteld kon worden. José Jardim werd daarna dan ook door Sulvaran aangesteld als minister van Financiën. Dat Jardim moest blijven, zou te maken hebben met de nog op te richten en inmiddels omstreden Fundashon Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS). Wat Camelia vervolgens verweten wordt, is dat hij hieraan als formateur heeft meegewerkt.

‘Vervalste brief Wiels afgedekt’

Drie maanden na de aanstelling van het kabinet-Hodge kwam deze weer te vallen. Ook nu werd Camelia formateur, maar ‘hangende de nieuwe formatie werd op 5 mei 2013 Pueblo Soberano- partijvoorzitter Helmin Wiels vermoord’. Vervolgens gebeuren er zaken die volgens FAS niet kloppen.

Camelia stelt in een persbericht op 10 mei dat de partijen op 22 april 2013 hun voordrachten van ministerskandidaten hebben gedaan en de screening kan beginnen. Eind mei laten PS-leden een voordrachtbrief zien van Helmin Wiels met zijn handtekening, gedateerd 24 april, waarin hij zijn zus Marvelyne Wiels aanstelt als Gevolmachtigde minister en Ivar Asjes als ministerpresident.

Forensisch onderzoek door broer Aubert Wiels heeft uitgewezen dat de handtekening onder dit document vervalst is. Camelia moet geweten hebben dat het om een vervalsing ging, immers hijzelf had op 22 april andere voordrachten gekregen van Helmin Wiels, zo staat in de aangifte.

Eind mei 2013 waren er geruchten dat Ivar Asjes niet door de screening zou zijn gekomen. Hierop bood Asjes aan het screeningsrapport openbaar te maken. Camelia stak hier een stokje voor. Volgens Camelia zou dit strafbaar zijn, maar FAS stelt:

,,Als de betrokkene geen bezwaar heeft tegen openbaarmaking van screeningsgegevens, zoals Asjes aangaf, dan is zulks niet strafbaar. Een verklaring zou kunnen zijn dat Camelia het hele screeningsproces bewust zo min mogelijk transparant wilde houden.”

Ook het toenmalig hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Michael Römer, komt in beeld. Hij stuurde alle screeningsgegevens naar Camelia, maar vergat ‘per abuis’ deze tegelijkertijd naar de waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede te sturen. Camelia zegde, publiekelijk, toe de kopieën naar de waarnemend gouverneur te sturen. FAS:

,,Het vermoeden bestaat dat Camelia in samenspanning met Michael Römer van de VDC de originele voordrachtbrief van vóór 22 april 2013 heeft vervangen met het kennelijk vervalste exemplaar van 24 april 2013 met als doel om zo ten onrechte Asjes als minister president te kunnen benoemen en Marvelyne Wiels als Gevolmachtigde minister. Dit duidt op bedrieglijk en mogelijk strafbaar handelen van onder andere Camelia.”

Later blijkt Marvelyne Wiels gesjoemeld te hebben met haar curriculum vitae (cv). Aan haar kleven vervolgens in haar bestuursjaren op het Curaçaohuis een heleboel twijfels en verdachtmakingen. Het gebruikelijke analistenteam van de VDC zou volledig buiten enige screening van Marvelyne Wiels en Ivar Asjes gehouden zijn, aldus de aangifte. Die vervolgt:

,,Het ziet er dus naar uit dat zowel Ivar Asjes, Marvelyne Wiels (als ook Stanley Palm) niet, of in elk geval ondeugdelijk gescreend zijn. Als dit inderdaad zo is, dan heeft Camelia in strijd gehandeld met de Landsverordening Integriteit (kandidaat-) ministers.”

Declaraties

Met betrekking tot de declaraties aan de overheid van FCW Legal stelt FAS dat er geen openbare aanbesteding was. Bij verschillende ministeries, bestuurd door PS-ministers, worden de retainer-overeenkomsten (dit zijn contracten waarbij de overheid het advocatenkantoor inhuurt voor een bepaalde periode tegen een bepaalde vergoeding) bovendien getekend door de ministers in plaats, zoals gebruikelijk, de secretarissen- generaal (SG’s).

Soms declareert het kantoor apart van de retainerovereenkomst, zoals bij Feffik, terwijl ook stichtingen en vennootschappen onder de retainer-fee vallen. Opvallend is ook dat bij verschillende ministeries de overeenkomst met terugwerkende kracht bestendigd wordt en de advocaat wordt betaald voor diensten die in het verleden niet verricht zijn. Het is ook voorgekomen dat een ministerie naast FCW Legal een ander advocatenkantoor inhuurde.

Bij Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) wordt een zaak behandeld (Tayer Sosial) waarbij volgens FAS ‘buitensporig’ veel uren gedeclareerd worden. ,,Verder is er een retainer-overeenkomst boven water gekomen tussen FCW Legal en Refineria di Kòrsou (RdK) terzake het MDPT van Werner Wiels. De overeenkomst is door Werner Wiels onbevoegd getekend. Er is een businessclass-ticket van Glenn Camelia in de administratie van het MDTP te vinden dat dateert van januari 2013, terwijl het MDTP pas in november 2013 is opgericht.”

Camelia legt hierover in een persbericht uit:

,,Ambtenarenzaken vallen niet onder de retainer-overeenkomst dus die zijn apart gedeclareerd. Verder is de overeenkomst een jaar geldig, maar worden dezelfde advocatenkantoren daarna voor zaken ingehuurd. Deze bijstand wordt uiteraard in rekening gebracht.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. Al deze ratten horen in de rioolbuis bah is om te kotsen,maar niet getreurt ze zullen creperen hier op aarde hebben vele mensen hun dagelijkse brood ontnomen.God straft.

 2. het is een schande dat het dierenasiel dicht moet en deze megafraudeurs nog vrij rondlopen.
  idem voor Whiteman (nooit meer wat van gehoord) en Schotte (wanneer gaat hij eindelijk eens zitten?) en tig andere politici..
  het OM deugd niet zolang dit addergebroed nog vrij rond loopt.

 3. Misschien dat een onbevooroordeeld persoon de feestelijke feiten van potverteren, patronage, omkopen, afglijden van het algemeen belang naar het eigen belang, boegbeelden met reputatie-schade, zelfverrijking en speculatief spreken duidelijk in kaart kan brengen. En vooral het hoe en waarom. Kunnen de rechtstaat en deugdelijk bestuur weer hoofdzaak worden? Of is dat uitgesloten? Renée van Aller & John de Vries

 4. Heeft Leeflang nu echt aangifte gedaan van de stelerijen van het viswijf Fraudelyne, of was dat NEP verkiezings bedrog campagne! voor haar eigen partij. het lijkt erop dat het mavo1 viswijf er toch onderuit komt, of zou ze net als Jacinta Constancia als nog aan de beurt komen, omdat de moord van haar geliefde broer voorrang heeft gehad, ik hoop dat dat de reden is, aangezien het viswijf voor miljoenen heeft gestolen en volop haar zakken heeft gevuld, dito Jasjes & Co

 5. Vergeet ook het gevaar PIN niet, waar de baantjeszieke Alvin Daal achter de schermen aan de touwtjes trekt. De man heeft nog nooit van zijn leven een echte baan gehad, maar heeft er een levenswerk van gemaakt om zich bij iedere overheidsinstantie als change manager een paar jaar op de payroll te laten zetten. Begrijpelijk, want het bedrijfsleven lust deze inhoudsloze luchtfietser niet.

  We maken ons druk over de reis van 7 onbenullen van Statenleden naar de verkeersbeurs, en terecht, maar Alvin Daal is namens de PIN dit jaar alleen al op snoepreis geweest naar Nederland, Colombia, Brazilie, Panama, Spanje en nu is hij in Israel voor een agrarische beurs.

  Jawel. een agrarische beurs! Niet alleen groeit er op dit eiland niets, ook heeft een jurist als Alvin Daal daar helemaal niets te zoeken. De looser kan nog geen appel van een banaan onderscheiden.

  Maar goed, beter dat hij op snoepreis is dan op het eiland, want hier heeft hij een dagtaak aan het benoemen van luie nietsnutten van vriendjes bij Bureau Post en Telecom.

 6. Van Fundashon Akshon Sivil (FAS) weten wij intussen dat zij de andere kant opkijken als het om PAR gaat. Blijkbaar is PAR voor FAS boven de wet. Zoiets als “Ley pa un ley pa tur” hebben ze bij FAS nooit van gehoord.

  Zo weten we nu al dat Suriel nooit voor een onderzoek naar Clift Christiaan, voorzitter van het Multi Disciplinaire Project Team zal vragen. Blijkbaar mag Suriel en zijn FAS bepalen wie wel of niet recht heeft om gemeenschap geld te stelen.

  Wat opvalt op de foto is dat het lijkt of Asjes wat last van aambeien heeft en vooral uitwendige aambeien, doet ontzettend veel pijn bij het zitten.

  Voor de genen die Asjes niet kennen, Asjes is de kwade genius voor de ondergang van de PS, hij is de gene die erg handig de familie Wiels heeft verdeeld zodat hij kon heersen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -