AD | FNV: Bedrijven ontwijken de belasting voor miljarden

Sander van Mersbergen

Reisorganisatie BCD maakt volgens de onderzoekers gebruik van een route via Curaçao, waar BCD Holdings NV gevestigd is. Op die manier zou de Nederlandse schatkist alleen tussen 2011 en 2014 al meer dan 15 miljoen euro zijn misgelopen. BCD is het bedrijf achter bekende merken als Cheaptickets en Vliegwinkel.nl.

Nederland loopt veel geld mis doordat grote bedrijven kiezen voor routes via belastingparadijzen. Verwerpelijk, vindt vakbond FNV, die vandaag een onderzoek presenteert met voorbeelden. Daaronder reisbedrijf BCD, eigenaar van Cheaptickets.nl én reispartner van het Europees Parlement, dat al jaren strijdt tegen belastingontwijking.

Nederland staat de laatste jaren vooral bekend als fiscale draaischijf voor buitenlandse bedrijven die hun winsten en vermogens van het ene naar het andere buitenland willen verplaatsen. In top 10-lijstjes van belastingparadijzen is ons land een vertrouwd gezicht.

Hoe onze eigen bedrijven belasting ontwijken, is veel minder bekend, maar volgens vakbond FNV gebeurt het volop.

Uit onderzoek van SOMO, in opdracht van FNV, blijkt dat in elk geval BCD Group (eigenaar van Cheaptickets), G-Star en Ahold constructies hebben opgetuigd die op zijn minst de schijn van belastingontwijking wekken. Deze bedrijven werden onder de loep genomen omdat uit eerder onderzoek bleek dat ze minder belasting betaalden dan je op basis van hun winstcijfers mag vermoeden.

Kijken in eigen keuken

Reisorganisatie BCD maakt volgens de onderzoekers gebruik van een route via Curaçao, waar BCD Holdings NV gevestigd is. Op die manier zou de Nederlandse schatkist alleen tussen 2011 en 2014 al meer dan 15 miljoen euro zijn misgelopen. BCD is het bedrijf achter bekende merken als Cheaptickets en Vliegwinkel.nl. Het werd in de jaren ’70 opgericht door de puissant rijke John Fentener van Vlissingen. Het hoofdkantoor van BCD staat in Zeist. Inmiddels is het bedrijf actief in ruim 100 landen, en boekt het een omzet van liefst 23,6 miljard euro.

Saillant detail: het reisbedrijf verzorgt de zakenreizen voor het Europees Parlement, waar belastingontwijking de afgelopen jaren bovenaan de agenda staat. Dinsdag nog ging Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in het parlement op de grill vanwege zijn vermeende dubbelhartigheid in de strijd tegen belastingontwijking. Het SOMO-onderzoek suggereert dat een kijkje in de eigen keuken wellicht ook geen kwaad kan.
Een lege huls

Volgens SOMO heeft de Curaçaose moeder van het reisbedrijf veel weg van een lege huls. De BCD Holdings NV wordt bestuurd door een plaatselijk trustkantoor. Een trustkantoor is eenvoudig gezegd een bedrijf dat bestuurders voor andere bedrijven (vaak brievenbusmaatschappijen) levert. De Raad van Commissarissen van de holding op de Antillen is dezelfde als die van de in Nederland gevestigde BCD Group. BCD sluist volgens SOMO winst weg naar Curaçao, waar het veel minder belasting betaalt dan in Nederland.

BCD laat weten ‘in lijn met het bedrijfsbeleid’ niet te reageren op het rapport.

Vakbond FNV stelt dat Nederland ‘miljarden’ misloopt door de ontwijkingsroutes die grote bedrijven gebruiken. ,,We roepen grote bedrijven op transparanter te zijn over hun belastingmoraal. Daarnaast moet de politiek een lijst maakt met verboden routes om belasting te verschuiven. Om te beginnen moeten de slagbomen dicht naar belastingontwijkadressen in Curaçao, België en Zwitserland.”

Bron: Algemeen Dagblad

4 Reacties op “AD | FNV: Bedrijven ontwijken de belasting voor miljarden

 1. caribbeancynic

  SOMO is in feite een activistische organisatie met politieke doelen. Niets mee mis maar ga me dan niet vertellen dat de onderzoeken die ze uitvoeren volledig objectief zijn.
  Waarom denkt het FNV dat BCD holdings een Nederlands bedrijf is? Actief in 100 landen maar alle winst moet in één land, Nederland, worden afgerekend?

 2. Ik erger me al jaren over dien holanders. Hancho pa mi smal pabo.
  Ik kan mijn woede echt niet inhouden als ik de media lees over de zgn belastingparadijzen.

  Vokgens SOMO heeft de Curaçaose moeder van het reisbedrijf veel weg van een lege huls.

  Zijn al de bedrijven die in het Riverstate gebouw te Amsterdam zijn gevestigd lege of volle hulzen ?
  Riverstate moet wel een heel groot gebouw zijn om al die hoofdkantoren te kunnen vestigen.

  Vakbond FNV stelt dat Nederland ‘miljarden’ misloopt door de ontwijkingsroutes die grote bedrijven gebruiken. ,,

  Ooooh Ned mag geen miljarden mislopen maar anderen wel ?
  Wel wel.

 3. Typisch FNV gedrag. Herrie maken in de hoop leden te winnen. Het gaat over belasting-ONTWIJKING en belasting-VOORKOMING.
  Allemaal heel legitiem en niet strafbaar. Heel normaak om hier mensen voor in te huren die er verstand van hebben. Meestal ex-belastinginspecteurs.
  Als FNV het daar niet mee eens is, moeten ze de de politiek bewegen om de wetten aan te passen. Gaat Nederland wel geld kosten, dus veel response zullen ze niet hebben in Den Haag

 4. Vreemde actie van het FNV.
  Buitenlandse bedrijven minimaliseren belastingen door zich , gefaciliteerd door de Nederlandse overheid, pro forma in Nederland te vestigen. Dan moeten we niet mekkeren als Nederlandse bedrijven om belastingen te minimaliseren , gefaciliteerd door buitenlandse overheden, zich pro forma in het buitenland vestigen. Dat zou meten met twee maten zijn.
  Ik ben wel benieuwd wat er financieel met Nederland gebeurt als die ontwijkingsroutes worden verboden. Blijkt Nederland dan economisch/financieel een reus op lemen voeten?
  Of is de som van de ontvangen voordelen van die buitenlandse bedrijven via Nederland versus de nadelen van de ontwijking van die Nederlandse bedrijven via het buitenland per saldo NUL ? Dan is iedereen druk bezig met niks. Misschien moeten ter zake kundigen dat eens uitzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *