29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

AD | Fiscus 26 miljoen achter

HomeMediaAD | Fiscus 26 miljoen achter
Fiscus 26 miljoen achter

Willemstad – Tot en met de maand september is door het Land Curaçao ten opzichte van de bijgestelde begrotingsprognose 26,1 miljoen gulden minder aan belastingontvangsten gerealiseerd.

Zo meldt de jongste Financiële Management Rapportage (FMR) van Financiën. Het ministerie schrijft in de FMR dat dit ‘deels debet is aan de hardnekkig stagnerende economie’.

De totale belastingontvangsten tot en met het derde kwartaal bedragen 1.051,4 miljoen; dat is ruim 15 miljoen onder het niveau van dezelfde periode in 2017, namelijk 1.067,5 miljoen. Het verschil van de werkelijk gerealiseerde belastingopbrengsten met de prognoses is dus nog iets groter: de genoemde 26,1 miljoen.

De gewone dienst van de begroting tot en met het derde kwartaal sluit voorlopig met een saldo van -39,1 miljoen, terwijl de prognose -13 miljoen bedroeg. Het gerealiseerde tekort is dus groter dan vooraf geprojecteerd.
Volgens de derde, dus bijgestelde, prognose moet het jaar afgesloten worden met een gewone dienst waarop een voordelig saldo (overschot) van 40,6 miljoen te zien is. Dit geraamde voordelig saldo dient ter deelcompensatie van het in 2017 gerealiseerde tekort van 116,8 miljoen.

Om het jaar daadwerkelijk conform de bijgestelde begroting af te sluiten, is het nodig het tekort tot en met september om te zetten in een overschot. Dit moet gebeuren in het laatste kwartaal – oktober, november en december.

De FMR doet ook melding van de stand van de reeds door de overheid aangegane verplichtingen in verband met te materialiseren lasten. Die belopen een bedrag van 86,4 miljoen. Ter vergelijking: aan het einde van de vorige verslagperiode was dat nog 122,2 miljoen.

Terug naar de belastingen. De loonbelasting (LB) loopt met 7,2 miljoen achter op schema; de winstbelasting (WB) met 6,8 miljoen; de omzetbelasting (OB) met 4,8 miljoen; en de invoerrechten met 1,3 miljoen. Dit zijn de vier grootste belastingcategorieën. Ook het bijzonder invoerrecht benzine loopt met 4,7 miljoen achter op de prognose. Aan inkomstenbelasting (IB) is wel meer ontvangen dan geprojecteerd, namelijk 2,4 miljoen.

Binnenkort kan een aanvullend bedrag aan deelnemingsdividend in verband met de Belastingregeling Nederland-Curaçao. Het betreft 7,9 miljoen euro (circa 16,2 miljoen gulden) voor het jaar 2017 ingevolge de overmakingsregeling. Het eerder in februari al ontvangen bedrag van 15,9 miljoen had betrekking op de belastingjaren 2015 tot en met 2017.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. @ Jan,

    Inderdaad, er worden maar boetes opgelegd, welke totaal irrealistisch zijn en vaak alleen omdat men zelf de papieren kwijt is geraakt of niet heeft verwerkt.

    Wanneer de overheid die boetes mee gaat rekenen als zijde belastinginkomsten die nog binnen moeten komen dan zijn we als eiland ver van huis. Veel van die boetes zullen nooit worden betaald en dat is ook geheel terecht.

  2. Ze komen dus geld tekort. Vandaar dat ze nu vele belastingplichtigen bestoken met onterechte aanslagen, navorderingen, beslagleggingen, etc. zonder te reageren op ingediende bezwaren. Het wordt tijd dat deze incompetente dienst eens intern orde op zaken stelt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties