27 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 22:39

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Fiscale wet wordt doorgezet

AD | Fiscale wet wordt doorgezet

Rosaria: De vertraging van de behandeling van de wetswijziging wijt de staatssecretaris deels aan het meningsverschil tussen de Cifa en IFG.

Willemstad – Staatssecretaris Alex Rosaria (Financiën) ziet geen reden om af te zien van een wijziging in de wet tegen schadelijke belastingconcurrentie. De International Financial Group (IFG) pleit daarvoor omdat de offshore sector schade zou ondervinden van de wetswijziging.

Al jaren geleden is met de Europese Unie (EU) afgesproken dat ook de Antillen hun wet aanpassen om schadelijke belastingconcurrentie tegen te gaan. Een voorstel voor die wetswijziging ligt nu bij de Staten. Het voorstel terugtrekken levert volgens de staatssecretaris negatieve gevolgen op.

,,Ik ben er huiverig voor om internationale afspraken niet na te komen. Dat hebben we eerder niet gedaan met betrekking tot importtarieven en daar boeten we nog steeds voor”, stelt hij. De Cifa, een organisatie die de belangen van de financiële sector behartigt, hoopt ook dat de aangepaste wetgeving zo snel mogelijk wordt ingevoegd. Dat is volgens de organisatie goed om van het imago van ‘belastingparadijs’ af te komen.

,,Grote bedrijven met een goede reputatie willen zich niet vestigen in een belastingparadijs. Wij willen snel uitvoering van de wetswijziging”, laat het Cifa-bestuur weten. De IFG, een groep die zich eerder van de Cifa afsplitste en ook opkomt voor bedrijven in de financiële sector, meent echter dat de behandeling van het wetsvoorstel moet worden stopgezet omdat het schadelijk zou zijn voor de offshore sector. Deze organisatie pleit voor een geheel nieuw wetsvoorstel.

,,Ik heb geen harde bewijzen van de IFG gezien waarom we ons zouden moeten distantiëren van het huidige voorstel”, reageert Rosaria. Volgens hem blijkt nergens uit dat de Europese Commissie van mening is veranderd en ook experts zouden de wetswijziging hebben goedgekeurd. De vertraging van de behandeling van de wetswijziging wijt de staatssecretaris deels aan het meningsverschil tussen de Cifa en IFG.

Het Cifa-bestuur ontkent dit: ,,Het voorstel ligt al jaren bij de regering. Het conflict tussen ons en de IFG over dit punt bestaat pas sinds een maand.” Volgens de Cifa voorziet de wet in een klein aantal veranderingen dat de EU graag ziet ingevoerd. Er komen meer regels voor de vrijgestelde vennootschappen, die geen winstbelasting betalen. Ook komen er meer beperkingen om in aanmerking te komen voor deelnemingsvrijstelling. Dit houdt in dat het moederbedrijf geen dividendbelasting hoeft te betalen over aandelen van de dochteronderneming als deze dochter al winstbelasting heeft afgedragen.

Anderzijds is het wetsvoorstel aangegrepen om extra voordelen in te voeren, laat de Cifa weten. Momenteel geldt de vrijgestelde vennootschap alleen voor bedrijven die zich bezighouden met beleggen, financieren en houderschap. Daar komen na de wetswijziging ook vennootschappen bij die royalty activiteiten ontplooien.

Verder geldt de deelnemingsvrijstelling momenteel vaak voor slechts 95 procent. Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat bedrijven, die aan de scherpere regels voldoen, voortaan allemaal 100 procent vrijstelling van dividendbelasting krijgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties