31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 15:14

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Fiscale wet wordt doorgezet

Rosaria: De vertraging van de behandeling van de wetswijziging wijt de staatssecretaris deels aan het meningsverschil tussen de Cifa en IFG.

Willemstad – Staatssecretaris Alex Rosaria (Financiën) ziet geen reden om af te zien van een wijziging in de wet tegen schadelijke belastingconcurrentie. De International Financial Group (IFG) pleit daarvoor omdat de offshore sector schade zou ondervinden van de wetswijziging.

Al jaren geleden is met de Europese Unie (EU) afgesproken dat ook de Antillen hun wet aanpassen om schadelijke belastingconcurrentie tegen te gaan. Een voorstel voor die wetswijziging ligt nu bij de Staten. Het voorstel terugtrekken levert volgens de staatssecretaris negatieve gevolgen op.

,,Ik ben er huiverig voor om internationale afspraken niet na te komen. Dat hebben we eerder niet gedaan met betrekking tot importtarieven en daar boeten we nog steeds voor”, stelt hij. De Cifa, een organisatie die de belangen van de financiële sector behartigt, hoopt ook dat de aangepaste wetgeving zo snel mogelijk wordt ingevoegd. Dat is volgens de organisatie goed om van het imago van ‘belastingparadijs’ af te komen.

- Advertentie -

,,Grote bedrijven met een goede reputatie willen zich niet vestigen in een belastingparadijs. Wij willen snel uitvoering van de wetswijziging”, laat het Cifa-bestuur weten. De IFG, een groep die zich eerder van de Cifa afsplitste en ook opkomt voor bedrijven in de financiële sector, meent echter dat de behandeling van het wetsvoorstel moet worden stopgezet omdat het schadelijk zou zijn voor de offshore sector. Deze organisatie pleit voor een geheel nieuw wetsvoorstel.

,,Ik heb geen harde bewijzen van de IFG gezien waarom we ons zouden moeten distantiëren van het huidige voorstel”, reageert Rosaria. Volgens hem blijkt nergens uit dat de Europese Commissie van mening is veranderd en ook experts zouden de wetswijziging hebben goedgekeurd. De vertraging van de behandeling van de wetswijziging wijt de staatssecretaris deels aan het meningsverschil tussen de Cifa en IFG.

Het Cifa-bestuur ontkent dit: ,,Het voorstel ligt al jaren bij de regering. Het conflict tussen ons en de IFG over dit punt bestaat pas sinds een maand.” Volgens de Cifa voorziet de wet in een klein aantal veranderingen dat de EU graag ziet ingevoerd. Er komen meer regels voor de vrijgestelde vennootschappen, die geen winstbelasting betalen. Ook komen er meer beperkingen om in aanmerking te komen voor deelnemingsvrijstelling. Dit houdt in dat het moederbedrijf geen dividendbelasting hoeft te betalen over aandelen van de dochteronderneming als deze dochter al winstbelasting heeft afgedragen.

Anderzijds is het wetsvoorstel aangegrepen om extra voordelen in te voeren, laat de Cifa weten. Momenteel geldt de vrijgestelde vennootschap alleen voor bedrijven die zich bezighouden met beleggen, financieren en houderschap. Daar komen na de wetswijziging ook vennootschappen bij die royalty activiteiten ontplooien.

- Advertisement -

Verder geldt de deelnemingsvrijstelling momenteel vaak voor slechts 95 procent. Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat bedrijven, die aan de scherpere regels voldoen, voortaan allemaal 100 procent vrijstelling van dividendbelasting krijgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

NTR | Overschot van straathonden dreigt op Curaçao

Kim Hendriksen WILLEMSTAD – Al 36 honden heeft Carina Tieke met behulp van de stichting Rescue Paws van de straat gered en allemaal een nieuw thuis kunnen geven....
- Advertentie -