25.6 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

AD | FCW Legal gaat in beroep

‘onguur’ en ‘louche’

FCW Legal legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen George Lichtveld. Het kantoor gaat in beroep, zo laat advocaat Achim Henriquez namens zijn klant in een persbericht weten.

,,Zowel uit eigen belang als uit principiële overwegingen in het belang van onze gemeenschap.” De rechter besliste woensdag dat Lichtveld zijn ingezonden stuk in de krant getiteld ‘De zelfkant van het HNO-project’ niet hoeft te rectificeren. FCW Legal vangt bot op alle acht de uitlatingen die advocaat Henriquez eerder in zijn pleitnotitie bestempeld als ‘ongefundeerd’, maar ook ‘insinuerend, beledigend en diffamerend’.

,,De rechter heeft geoordeeld dat het belang van vrije meningsuiting zwaarder weegt dan de schade die Lichtveld veroorzaakt aan FCW Legal, aldus Henriquez over het vonnis. In het artikel dat op 6 februari in de Amigoe en in het Antilliaans Dagblad verscheen, komt de auteur op voor de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona), namens de overheid beheerder van het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Lichtveld is als freelancemedewerker verbonden aan Sona en uit stevige kritiek op het advocatenkantoor. Zo beticht hij FCW Legal van manipulatie van het rapport over de tussentijdse evaluatie van HNO en noemt het kantoor ‘onguur’ en ‘louche’.

Het advocatenkantoor eist een rectificatie, eerst via een brief en vervolgens met een kort geding, maar verliest de zaak voor het Gerecht in Eerste Aanleg. En dat terwijl Lichtveld volgens FCW Legal toch duidelijk een grens heeft overschreden.

,,De rechter vond dat de vrijheid van meningsuiting van Lichtveld om een waardeoordeel te doen zwaarder woog dan het belang van FCW Legal om haar goede naam te beschermen tegen zijn aantijgingen”, aldus Henriquez over het vonnis. Zijn klant is het niet eens met de uitspraak en gaat in beroep ‘zowel uit eigen belang als uit principiële overwegingen in het belang van onze gemeenschap’.

Het oordeel van de rechter is ‘als benzine op een gloeiend hete plaat’ en veroorzaakt ‘nog meer’ verwarring over de vraag in hoeverre iemand publiekelijk uitlatingen mag doen over een ander, zonder rekening te houden met de schade die dat toebrengt aan diens reputatie.

FCW Legal vindt dat met de uitspraak de grens ‘van hetgeen als een aanvaardbare beledigende uiting moet worden beschouwd te veel is opgerekt’. De rechter heeft onvoldoende rekening gehouden met de lokale maatstaven van een kleine gemeenschap als Curaçao.

Volgens Henriquez is FCW Legal bang dat de grens vervaagt ‘binnen de kaders van de normen en waarden die gelden binnen onze eilandelijke gemeenschap’. Het advocatenkantoor hoopt in het hoger beroep meer duidelijkheid te krijgen.

,,Brede marges van interpretatie van het recht tot meningsuiting kunnen misschien normaal zijn in gemeenschappen waar miljoenen mensen deel van uitmaken, maar kunnen serieuze gevolgen hebben in kleine gemeenschappen zoals Curaçao.”

Ook Roel Bijkerk, advocaat namens George Lichtveld, zei woensdag na de uitspraak, ruimte te zien voor vervolgacties. ,,Er zijn toch duidelijke indicaties van strafbare feiten, maar daar gebeurt niets mee.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -