25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 07:00

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | FCW Legal gaat in beroep

- Advertentie -
‘onguur’ en ‘louche’

FCW Legal legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen George Lichtveld. Het kantoor gaat in beroep, zo laat advocaat Achim Henriquez namens zijn klant in een persbericht weten.

,,Zowel uit eigen belang als uit principiële overwegingen in het belang van onze gemeenschap.” De rechter besliste woensdag dat Lichtveld zijn ingezonden stuk in de krant getiteld ‘De zelfkant van het HNO-project’ niet hoeft te rectificeren. FCW Legal vangt bot op alle acht de uitlatingen die advocaat Henriquez eerder in zijn pleitnotitie bestempeld als ‘ongefundeerd’, maar ook ‘insinuerend, beledigend en diffamerend’.

,,De rechter heeft geoordeeld dat het belang van vrije meningsuiting zwaarder weegt dan de schade die Lichtveld veroorzaakt aan FCW Legal, aldus Henriquez over het vonnis. In het artikel dat op 6 februari in de Amigoe en in het Antilliaans Dagblad verscheen, komt de auteur op voor de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona), namens de overheid beheerder van het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Lichtveld is als freelancemedewerker verbonden aan Sona en uit stevige kritiek op het advocatenkantoor. Zo beticht hij FCW Legal van manipulatie van het rapport over de tussentijdse evaluatie van HNO en noemt het kantoor ‘onguur’ en ‘louche’.

Het advocatenkantoor eist een rectificatie, eerst via een brief en vervolgens met een kort geding, maar verliest de zaak voor het Gerecht in Eerste Aanleg. En dat terwijl Lichtveld volgens FCW Legal toch duidelijk een grens heeft overschreden.

- Advertentie -

,,De rechter vond dat de vrijheid van meningsuiting van Lichtveld om een waardeoordeel te doen zwaarder woog dan het belang van FCW Legal om haar goede naam te beschermen tegen zijn aantijgingen”, aldus Henriquez over het vonnis. Zijn klant is het niet eens met de uitspraak en gaat in beroep ‘zowel uit eigen belang als uit principiële overwegingen in het belang van onze gemeenschap’.

Het oordeel van de rechter is ‘als benzine op een gloeiend hete plaat’ en veroorzaakt ‘nog meer’ verwarring over de vraag in hoeverre iemand publiekelijk uitlatingen mag doen over een ander, zonder rekening te houden met de schade die dat toebrengt aan diens reputatie.

FCW Legal vindt dat met de uitspraak de grens ‘van hetgeen als een aanvaardbare beledigende uiting moet worden beschouwd te veel is opgerekt’. De rechter heeft onvoldoende rekening gehouden met de lokale maatstaven van een kleine gemeenschap als Curaçao.

Volgens Henriquez is FCW Legal bang dat de grens vervaagt ‘binnen de kaders van de normen en waarden die gelden binnen onze eilandelijke gemeenschap’. Het advocatenkantoor hoopt in het hoger beroep meer duidelijkheid te krijgen.

,,Brede marges van interpretatie van het recht tot meningsuiting kunnen misschien normaal zijn in gemeenschappen waar miljoenen mensen deel van uitmaken, maar kunnen serieuze gevolgen hebben in kleine gemeenschappen zoals Curaçao.”

Ook Roel Bijkerk, advocaat namens George Lichtveld, zei woensdag na de uitspraak, ruimte te zien voor vervolgacties. ,,Er zijn toch duidelijke indicaties van strafbare feiten, maar daar gebeurt niets mee.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -