32 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 15:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Extra hulp uit VS en Cuba

102 Extra zorgpersoneel onderweg naar Curaçao

Willemstad – Om het personeel van het Curaçao Medical Center gedurende de coronacrisis bij te staan, wordt op kosten van Nederland extra zorgpersoneel uit de Verenigde Staten gehaald.

Dat heeft minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, gisteren tijdens de dagelijkse briefing bekendgemaakt. Ook uit Cuba wordt de nodige hulp aangetrokken.

Het gaat om in totaal 102 extra zorgpersoneel dat spoedig wordt verwacht. Uit de VS komen 5 intensivisten, 50 verplegers voor de intensieve zorg, 13 verplegers en 14 paramedici, gespecialiseerd in intensieve zorg. Dit extra zorgpersoneel wordt gehuurd en betaald door Nederland en Curaçao zorgt voor het verblijf, zo legde de minister van Gezondheid gisteren uit. Uit Cuba worden acht artsen/specialisten en nog eens twaalf verplegers gehaald.

- Advertentie -

Op Curaçao is de overheid op 13 januari 2020 begonnen met het nemen van de voorbereidingen. In dit kader zijn sinds februari de nodige voorbereidingen getroffen in het Curaçao Medical Center (CMC) en vervolgens ook in het voormalige ziekenhuis, het Sehos.

Het team dat belast is met de voorbereidingen in het ziekenhuis, het Outbreak Management Team, heeft volgens de minister gezorgd voor een protocol om personen die besmet zijn met het virus in het ziekenhuis te behandelen. ,,Maar er is ook personeel opgeleid, er is een rampenteam ingesteld; er is beschermings- en ander materiaal ontvangen; en de 3D-printer wordt gebruikt om beschermingsmateriaal te genereren”, aldus Camelia-Römer.

In het CMC staan ondertussen 32 bedden voor coronapatiënten gereed; 12 op de ic-afdeling; vier op de medium-careafdeling en 16 voor acute opname. In het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) staan 84 bedden gereed voor patiënten met het Covid-19-virus; 42 op de ic-afdeling en 42 op de medium-careafdeling.

,,Volgens onze berekeningen komen we nog zes plaatsen tekort bij het CMC, maar dit is al een enorme vooruitgang vergeleken met waar we mee zijn begonnen”, aldus Camelia-Römer, die tegelijkertijd de hoop uit dat de bedden in het Sehos onnodig blijken.

- Advertisement -

Het extra zorgpersoneel uit de VS is niet de enige medische hulp die vanuit Nederland wordt geboden. Afgelopen paasweekeinde is met een speciale KLM-vlucht al een grote lading medische apparatuur, medicijnen en beschermingsmateriaal op Curaçao aangekomen. De spullen worden verdeeld tussen Aruba, Bonaire en Curaçao.

In totaal kunnen nu dertig extra ic-beademingsplekken gerealiseerd worden voor Covid-19-patiënten: twaalf op Aruba, twaalf op Curaçao en zes plekken op Bonaire. De extra ic-plekken zijn bedoeld voor patiënten van alle eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Als het nodig mocht zijn, kunnen patiënten met de inzet van extra air-ambulances tussen de eilanden vervoerd worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. Wel toevallig. Sinds men te horen kreeg dat er alleen een renteloze lening en mdische hulp komt en geen andere geldbronnen, men ineens in versneld tempo de boel aan het optuigen is. Volgende week een begin van een stap voor stap versoepeling van de maatregelen.

 2. Minister Camelia is dus totaal overbodig.
  Letterlijk alles is door Nederland geregeld.
  Obsolete ministerie van gezondheid dat alleen maar geld opmaakt aan vriendjes die zich voor “professional” uitgeven.

 3. …..”Uit de VS komen 5 intensivisten, 50 verplegers voor de intensieve zorg, 13 verplegers en 14 paramedici, gespecialiseerd in intensieve zorg”….

  Zijn de familieleden van Suzy ziek geworden?

 4. De verpleegsters bij mij in de straat zitten inmiddels 4 weken Tilly Pikeriaans (met behoud van salaris dus) thuis.

  Deze ingevlogen hulp is werkelijk totaal overbodig met slechts 3 Corona patienten!

 5. Als ik dit zo lees, dan lijkthet, dat het halve eiland inmiddels besmet is geraakt.
  @Mossel. Misselijk niet, kotsmisselijk wel.

 6. Word je niet misselijk van deze mededelingen van deze minister Nederland dit Nederland dat Cuba dit VS dat, ze spreekt of zij het ff zelf heeft geregeld met nachten door te hebben gewerkt ??. misselijke vertoning niet, anders Camelia.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -