AD | Extra dialyse niet benut

Curaçao Dialyse Centrum wacht op vergunningen van GMN | Jeu Olimpio

Willemstad – Het Curaçao Dialyse Centrum (CDC) is een paar maanden geleden verhuisd naar de Roodeweg, met nieuwe apparatuur en vijf dialysestoelen meer.

Maar de extra capaciteit kan niet worden benut zonder vergunningen en de toestemming om gespecialiseerde verpleegkundigen uit het buitenland te halen.
Dat betekent dat nog altijd 12 tot 14 hemodialysepatiënten van Curaçao voor onbepaalde tijd in Colombia moeten verblijven om daar te worden behandeld. Volgens Rauf Engels, medisch-directeur van CDC, betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) daarvoor per patiënt ‘ongeveer zes keer het tarief van Curaçao’.

De vergunning in verband met de verhuizing zou vorig jaar zijn aangevraagd. Maar daarnaast wacht het dialysecentrum ook nog op toestemming om gespecialiseerde verpleegkundigen uit het buitenland over te laten komen. Want ook als de capaciteit beschikbaar is, dan nog ontbreekt het op Curaçao aan voldoende gekwalificeerd personeel om de stoelen te kunnen gebruiken.

CDC werkt onder licentie van Fresenius Medical Care, wereldleider in het leveren van producten en diensten voor behandeling van mensen met een chronische nierziekte, en kan daarom gebruikmaken van gekwalificeerd personeel uit andere landen. Engels:

,,Vier mensen uit Zuid-Amerika zijn bereid om naar Curaçao te komen. Ze staan klaar. We hebben het proces al in gang gezet.”

Engels zegt dat minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) weet dat niet zo zeer de capaciteit, maar vooral de beschikbaarheid van dialyseverpleegkundigen het grote probleem is. Maar de nodige vergunningen en toestemming laten op zich wachten. CDC heeft inmiddels de hulp van een advocaat ingeroepen.

,,Fresenius heeft veel geld geïnvesteerd (onder andere in een installatie voor waterzuivering via reverse osmose, red.) en wil duidelijkheid: komt er een vergunning, ja of nee.”

Minister Camelia-Römer reageert met ongeloof op het verwijt dat zij en haar ministerie ‘niet meewerken’.

,,De vergunning is deze week getekend en kan dus over een week of twee, drie worden afgegeven. Ik heb er persoonlijk achteraan gezeten dat er een ministeriële beschikking kwam.”

Volgens Camelia-Römer kwam de aanvraag voor de nieuwe locatie van CDC eind april dit jaar binnen. ,,Er was een verkiezing, een nieuwe formatie. Gezien de omstandigheden heeft de toekenning van de vergunning niet eens echt lang geduurd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Extra dialyse niet benut

  1. Mensen kunnen soms in het leven pech hebben maar veel van de oorzaken van nierschade hebben wij zelf in de hand; bijv. overgewicht, overmatig roken, hoge bloeddruk en hoge cholesterol. Een kennis van mij is 1.75 en hij weegt 98 kilo. Als ik bij hem in de auto zit stopt hij overal voor een kippenboutje of een sate plain en altijd met een halve liter frisdrank erbij. Ik zal geen medelijden met hem hebben als hij straks aan de nierdialyse zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *