32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Whiteman: ‘Ervaring Carter nodig bij Sehos’

HomeMediaAD | Whiteman: 'Ervaring Carter nodig bij Sehos’
Whiteman: Komst overgangsmanager wordt tegengewerkt.
Whiteman: Komst overgangsmanager wordt tegengewerkt.

Willemstad – De aanstelling van Elisa Carter als overgangsmanager bij het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is indirect voortgekomen uit een zeer kritisch rapport van uitvoeringsorganisatie Usona. Dat zegt minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur tegen het Antilliaans Dagblad. Hij zei ook dat het contract nog niet is getekend:

,,Ze zou op 16 april tekenen, maar toen bleek dat iemand van de Raad van Bestuur stiekem de tekst had veranderd. Toen is ze zonder te tekenen weggegaan.”

Toch gaat de minister ervan uit dat zij haar functie zal aanvaarden.
Het nieuws over de komst van Carter leidde gisteren tot kritiek binnen en buiten de regeringscoalitie. Statenlid Marilyn Moses (PAIS) wil van de minister opheldering over de gevolgde procedure.

,,Er is geen sprake geweest van openstelling van de vacature, zoals bij zo’n functie moet gebeuren. Wie zegt dat er op Curaçao geen geschikte kandidaat te vinden is?”

Ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stelde kritische vragen. Veel kritiek is er ook op het bedrag van 35.000 gulden per maand dat voor Carter is uitgetrokken.
Volgens Whiteman is er voor een dergelijke functie geen openstelling van de vacature nodig.

,,Deze mevrouw heeft enorme ervaring met transities. Zo iemand is lokaal niet te vinden.”

De kritiek komt van mensen die beter zouden moeten weten, zegt de minister.

,,Iedereen die het rapport van Usona leest snapt dat het zo niet verder kan. We zijn al dertig jaar bezig met de verbetering van het ziekenhuis. Dat wordt steeds tegengewerkt. In het verleden was ik ambtenaar en werd ik aan de kant gezet. Nu zit ik hier als minister en kan ik het uitvoeren.”

Carter is daarvoor de aangewezen persoon, aldus Whiteman, die wijst op haar eerdere ervaring in topfuncties in Nederland. Carter moet als overgangsmanager toezien op de financiële situatie bij het ziekenhuis. Zij moet de komende twee jaar bovendien de overgang naar het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) begeleiden.
Het onderzoek van Usona, dat in opdracht van het Sehos zelf is uitgevoerd, was een diepte-onderzoek naar het hele ziekenhuis. De precieze conclusies wil de minister niet vrijgeven, maar ze zijn volgens hem zeer negatief.

,,Het management mist een ‘sense of urgency’ en is niet in staat om de situatie ten goede te keren.”

Whiteman legt uit dat de financiële injectie van 30 miljoen gulden, zoals eerder al bekend werd, gefaseerd wordt vrijgegeven.

,,Daarvan is 14 miljoen bestemd voor investeringen in achterstallige zaken. De overige 16 miljoen is volgens deskundigen in twee jaar terug te verdienen via bijvoorbeeld kortingen bij leveranciers, maar zelf geloof ik daar niet in.”

Hoe de 30 miljoen wordt gefinancierd kan de minister niet zeggen:

,,Er ligt een voorstel van Financiën bij de Raad van Ministers. Daarover zal morgen worden gesproken.”

Er zullen duidelijke randvoorwaarden gesteld worden, voegt hij eraan toe.
Voorzitter Ashley Duits van het medisch stafbestuur bevestigt tegenover deze krant dat er in augustus 2014 al een brief aan Whiteman is gestuurd waarin de aanstelling van Carter is voorgesteld.

,,We volgen het Nederlandse model voor ziekenhuizen die problemen hebben.”

Duits ziet daarin geen probleem.
Statenlid Moses vraagt zich ook af of iemand moet worden aangesteld die enkele jaren geleden in Nederland in opspraak is geraakt. Whiteman vindt dat de moeite van het bespreken niet waard.

,,Het zou gaan om 1,6 miljoen dollar voor de bouw van een ziekenhuis in Suriname. Nergens ter wereld kun je voor dat bedrag een ziekenhuis bouwen.”

Het is nog niet bekend of PAIS een Statenvergadering gaat aanvragen over de aanstelling van Carter.

,,Ik moet nog overleggen wat we nu gaan doen. We kunnen een vergadering aanvragen, maar dan moet je de steun hebben van nog twee Statenleden.”

Leeflang vindt het niet kunnen dat Whiteman een vertrouwenspersoon in het Sehos aanstelt voor 1 miljoen gulden voor twee jaar.

,,Dit gedrag van Whiteman moet nu stoppen”, aldus Leeflang.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. We hebben het toch hoop ik over dezelfde Carter geboren in Demerara, formerly British Guyana, die illegaal de grens overgestoken was naar Suriname en daar tijden op straat heeft geleefd.
    Ja ik dacht zo maa even.

  2. Beste H,
    In de deze instantie moet ik kwijt dat u echt niet goed oplet. Het artikel is afkomstig van het Antilliaans Dagblad zoals u onder het bericht kan zien “Bron Anilliaans Dagblad” Weet u eigelijk wel wat Knipselkrant betekend, ik denk het niet. In het deel “Wie zijn wij ( About us)” http://knipselkrant-curacao.com//?page_id=93536 kunt u lezen dat de Knipselkrant content overneemt van andere media. Dus gebruik maakt van de copy/plak techniek. Vroeger deden ze het misschien in een plakboek met plaksel. Nu is er de digitale techniek. Maar bij mij rijst meteen de vraag, U geeft aan dat iemand kankerpillen verkocht aan het Sehos a 100 Nafl of meer, dat deze pillen in NL slechts 10 Euro kosten en dat Mevr. Carter dit ontdekte. Geef eens wat meer info en bron. Zou het geen kwestie geweest kunnen zijn van Inkoop. Hoe meer hoe goedkoper???

  3. Beste m, zo te lezen ben jij een pillenverkoper aan het ziekenhuis.
    Een kankerpillen verkoper die jarenlang kankertabletten voor meer dan 100 gulden per stuk aan het ziekenhuis verkocht terwijl deze pillen in Nederland nog geen 10 euro per stuk kosten!!!!!

    Dankzij mevr. Carter is dit ontdekt. Natuurlijk moeten deze mensen van zakkenvullers die jarenlang het ziekenhuis hadden opgelicht het veld ruimen…
    Voor meer informatie hierover de link van afgelopen zaterdag ”Awe ta djasabra,” waar dhr. Whiteman minister van volksgezondheid tevens nieuwe premier van Curacao zelf dit naar buiten brengt en dit is maar het begin.
    Jammer dat de knipselkrant de zaken alleen van een kant belicht, een echte knipselkrant dus.

    Hier is de link, hoop dat iedereen nu weet wat er jarenlang aan de hand is/was in het St. Elisabeth Hospitaal qua zelfverrijking en oplichting.

    http://www.ustream.tv/recorded/71953206

    Scroll naar 1:53 om de nieuwe premier van Curacao zelf hierover te horen.

  4. Wat heel jammer in de huidige journalistiek is dat er geen hoor-wederhoor gesprekken worden gevoerd en dat er allerlei beschuldigingen worden geuit.
    neemt u van mij aan dat er bij fraude gevallen rechtsvervolging plaats vindt .
    En als al deze feiten waarheid zouden zijn dan stop je toch met werken dan dat je probeert voor de maatschappij iets te betekenen

  5. ik denk dat whiteman het veld moet gaan ruimen voor deze onzin-deze persoon heeft absoluut niet de capaciteit om dit werk aan te kunnen-en een bedrag dat genoemd word als salaris is helemaal achterlijk-waar halen deze achterlijke bestuurders deze onzinnige betalingen vandaan?-zijn wij als volk zo idioot dat we allemaal maar toelaten-zo blijven we uitgezogen te worden.Ikzelf heb alle kwaliteiten en papieren om deze baan aan te kunnen-en ik vind dit bedrag ronduit idioot overdreven-hier zit een hele vieze geur aan-Oh ja ik ben blank en een man-zou kunnen toch.

  6. Ik ben er van overtuigd dat dokter Whiteman het eerlijk meent.
    Maar geloof wel mét de ongelovigen dat voorzichtigheid geboden is.
    Die mevrouw Carter goed laten screenen, want als je de in omloop zijnde berichten moet geloven ben je toch geneigd je meer dan tien keer achter de oren te krabben voor je zo maar voor haar zou durven kiezen. De Overheid heeft zich te vaak in de luren laten leggen door het benoemen van zg alom geprezen deskundigen. Die bleken later niets anders dan wolven in schaapskleren. Oplichters en gladde praatjesmakers die zich van de mooiste praatjes wisten te bedienen en daarom geloofd werden.
    De toentertijd tegen alle adviezen in benoeming van een voor die taak volkomen ondeskundige hoofd van het Landslaboratorium, omdat de toenmalige minister niet tegen de “charme” van deze charlatan opgewassen was, is er de oorzaak van dat het ADC nooit meer uit het moeras is gekomen waarin deze figuur het toentertrijd internationaal erkend Landslaboratorium heeft gestort.
    Daarna werd om de boel te “redden” geloof gehecht aan de praatjes van een zo mogelijk nog grotere oplichter, over wiens functioneren een zodanig negatief rapport is opgesteld dat de Overheid het nooit heeft durven publiceren. Dat rapport is door onbekenden ooit in mijn brievenbus gedropt en werd door mij met niet aflatend knipperende ogen doorgenomen.
    CTEX is in dit rijtje dat met tientallen andere voorbeelden kan worden aangevuild een van de laatste voorbeelden van het geloof hechten aan de praatjes van een goed gebekte praatjesmaker

    Dus doktr Whiteman : Oppassen geblazen.

  7. Heren, met namen politici, ken U het spreekwoord, een onderdeel van de vrouw, IS sterker als 20 paarden.. u bent gewaaraaaaat schu.

  8. een ervaringsdeskundige is nog fout, als er iets te verdelen is kan je beter zelf iemand aanstellen dan erachter komen dat je niet mee deelt.

  9. Het salaris van Carter is ridicuul. De aanstelling van iemand die overal waar ze gewerkt heeft met geruchten over fraude is vertrokken maakt het nog belachelijker.

    En de uitlating van Whiteman over die 1.6 miljoen dollar is Suriname is ronduit belachelijk, dat bedrag is niet in een ziekenhuis gestoken maar zou op de bankrekening van Carter terecht gekomen zijn.

    Jammer dat we politieke partijen zonder ballen hebben (met Pais/Rosaria als triest dieptepunt) want dit zou nooit getolereerd mogen worden.

    Moeten we nu echt rekenen op de MFK om hier een stokje voor te steken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties