28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Ernstige verdenkingen

HomeMediaAD | Ernstige verdenkingen
AD commentaar | Ernstige verdenkingen
AD commentaar | Is er met een kanon op een mug geschoten?

Centrale Bank-president Emsley Tromp had geen andere keus dan te besluiten om voorlopig afstand te nemen van de belangrijke instelling waar hij leiding aan geeft en daarmee het Openbaar Ministerie (OM) alle medewerking te verlenen bij het onderzoek naar mogelijk strafbare feiten.

Elke (hoge) functionaris die formeel verdachte is in een strafzaak dient deze ruimte te bieden aan het onderzoeksproces en dit niet te verstoren door bijvoorbeeld zijn aanwezigheid op de werkvloer of door zich te bemoeien met de dagelijkse gang van zaken.

De beschuldigingen aan het adres van de topman van de CBCS zijn dermate ernstig, (belasting)fraude en witwassen van geld, dat het haast niet uitmaakt of dit in de ‘privésfeer’ zou zijn gebeurd – zoals het OM aangeeft – of dat dit (in)direct verband houdt met zijn werk als hoogste baas van het toezichthoudend orgaan van de financiële sector in de landen Curaçao en Sint Maarten. Dan past enkel nog het per direct tijdelijk terugtreden. Ook al ontkent hij zelf ‘ten sterkste’ alle verdenkingen.

Het gaat hier niet op de eerste plaats om het belang van de persoon Tromp, maar boven alles om het voorname instituut de Centrale Bank dat boven alle twijfel verheven dient te zijn. Daarbij moet wel duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds het verspreiden van (valse) geruchten en speculatie, wat door het rapport-Rosenmöller over de periode van het kabinet Schotte krachtig werd afgekeurd, en anderzijds de formele verdenking door justitie.

Aangenomen mag en moet worden dat zowel procureur-generaal Guus Schram en zijn korps officieren van justitie als de onafhankelijke rechter-commissaris (in de zaak-Tromp overigens opvallend van Sint Maarten), uiterst zorgvuldig te werk gaan. Dat dient sowieso altijd al te gebeuren, in elk strafrechtelijk onderzoek en tegen iedere verdachte, maar het lijkt aannemelijk dat in het geval van een inval op het woonadres van de president van de Centrale Bank hier nog meer aandacht voor is.

Want dit heeft zeer vergaande gevolgen voor het aanzien van de CBCS als instituut en ook voor de kleine, maar wel autonome Caribische landen in het Koninkrijk. Zou zoiets überhaupt denkbaar zijn indien het de president van De Nederlandsche Bank betreft?

Verder zijn vriend en vijand het erover eens dat het gebeurde en vooral de wijze waarop weleens van invloed kan zijn op de uitslag van de aanstaande verkiezingen. Want amper 24 uur na de huiszoeking proberen partijen die al eerder aasden op het vertrek van Tromp hiermee hun gelijk te claimen en er electoraal gewin mee te behalen. Zoals ex-premier Gerrit Schotte, die vindt dat de president als verdachte definitief moet opstappen, maar zelf als veroordeelde nog gewoon aanblijft als Statenlid.

Het Recherche Samenwerkingsteam (RST), het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) en het OM moeten doen wat ze moeten doen – ongeacht wie het betreft, want juist daarom is Vrouwe Justitia blind – en ook de wettige middelen inzetten die ze daarvoor tot hun beschikking hebben.

Was er echter niet ook een manier die minder heftig en toch net zo effectief is, vooral nadat Tromp twee maanden terug zelf een dossier over zichzelf aan de PG overhandigde en zich beschikbaar stelde voor beantwoording van vragen? De tijd zal het leren.

Tegen Tromp heeft het OM ernstige verdenkingen geuit. Hij wil de komende tijd de kans krijgen om alle medewerking aan het onderzoek te verlenen en vertrouwt er naar eigen zeggen op dat op korte termijn duidelijk wordt dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. Dit onderzoek zal moeten uitwijzen of de CBCS-topman, die al jaren de stabiliteit van eerst de Antilliaanse en nu de Caribische gulden behartigt, inderdaad ten aanzien van zijn privéfinanciën correct heeft gehandeld.

Zo dat niet het geval is, dan dient dat onmiddellijk consequenties te hebben en moet hij nog vóór een eventuele veroordeling het veld ruimen als president. Of is tegen hem te zwaar geschut ingezet? Populair gezegd: is met een kanon op een mug geschoten?

Mocht dit blijken, dan kan ook dit laatste niet zonder gevolgen blijven, want met het staatsbelang van geen enkel land – groot of klein – mag op lichtzinnige wijze worden omgegaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. het is in en in triest mensen die tegen beter weten in het eiland leeg roven.
  hoe had het kunnen lopen wanneer je al het geroofde mee kon nemen
  naar je graf?

 2. helemaal met je eens Maurice, een ieder die fout heeft gedaan en vooral met een belangrijke functie moet er voor zorgen dat hij integer is. Maar dat schijnt nogal moeilijk te zijn voor zowel de corrupte politici , directeuren en topmanagers, zij stelen allemaal als de Raven en trekken het hele eiland leeg, en dat alles onder het mom, van ,ja hij/zij doet het toch ook. Of niet dan Gerrit de Raaf.

 3. Stabiliteit in de Curacaose financiele dienstverlening?

  Eric Garcia en Stephen Capella roofden Girobank leeg, Ansary deed hetzelfde met Ennia en dan was er nog de affaire Deuss. Allemaal terwijl Tromp cs met de handen in de zakken toekeken.

  Ook intern rommelt het bij de Centrale Bank met het onbeantwoord laten van relevante vragen van de Algemene Rekenkamer en ongekend nepotisme, met als trieste dieptepunten de aanstelling van Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy (notabene een nicht van Tromp!).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties