AD | ‘Elke verhuurder belasten’

Chata-ceo: Curaçao loopt jaarlijks miljoenen mis in toerismesector

Willemstad – Curaçao loopt jaarlijks meer dan 10 miljoen gulden aan belastinginkomsten uit het toerisme mis doordat de overheid de regels die voor hotels gelden, niet toepast op bed & breakfast en andere accommodaties.

Dat zegt Miles Mercera, ceo van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata).Voor de duurzame ontwikkeling van de toerismesector, zegt Mercera, is het essentieel dat er een ‘level playing field’ is. Een situatie waarbij alle ondernemers die kamers of slaapplaatsen aan toeristen verhuren, hun verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van deze voor Curaçao uiterst belangrijke sector en belasting bijdragen.

De ceo van Chata zegt geen tegenstander te zijn van alternatieve accommodaties. ,,Feit is dat reizigers vandaag de dag nieuwe manieren vinden om toeristische bestemmingen te ontdekken en dat zij op zoek gaan naar een ander type verblijf, een andere ervaring. De hotelindustrie, zowel wereldwijd als ook lokaal, is zich daar terdege van bewust en beantwoordt deze trend met innovatie van haar product. Ook op Curaçao investeren hotels flink in vernieuwing van de service en faciliteiten om hun marktaandeel te kunnen behouden.”

Internetapplicaties en social media hebben de toegang tot het aanbod van de meest uiteenlopende accommodaties voor toeristen vereenvoudigd. Bookingsites als Airbnb, Booking.com, Expedia en Homeaway.com zijn zeer succesvol. ,,Deze reuzen zouden ook financieel bij moeten dragen aan de ontwikkeling van een bestemming die zij promoten”, zegt Mercera. ,,Het is tijd voor de ‘sharing economy’, waarbij verantwoordelijkheden worden gedeeld en gezamenlijk voordeel wordt genoten.”

Chata doet een dringend beroep op de overheid om met wet- en regelgeving te komen die afrekent met het groeiend aantal kamers en logies voor toeristen op Curaçao waarvoor geen omzetbelasting wordt afgedragen. ,,Door gebrek aan toezicht en controle van de overheid op de alternatieve markt, loopt Curaçao jaarlijks miljoenen guldens aan belasting mis”, zegt Mercera. Chata heeft berekend dat het op jaarbasis om een bedrag van tenminste tien miljoen gulden gaat.

Iedereen is het erover eens, aldus Mercera, dat Curaçao behoefte heeft aan meer promotie wereldwijd.

,,Het huidige marketingbudget biedt daartoe echter geen mogelijkheden. Wij zijn financieel te beperkt om Curaçao internationaal te positioneren als een top toeristische bestemming. Er zijn dringend extra middelen nodig.”

Mercera wijst erop dat de overheid in januari van dit jaar een overeenkomst met Airbnb heeft gesloten voor het innen van belasting, maar dat Chata momenteel, zeven maanden later, nog steeds wacht op een update van de gemaakte afspraken en de wijze waarop deze al dan niet zijn geïmplementeerd.

,,Ongeveer 15.000 personen maken voor het boeken van een reis naar Curaçao gebruik van het Airbnb-platform. Het innen van omzetbelasting is niet de enige manier om tot een ‘level playing field’ te komen, maar het is alvast en goede start.”

Bron: Antilliaans Dagblad

18 Reacties op “AD | ‘Elke verhuurder belasten’

 1. @Enri: lees mijn post nog maar een keer. Waar staat dat ik niet vindt dat iedere verhuurder moet betalen?

 2. La Stiwz heeft gelijk, wat nodig is is meer en betere controles door het BAB.

  En redactie, hoeveel waarschuwingen moet Enri nog krijgen voor zijn bijdragen die geen enkel niveau hebben?

  Ik hoop dat die man geen kinderen heeft.

  “Proefwaarschuwing: Deze comment zou (deels) zijn verwijderd wegens strijd met nieuwe spelregels.”
  Vriendelijke groeten,
  KKC commentpolis

 3. LaStiwz dom bent jij die stript in Campo in de jouw rossestring besmeurt met poep.

  Het overheid moet iedereen die aan Airbound doet kaalplukken.

  “Proefwaarschuwing: Deze comment zou (deels) zijn verwijderd wegens strijd met nieuwe spelregels.”
  KKC commentpolis

 4. @Joep: welke tourist tax. Deze bestaat al sinds begin dit jaar niet meer.

  Als particuliere vakantie verhuurder behoor je 7% OB af te dragen, niet meer aan Chata, maar gewoon aan de Ontvanger. Voorts wordt 65% van de huurinkomsten progressief belast.

  Alleen bij mij in de wijk wordt al minstens voor 5 miljoen per jaar verhuurd aan vakantiegangers.
  7% daarvan is al 350.000,-.
  Daarna worden deze inkomsten nog eens belast in de IB. Tel nog een laag tarief IB hierover (5 miljoen maal 65% maal 30% IB) is nog eens minstens 1 miljoen.
  En neem van mij aan voor 30% IB tekent hier iedereen in deze wijk blind.

  Even een ander rekensommetje:
  – huur $ 50,- per dag
  – 50% bezetting (als je dat niet haalt kun je beter andere werkzaamheden gaan zoeken)
  – 7% OB
  – 20% IB over 65% van de huurinkomsten
  – aantal appartementjes: minstens 2.000.

  Als alles binnengeharkt zo worden door de belastingdienst:
  Aan OB: $ 50,- maal 365 dagen maal 50% maal 7% maal 2.000 maal 1,78 is meer dan ANG 2.270.000,-.
  Aan IB: $ 50,- maal 365 dagen maal 50% maal 20% maal 2.000 maal 1,78 is bijna ANG 6.500.000,-.

  Gaat dan toch (zeer conservatief geschat) over bijna 9 miljoen gulden. Ik heb ze net niet.

 5. Misschien moet domme kracht Miles een scientific onderzoek laten doen ipv ongefundeerd met cijfers te strooien. Ongelooflijk stupide figuur .

 6. Hoepel op Miles jullie eten van de belastingbetaler dezelfde die zijn huis niet kwijtraakt op deze klip en uit arrenmoede vaak moet verhuren en die terecht zoals William aangeeft wel onroerendz belasting betaald en andere kosten heeft, vraag je liever af hoe het komt dat er zoveel huizen pm executoriaal worden verkocht en waarom marktplaats meer dan 180 huizen in de verkoop heeft+ bij alle makelaarskantoren, geef toe dat het crisis is op het eiland, dat er nauwelijks Amerikanen komt men dankzij de goede naam van het eiland, drugs, atrakos en toeristen ovetvallen.
  Jij en je voorgangster en de rest van die achterlijke klup raaskallen maar wat. Jullie eten op kosten van de gemeenschap stel nixnutten.

 7. Joep Meloen

  @ La Stiwz,

  Je gaat er vanuit dat de stelling van kleutertje Miles correct is. Ik durf dat te betwijfelen. Ik vrees dat er totaal geen basis voor zijn stelling is, hij verzint het gewoon ter plekke en gaat het rondbazuinen in de hoop dat er wel een politicus op zal staan die hem blindelings gelooft. Dan wordt er een klopjacht geopend, worden veel BnB’s gesloten en kan Chata weer een andere reden verzinnen waarom hun hotelkamers leegstaan.

  Natuurlijk zijn er verhuurders die niet alles opgeven, doch dat percentage zal laag zijn. Ik heb het een keer uitgerekend over wat voor bedrag dan zouden praten en toen kwam ik niet verder dan 800,000 NAF wanneer geen enkele kamerverhuurder iets op zou geven. Het gaat immers om de tourist tax en die is vrij laag.
  De OB moeten ze wel afdragen, met name degenen die een bedrijf hebben. Geef je geen OB op dan heb je echt een groot probleem en ook dat is de moeite niet waard.
  We praten over 3 USD OB en hooguit 3 USD voor tourist tax wanneer we praten over 50 USD per kamer per nacht. Dan moet je wel echt dom zijn om daar je nek voor uit te steken.

  Ergo, laat Miles maar eens de bewijzen op tafel leggen, dan praten we wel verder.
  En dat dus van iemand die totaal geen kamers verhuurt !

 8. @Brian S: de BAB is bij mij en vele anderen in de wijk al langs geweest.
  Ik heb de complete reserveringslijst in moeten leveren en alle Aqualectrarekeningen.

  Controle is er zeker, echter volgens mij op de verkeerde manier.

  Waarom niet controleren via de visum formulieren..
  Papieren formulieren afschaffen. Invullen kan alleen maar via internet een visum aanvragen en deze gegevens dan gebruiken en dubbel checken bij de verhuurder. Is niet waterdicht, maar wel voor 90%.

  Voorts kan de BAB ook via internet mijn kalender zien. Ze weten dus exact wanneer ik wel of niet verhuur.

  @Enri: wederom een dom en wazig verhaal van jou. Hoezo AirBnB illegaal verklaren? Wat doen zij fout? AirBnB verhuurt niet, dat doet de eigenaar van een pand.

  De BAB begint in mijn ogen verkeerd. Binnen enkele weken is vrij eenvoudig vast te stellen wie hier op het eiland allemaal zit te vakantieverhuren.
  Doen dezeverhuurders geen aangifte, mannetje langs sturen en onderzoeken. Is toch niet zo moeilijk.

 9. @Drechi pa bosnan Tur, Kijk zelf op Airbnb. Veel zijn slaapkamertjes, of de huisjes waar oma eerst in woonde. Weinig luxe bij maar gewoon een manier voor de arme YDK om een zakcentje te verdienen en voor de tourist een kans om lokaal te zitten.

  Belastingdienst en BAB kunnen ook gewoon op Airbnb gaan en dan langsgaan bij de mensen om te controleren of ze belasting betalen.. zal wel een tijdje duren want ik neem aan dat ze nu de praktijk van Mw. Cooper controleren aangezien die veel cash betalingen krijgt en gewoon 50.000 cash thuis heeft liggen. Zal wel een tijdje duren om voor dat geld elk factuurtje te vinden.

 10. Drechi pa bosnan Tur

  Aiai ai, wat een gezwam weer……..
  Beseffen de tantes hier dan wel dat “Jan met de Pet” niet eens een eigen huis heeft, laat staan dat hij luxe vakantiewoningen via ABNB aan de man kan brengen…………….. En dan via de computer? Laat me toch niet lachen, mensen…….
  Het zijn dus de “rijkaards” die hun fortuin met bijvoorbeeld grote partijen “foute luiers” langs slinkse wegen toch weg weten te drukken, en door quasi BV-tjes op te richten om de KPMG kopstukken te helpen om geld weg te sluizen, zelf in het gevang hebben gezeten, bijeen hebben gescharreld die zich dit soort trucjes kunnen veroorloven.
  Ik hoef daarvoor echt geen “I. Kooper, Lastiwz, Mano, Drechi of Wim
  1” te heten om dat te beseffen… :):):):):)

 11. Men moet AbB illegaal verklaren en Meo of justitie moet invallen doen in alle verdachte luxe woningen om te controleren of deze illegaal wordt verhuurd.

  Zo ja krijgen de verhuurders forse boete en als ze niet betalen die woning op findishi zetten.

 12. @Joep, Onze Milesje… die denkt als iemand boekt dan betalen ze geen belasting. fout. airbnb is een boekingsprogramma.. de verhuurder heeft gewoon belastingplicht.. hetzelfde als ik santa Barbara resort zou boeken dan heeft santa Barbara resort ook de plicht om te betalen.

 13. Joep Meloen

  @ Miles Mercera:

  Ik heb in een andere topic al een uitgebreide reactie geschreven, maar ook hier wil ik je nogmaals vragen: ‘bewijs je stelling dat AirBnB verhuurders geen belasting betalen’ of biedt anders je excuses aan !

  Jij en de leden van Chata begrijpen de toerist niet meer en dat wil je afwenden op de verhuurders die het wel begrijpen.
  En voor de rest: ‘lees mijn reactie in de andere topic maar’.

 14. Jammer dat deze halve nicht gewoon niet zijn Eigen product gaat verbeteren.
  En dat van iemand die al sinds 2011 de marketing voor chata doet.. Blijkbaar daar geen goed werk deed want hij zit alleen maar te klagen over concurrentie met airbnb!

  Weet je Miles wat evolutie is? Waarom sommige volkeren zijn uitgestorven? Waarom succesvolle bedrijven failliet gaan.. omdat ze niet met de tijd meegaan! Niet veranderen! en jij betn daar een goed voorbeeld van!

  Ga maar goed nadenken hoe jij je Eigen product kan verbeteren!

 15. Geachte Chata, het het gaat bij de toerist gewoon om geld. Als hij een huisje huurt en voor zichzelf zorgt kan hij met een gezin van 5 personen voor $ 125.- per nacht riant wonen, wellicht zelfs met een privé zwembad.
  De gerenoveerde hotelkamer valt hierbij in het niet.
  Ook de accomodaties van Corendon bieden voor lage all-in prijzen veel waar voor hun geld. Uit die hoek wordt niet geklaagd, maar steeds weer geïnvesteerd.
  “The times they are a-changing” zong Bob Dylan al veertig jaar geleden.
  In Curacao kijkt men steeds weer naar het verleden (Isla) Dat is echt voorbij en komt nooit meer terug komt. Start inventing your own future.

 16. Sorry voor de slip ups
  Mijn toetsenbord heeft het begrepen

 17. Elke hurdler betaald onroerendzaakbelasting. Overhead moet stoppen die achterlijke Chata van gemeenschapsgeld te laten facilitateren, al jaren Lang Cullen hij en zijn voorgangets hun zakken op kosten belastingbetaler.

 18. Er is ook nog een paar honderd miljoen aan erfpacht en huur grond inkomsten te halen-het meeste is in handen van ex-politici en hun familie-ga daar maar achteraan-heb je snel geld.
  Mensen die hun erfpacht en huur grond niet betalen moeten dit via de rechter afgedwongen worden en dat die land stukken terugvorderen-vergeet de hooooge boeten niet toe te delen-politici verrijken zich al honder jaar aan dit soort middelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *