28 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Eindelijk kleine groei

HomeNieuwsAD | Eindelijk kleine groei
BBP Curaçao gekrompen in eerste kwartaal van 2015
Tromp (CBSC) : Prille lichte economische groei voor Curacao, krimp voor Sint Maarten

Willemstad/Philipsburg – Eindelijk lijkt er – zij het nog pril, voorzichtig en bescheiden – sprake van economische groei voor Curaçao.

Nadat eerder deze week het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een opleving van het vertrouwen van bedrijven in economie en de toekomst registreerde, is het nu de beurt aan de Centrale Bank voor positief nieuws:

,,De overheid van Curaçao is een traject begonnen om de kosten van het overheidsapparaat en de sociale verzekeringen te verlagen en tegelijkertijd de economische groei te stimuleren. Dit heeft bijgedragen aan een reële economische groei van 0,4 procent in het tweede kwartaal van 2015”,

aldus de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp, in het jongste kwartaalbericht van de CBCS.

Eerder was nog sprake van een Curaçaose economie die maar op de nullijn of daaronder bleef, terwijl bijvoorbeeld Sint Maarten – het andere land in de monetaire unie – wel groeide. Nu zijn de rollen omgedraaid (zie ook elders in deze editie: Politieke crisis Sint Maarten nekt economie). Tromp:

,,Sint Maarten, echter, heeft gedurende het tweede kwartaal een economische krimp van 0,6 procent geregistreerd.”

De groei van Curaçao gedurende de maanden april, mei en juni 2015 werd gedreven door een toename van de binnenlandse vraag, aangezien zowel de particuliere als de overheidsbestedingen stegen.

De reële groei van het bruto binnenlands product (bbp) werd echter gematigd door een daling in de netto buitenlandse vraag omdat de exporten meer afnamen dan de importen, legt de CBCS-topman uit.

,,De toename in de particuliere bestedingen werd enkel gedreven door de consumptie, aangezien de investeringen daalden. Tegelijkertijd stegen de overheidsbestedingen door een toename in de investeringen in onder andere de bouw van het nieuwe ziekenhuis.”

Aan de economische expansie van Curaçao in het tweede kwartaal van 2015 werd vooral bijgedragen door de groei in de sectoren industrie, groot- & kleinhandel en restaurants & hotels.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. “traject .. om de kosten van het overheidsapparaat en de sociale verzekeringen te verlagen en tegelijkertijd de economische groei te stimuleren.”
    Vertel dat aan alle pensionados, ondernemrs i.h.k.v. dr niruwe belastingwetgeving, de ambtenaren en hun Sociaal Statuut en basisverzekering ziektekosten (bvz) en het groot aantal ambtenaren die op kosten van de belastingbetaler yhuis zitten.
    Met uitzicht op de komende politieke verkiezingen is dr ingezette charme offensief overduidelijk!
    Zoals Clinton in het verleden aangaf: “It’s the economy stupid.”

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties