31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Einde bank- en winstgeheimen

HomeMediaAD | Einde bank- en winstgeheimen
SPF en trust zijn en blijven uitsluitend belast bij winst uit bedrijf

Willemstad – De internationale normen over transparantie en fiscale informatie- uitwisseling hebben een einde gemaakt aan het bankgeheim en aan alle winstgeheimen die mogelijk zijn. Er zijn op dit moment 150 jurisdicties die deelnemen in het ‘Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes’.

Die hebben samen afspraken gemaakt om te voorkomen dat fiscale bases eroderen en winsten weggesluisd worden. Dit wordt aangeduid met de term Beps, dat staat voor ‘Base Erosion Profit Shifting’. Curaçao is een stapje dichterbij om te voldoen aan de internationale normen door de vorige week in de Staten aangenomen Landsverordening houdende aanvullende documentatieverplichting verrekenprijzen.

Beps is hoog op de politieke agenda van de G20 komen te staan na de financiële crisis, zo legt het ministerie van Financiën uit. Het in 2013 afgesproken Beps-pakket houdt 15 acties in.

,,Al vanaf het einde van de jaren negentig heeft Curaçao ervoor gekozen een fiscaal transparant land te zijn. In 2016 is Curaçao hiermee doorgaan door vier verplichte punten van het Beps-actieplan in te voeren. De vorige week aangenomen wet gaat over landenrapportages met als doel het uitwisselen van informatie van multinationals die op Curaçao gevestigd zijn en een totale omzet hebben van 1,5 miljard gulden per jaar.

,,De multinationals moeten hun informatie aan Curaçao rapporteren en Curaçao zal de informatie uitwisselen met alle landen waarin de multinationals zijn gevestigd”, zo legt het ministerie uit.

De Curaçao International Financial Services Association (Cifa) legt nader uit dat in de onlangs aangenomen wetgeving de verplichting is opgenomen dat de Stichting Particulier Fonds (SPF) aangifte moet doen van winstbelasting over het jaar 2019, dus in 2020. Daar was de SPF eerder van vrijgesteld omdat een SPF geen bedrijf is en niet bedoeld is om winst te genereren. Toch moet de SPF nu dus een winstbelastingformulier invullen zodat de overheid alle gegevens zoals de ‘ultimate beneficial owner’ over deze stichtingen paraat heeft.

Andere op komst zijnde Bepsnormen hebben betrekking op de E-zone, het exportregime en wetgeving met betrekking tot de winsten uit Intellectuele Eigendommen (IP), zo legt zowel het ministerie van Financiën als Cifa uit.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties