Marcia Nieuwenhuis

Vele duizenden mensen zijn dit weekend in Venezuela de straat op gegaan voor een vreedzame protestmars. Massaal werd gehoor gegeven aan de oproep om in het wit de doden te herdenken die de laatste weken vielen bij demonstraties tegen president Nicolás Maduro.
De laatste drie weken vielen bij demonstraties tegen de regering zeker 21 doden. In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Caracas twaalf mensen gedood, van wie elf in de volkswijk La Valle.
Elektrocuties
Een aantal van hen werd geëlektrocuteerd tijdens plunderingen. De oppositie geeft het hardhandige optreden van Veiligheidstroepen hiervan de schuld.
De grote protesten begonnen na een beslissing van de hoogste rechtbank van Venezuela van bijna een maand geleden. Het hooggerechtshof kondigde toen aan de taken van het parlement over te nemen, omdat de volksvertegenwoordiging volgens de rechters van het hof slecht samenwerkt en regels aan zijn laars lapt. Het parlement wordt gedomineerd door tegenstanders van president Nicolás Maduro. Het hooggerechtshof lijkt juist op de hand van de president te zijn. Hoewel de beslissing al snel werd teruggedraaid bleef er woede bij de inwoners van het land.

Een week later werd besloten dat de belangrijke Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles vijftien jaar lang geen politiek ambt meer mag bekleden. Capriles, momenteel gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Miranda, kreeg het beroepsverbod omdat zijn protestacties volgens de autoriteiten zouden hebben aangezet tot geweld.
‘Staatsgreep’
Beide besluiten hebben leidden tot enorme commotie. De oppositie sprak over een ‘staatsgreep’ en in hoofdstad Caracas raakten studenten slaags met de politie.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om alleen naar Venezuela te reizen indien dit noodzakelijk is, omdat er nieuwe demonstraties op komst zijn.
Bron: Algemeen Dagblad