Willemstad – ,,Het terugdringen van drugsgebruik en de bestrijding van drugshandel dienen bovenaan de politieke agenda te staan.” Dat zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in San José, Costa Rica, tijdens de eerste conferentie van landen die het Verdrag van San José hebben ondertekend.
Het Verdrag van San José, ook wel de ‘American Convention on Human Rights’, is de Amerikaanse tegenhanger van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het verdrag werd aangenomen te San José, Costa Rica, op 22 november 1969.
Drugssmokkel, zo zei premier Rhuggenaath in zijn toespraak, ,,vormt sinds enkele jaren een van de grootste bedreigingen van onze vrede en veiligheid. Dit zien wij heel duidelijk in onze regio, waar de productie en het transport van illegale drugs voor hevige problemen zorgt. De criminele organisaties die bij deze handel betrokken zijn, proberen met geweld en intimidatie de controle over hun handelsroutes te houden. Deze groepen ondermijnen het gezag en de wet. Ze zijn verantwoordelijk voor corruptie, het beïnvloeden van verkiezingsuitslagen en ze brengen de economie grote schade toe.”
Drugshandelaars maken het overheden heel moeilijk om effectief criminaliteit in hun land te bestrijden, aldus Rhuggenaath. ,,Gezien de schrikbarende cijfers, wat betreft het aantal dodelijke slachtoffers, de impact op de economie en de kosten voor de gemeenschap, dient het terugdringen van drugsmisbruik en de aanpak van drugshandel onze grootste aandacht te hebben. Deze georganiseerde criminaliteit is een almaar groter wordend gevaar in onze regio. Er is grote politieke wil en een grote hoeveelheid kapitaal voor nodig om deze uitdaging te trotseren.”
Geen enkel land in de regio is, vanwege de grensoverschrijdende aard van drugssmokkel, in staat om deze zware criminaliteit alleen het hoofd te bieden. ,,Deze strijd vereist een internationale aanpak op basis van de overtuiging dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is.”
De deelnemers aan de conferentie in Costa Rica dienen hun expertise op het gebied van drugsbestrijding met elkaar te delen, gegevens uit te wisselen, gezamenlijk operaties uit te voeren en elkaar juridisch en humanitair ondersteunen, zo maakte Rhuggenaath duidelijk. Daarbij stelde de premier het Koninkrijk der Nederlanden als voorbeeld.
,,De landen in het Koninkrijk werken samen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te beschermen, corruptie te lijf te gaan en de grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. De Koninklijke Marine en de kustwacht beschermen samen de grenzen van de landen en gebieden in het Koninkrijk en onderscheppen daarbij illegale transporten. Tevens voeren zij reddingsacties op zee uit, en hebben recent bewezen snel en adequaat te kunnen reageren bij natuurrampen voor het verstrekken van humanitaire hulp.”
De premier wees op de levering van hulpgoederen aan het door orkaan Irma verwoeste Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, en het al evenzeer getroffen naburige eiland Dominica. ,,In tijden van nood moeten we op elkaar kunnen rekenen.”
Bron: Antilliaans Dagblad
Rhuggenaath probeert er alles aan te doen om de aandacht van de interne (economische) problemen af te wenden. Gezien de aard van de problemen is het niet zo gek dat leden van zijn kabinet steeds ‘op reis’ zijn (vlucht gedrag). Maar goed, er is serieuze bezorgdheid over de economie. Een mogelijke oplossing voor de langere termijn wordt op onhandige wijze verkwist door de voorzitter MDPT en anderen. Ook Steven Martina, terug van Cuba, komt met nieuwe luchtkastelen. De Cubanen willen samenwerken op ICT gebied (!). Steven, volg jij wat er in de VS tijdens de presidentsverkiezingen heeft plaatsgevonden? Beïnvloeding van het electoraat via de sociale media. Is MAN misschien geïnteresseerd in de hulp van de Cubanen net zoals Trump dat kreeg van de Russen?
Voorts blijkt nu dat het stoppen van de rechtszaak door Rhuggenaath in de kwestie ARC vs UTS niet had gehoeven. Rhuggenaath heeft de Staten en het volk een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. Het zou teveel gaan kosten, zei hij. Het blijkt nu dat alles allang betaald was. Dus, kosten speelden totaal geen rol. Dergelijke gejokkebrok overal elders is een ‘politieke doodzonde’. Misschien moet Rhuggenaath eerst even wat aandacht geven aan urgente zaken intern en de kwestie van integriteit alvorens ‘werk’ over landsgrenzen te zoeken. By the way, Buitenlandse Zaken was toch een affaire van grote broer Koninkrijk?
Een ding valt op, politici hebben het bijna altijd over WAT en nooit over HOE ze een probleem gaan aanpakken. Ruggenaath heeft het over, “het terugdringen van drugsmisbruik en de aanpak van drugshandel onze grootste aandacht te hebben. ” De afzetmarkt ligt in VS en in Europa dus hoe wilt Ruggenaath en zijn publiek aan die vraag iets aan doen? Als ze het probleem willen oplossen, moeten ze beginnen met erkennen dat zij en hun voorgangers de oorzaak van het probleem zijn. Veel van deze partijen van die politici worden met drugsgeld gefinancierd. Het zal mij niet verbazen als tijdens de toespraak van Ruggenaath merendeel van de aanwezigen bezig was met sms’sen of een call girl voor de nacht bestellen.