31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 17:58

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Draaien dankzij vrienden

Fundashon Prevenshon wacht nog op subsidie 2017 | Jeu Olimpio

Willemstad – Fundashon Prevenshon heeft het eerste halfjaar alle werkzaamheden gewoon kunnen uitvoeren dankzij leningen bij vrienden van de stichting. Want de subsidie van de overheid voor 2017 laat nog even op zich wachten.

Zowel Raiza Pardo, voorzitter van de stichting die preventief onderzoek doet naar borst- en baarmoederhalskanker, als oprichter en bestuurslid prof. Bob Pinedo heeft er nog alle vertrouwen in dat de toezegging van 1,9 miljoen gulden er uiteindelijk komt. Zij baseren zich op het regeerakkoord, waarin preventie veel aandacht krijgt, en op uitspraken van de huidige minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN).

,,Uit haar toespraak tijdens onze bijeenkomst op 3 juli in het WTC bleek hoe belangrijk preventie is voor de minister”, zegt Pardo. ,,We krijgen het geld, dat is een kwestie van tijd.”

- Advertentie -

Pardo begrijpt wel dat de uitkering van de subsidie vertraging heeft opgelopen na de ‘vele wisselingen van de wacht’.

,,In een paar maanden hebben we drie verschillende ministers gezien.”

Maar de geplande werkzaamheden gaan gewoon door, ook nu de steun van de overheid op zich laat wachten. Pardo:

,,We hebben geld geleend bij onze sponsors.” Fundashon Prevenshon heeft in de loop der jaren een grote groep vrienden opgebouwd. ,,Zij hebben ons geholpen”, zegt Pinedo.

- Advertisement -

Begin dit jaar noemde Pinedo het nog ‘een grote opluchting’ dat de Curaçaose overheid had toegezegd de laatste tranche van 700.000 gulden voor 2016 over te maken en de stichting voor 2017 een subsidie te verlenen van 1,9 miljoen gulden. ,,Nu kunnen we de huidige plannen voortzetten en uitbreiden”, zei Pinedo destijds. Maar alleen de 700.000 gulden werd op de rekening van Fundashon Prevenshon gestort.

Dat de doelstelling, om tussen juni 2016 en juni 2017 10.00 vrouwen preventief te screenen op baarmoederhalskanker, niet is gehaald, ligt echter niet aan geldgebrek, maar aan de bekendheid van het onderzoek onder vrouwen. Pardo schat dat ongeveer 7.000 vrouwen de weg naar het kantoor in Otrobanda vonden.

,,We zijn in 2016 pas echt met het onderzoek naar baarmoederhalskanker begonnen. Het moet groeien. We proberen, onder andere via sociale media, meer vrouwen te bereiken en informatie te geven.”

Veertig procent van de vrouwen die een oproep krijgen voor een mammografie – tussen de 600 en 700 – laat zich ook daadwerkelijk screenen op borstkanker. Ook dat kan beter, zo gaf Pardo in januari al aan.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Inselair overeind houden is veel belangrijker dan volksgezondheid of onderwijs. De rest moet maar zien hoe ze het rooien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | PCR- en antigeentest vanaf maandag verplicht voor reizigers Bonaire naar Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Reizigers uit Bonaire moeten vanaf maandag een negatieve PCR-test voor vertrek tonen en drie dagen na aankomst op Hato een antigeentest ondergaan. Reden is...

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...
- Advertentie -