29 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Douanerechercheur Thokaai: Scanners hebben geen nut

HomeMediaAD | Douanerechercheur Thokaai: Scanners hebben geen nut
Drugsscanners douane honden | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Op douanerechercheur Michael Thokaai werd in 2002 een moordaanslag gedaan, omdat hij het Hato-team oprichtte en bolletjesslikkers in de kraag greep. In 2004 werd hij uitvoerig geïnterviewd in het Antilliaans Dagblad. Het artikel kreeg de kop ‘Drugsbaronnen hebben gewonnen’.

Nu, 15 jaar later, is zijn verhaal nog steeds actueel, na het bezoek van de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb en zijn uitspraken rond de scanners van de douane die het niet doen. Maar, zo vindt Thokaai:

,,De scanner heeft geen nut. Het kost veel geld. Ze gaan na zes maanden stuk. Maar waarom eigenlijk? Misschien zijn ze wel kapot gemaakt of worden ze kapot gehouden. Douanepersoneel voelt zich niet veilig of ze worden omgekocht. Ik ben voorstander van het gebruik van verschillende drugshonden tegelijkertijd. Daarmee kan niet gesjoemeld worden, zeker als je meerdere honden laat onderzoeken. Ook het Hato-team is bang. Daar werken de mensen alleen maar voor de 500 gulden aan extra toelage die ze op hun salaris erbij krijgen. Curaçao is te klein voor douaniers. Ze worden herkend, achtervolgd, omgekocht of bedreigd. Het zou beter zijn om Nederlandse douaniers roulerend in te zetten: ze zijn onbekend en dus minder makkelijk om te kopen en na drie maanden zijn ze weer weg. Ik vind dat er meer aandacht moet zijn voor de douaniers op Hato. Er wordt niemand meer in de kraag gegrepen met drugs. Dat klopt volgens mij niet. Er is mij toentertijd nooit gevraagd hoe het met me gaat, nadat ik beschoten was en gewond raakte in mijn gezicht. Ik heb nimmer nazorg gekregen, ook niet van Nederland, terwijl we het werk grotendeels doen voor Nederland, waar alle drugs naartoe gaan. Overigens had ik vroeger geen bodyscanner nodig om een drugskoerier te herkennen. Ik was zo ervaren in uiterlijke kenmerken, dat ik ze er zo uitpikte. In 2004 greep ik op één dag 51 koeriers in de kraag. Verder denk ik dat we meer bereiken met het inzetten van een helikopter om onze grenzen te bewaken, dan met een containerscanner. Zo beletten we de invoer van wapens en drugs op Curaçao.”

In de krant van 2004 stelt Thokaai:

,,Je ziet als douanerechercheur elke keer dezelfde gezichten. En zij zien jou ook. Daar moet een einde aan komen. Het is beter als rechercheurs er niet langer dan twee à drie maanden werken. Als ze elke keer iemand anders zien, kunnen ze je niet omkopen of bedreigen. Er kunnen ook politiemensen die op kantoor werken naar Hato als ze dat willen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. NB
  Misschien toch aardig in het achterhoofd te houden dat de drugs van Colombia en andere Zuid Amerikaanse staten hun weg naar C vinden, dan NL en vandaar wordt er weer heel veel “geëxporteerd” naar andere Zuid en West Europese landen. Dus als we de gebruikers hierop willen aanspreken hebben we een grote klus iedereen te vertellen de drugs te laten staan. Een aangezien dit niet zal gebeuren zal de vraag naar drugs door blijven gaan.
  Misschien, zoals ik al erg vaak heb aangegeven, een idee om de armoede een keer aan te pakken op het eiland zodat die niet nog verder oploopt! Dat zal een hoop schelen vwb criminaliteit (vaak gerelateerd aan drugs).

 2. Zolang de schuld niet bij de gebruikers komt te liggen, komen we niet verder. Het is niet eerlijk dat een kleine samenleveing als Curaçao moet opdraaien voor coke gebruikers van Europa waaronder ook Nederland valt.

  Het leven is nu eenmaal niet eerlijk CI! Stop met huilen en gedraag je als een volwassenen!

  Het is ook niet eerlijk dat politici het eiland bestelen en er veel kinderen geen eten hebben!

 3. Gelukkig heeft Michael Thokaai meer verstand van restaurant runnen dan van douane werkzaamheden.

  Drugskoeriers op basis van uiterlijke kenmerken herkennen is zelfs racistisch, het zijn altijd de bewoners uit Boca met niet passende kleding en nerveus vanwege het eerste keer vliegen die eruit worden gepikt.

  De Nederlandse man en vrouw die zich netjes kleed loopt meestal met een maag vol drugs door ook vanwege de minderwaardigheids-complex die de neger douanier heeft voor de Macamba.

 4. Zolang de schuld niet bij de gebruikers komt te liggen, komen we niet verder. Het is niet eerlijk dat een kleine samenleveing als Curaçao moet opdraaien voor coke gebruikers van Europa waaronder ook Nederland valt. Zover is bekend komen er zoveel bekende en minder benkende Nederlanders openlijk voor hun coke gebruik, dat al die zogenaamde controles geen zin heeft, wat ze kunnen toch aan hun dosis coke komen, rarara hoe kan dat? Wat burgemeerster van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vergeet te vermelden bij zijn bezoek aan Curaçao, dat wanneer bolletjes slikker met mischien 1,5 kilo bij succes binnen komen, wordt er door scheepvaart in de Rotterdamse haven met duizenden kilo’s aan coke binnen en meestal met succes, lees hele douaniers, justitiele apparaat en rest zijn of bedreigd/omgekocht zodat de drugs toch aan land komt en verder binnen Nederland en daarbuiten zij weg vindt en de snuivende klanten hun goedje kunnen krijgen. En ja ooit gehoord van de Mocro Maffia, Marocannen ook in Rotterdam hebben een mooie aandeel en veel groter dan die miniscule aanbod die door bolletjes slikker vanuit Curaçao afkomstig zijn. Wat ook opgaat voor Nederlandse maffia, nou mensen die zijn ook. We moeten niet langer acceptereren dat Curaçao aan de schandaal genagelgd wordt en voor de kosten opdraait, terwijl drugsbebruikers vrijuit vrijkomen. Het is bloed coke snuivers , zelf erger dan bloed diamanten……jullie gebruikers dragen bij aan in staand houden van criminele organisaties en het uitbuiten van minder bedeelden die geen ander uitweg zien, ga je schamen!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties